Görüş Bildir
Haberler
Araştırma: "Her Üç Gençten Biri Önümüzdeki Seçimlere Katılmayabilir"

Araştırma: "Her Üç Gençten Biri Önümüzdeki Seçimlere Katılmayabilir"

Yeni bir gençlik araştırmasına göre gençlerin yüzde 22'si, kendini siyasi partilere yakın hissetmiyor ve seçimlerin işlevselliğine inanmıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Ekonomi Araştırma, 18-30 yaş grubuna mensup 3 bin genç ile görüşerek 'Türkiye'nin Geleceğine Genç Bakış' adlı bir rapor hazırladı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre araştırmaya katılan gençlerin yüzde 22'si, kendini siyasi partilere yakın hissetmiyor ve seçimlerin işlevselliğine inanmıyor. 

18-30 yaş arası seçmen arasında bu pazar seçim olması halinde kararsız olacağını dile getirenlerin oranı yüzde 19 iken, oy kullanmamakta karar kılmış olanların oranı yüzde 14

İstanbul Ekonomi Araştırma Direktörü Can Selçuki, bu sonuçlardan yola çıkarak 'Her üç gençten biri önümüzdeki seçimlere katılmayabilir' tahmininde bulundu.

Gençler gündemi Instagram'dan takip ediyor

Gençler gündemi Instagram'dan takip ediyor

Politika ve gündem hakkında bilgi sahibi olmak isteyen gençlerin en fazla hangi mecrada zaman harcadığı sorusuna verilen yanıtlar, raporun çarpıcı sonuçlarından birini oluşturuyor. Gençler gündem takibi için sırasıyla Instagram, WhatsApp, Twitter ve YouTube'da en çok zaman harcıyor.

Rapora göre, Instagram tüm eğitim seviyesi gruplarında genel olarak en çok kullanılan sosyal medya platformu. Eğitim seviyesi düştükçe TikTok üzerinden politika ve gündem takibi artarken YouTube kullanımı azalıyor. Sonuçlara göre, gençlerin gündem takibi için en az zaman harcadığı mecra ise gazeteler. 

Gençlerin uluslararası alanda işbirliğine bakışı da araştırma sonuçları arasında. Araştırmaya katılan 18-30 yaş arası gençlerin çoğu yakın gelecekte ABD-NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliğine olumlu, büyük çoğunluk ise Ortadoğu, Rusya ve Çin ile işbirliğine olumsuz bakıyor.

Dindar gençlerin yüzde 72'si tarikatlara güven duymuyor

Dindar gençlerin yüzde 72'si tarikatlara güven duymuyor

Raporda, tarikatlara duyulan güvene dair sonuçlar da var. Araştırmaya göre, kendilerini 'oldukça dindar' olarak tanımlayan gençlerin yüzde 72'si tarikatlara güven duymuyor. Diğer yandan oldukça dindar olan genç katılımcıların yüzde 31'i Diyanet İşleri Başkanlığı'na çok güveniyor.

Dindarlık seviyesi azaldıkça otoriter tercihi azalıyor

Dindarlık seviyesi azaldıkça otoriter tercihi azalıyor

Araştırmaya katılan gençler arasında demokrasi talebi gençler oldukça güçlü. Gençlerin yüzde 66'sının katılımcı demokrasiyi tercih etmesi nedeniyle mevcut başkanlık sisteminin Türkiye'nin gelecek vizyonu olmadığını gösterdiği, araştırma tespitlerinden bir diğeri.

Araştırmaya katılan gençlerin 'Cumhurbaşkanlığı, yetkili otoriteler tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmelidir' sorusuna yüzde 37'si 'Katılıyorum' yanıtını verirken yüzde 31'i 'Kesinlikle katılıyorum' diyor. AKP'ye destek veren gençlerin yüzde 65'i de 'Cumhurbaşkanlığı, yetkili otoriteler tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmelidir' görüşünü dile getiriyor.

Rapor, dindarlık seviyesinin azalmasıyla güçlü ve otoriter liderlik tercih edenlerin oranının hızla azaldığını da ortaya koyuyor.

Gençler eşcinsel evlilik ve göçmen karşıtı

Gençler eşcinsel evlilik ve göçmen karşıtı

Raporda, toplumsal cinsiyet konusuna bakış hakkında da tespitler var. Farklı cinsel yönelime sahip olmanın doğal bir durum olduğunu kabul edenlerin oranı yüzde 52 olsa da LGBTİ+'ların evlenme hakkına karşı olanlar yüzde 62. Eşcinsel evliliklerini destekleyenlerin oranı ise yüzde 30'larda kalıyor. 

Kadınlar açısından da durum parlak değil. Her 4 genç kadından 1'i, Türkiye'de kadın olması sebebiyle hiçbir zaman güvende hissetmiyor. 

Suriyeli mülteciler konusu da araştırmaya katılan gençlere sorulan sorular arasında yer alıyor. Güvenlik güçlerinin Suriyeli göçmenlere karşı daha sert tavır almasını onaylayanların oranı, yüzde 61

Raporda, 'Dindar olup olmamaktan bağımsız olarak, çoğunluk Suriyelilerin topluma olumlu katkısı olmadığı görüşünde. Geçim sıkıntısı arttıkça güvenlik güçlerinin Suriyelilere karşı sert tavır göstermesini onaylayanların oranı da artıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe Suriyelilerin topluma olumlu katkı yaptığını düşünenlerin oranı azalıyor' deniliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
4
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın