Görüş Bildir
Haberler
Ararız Diyenler Aramadı... 16 Madde ile İş Başvuruların Neden Sonuçsuz Kalıyor?

Ararız Diyenler Aramadı... 16 Madde ile İş Başvuruların Neden Sonuçsuz Kalıyor?

Onedio Business
24.11.2015 - 17:39 Son Güncelleme: 30.11.2015 - 11:39

İş yaşamında en sinir eden durumlarda herhalde ilk 5’e girer: İş başvurularının sonuçsuz kalması. Pek çok firma tüm iş başvurularına geri dönüş yapmayı kurum politikası olarak benimsemişse de, başvurusu olumsuz sonuçlananlara bunu bildirmeyen şirketlerin sayısı hiç de az değil.

Başvurularımız neden sonuçsuz kalıyor? Cevap gelmemesini olumsuz sonuç olarak kabul edip, bunun nedenlerine bakalım. İşte olası nedenler…

Kaynak: http://www.kigem.com/is-basvurulari-n...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Geç başvurmuş olabilirsiniz

İşin doğrusu pek çok İK yöneticisi, bugün verdiği ilana yarın, ertesi gün gelen başvurulara bakıyor. Yüzlerce CV düşünün. Şu durumda, günler sonra gelen başvuruları bakmadan havuza yolluyor. İş başvurularınızı günü gününe yaptığınızdan emin olun.

2. Nitelikleriniz o işe uygun değildir

CV’nizde nitelikleriniz yazılı olmasına rağmen, bile bile niçin o mülakata çağrıldığınız tabii ayrı bir merak konusu… “Her ihtimale karşı”sınız. Ancak olacak gibi değilsiniz…

3. Pozisyona alım yapılmıştır

Sağlık olsun, önünüzdeki ilanlara bakacaksınız. Sizi istemeyeni siz hiç istemezsiniz….

4. Alım yapılması iptal edilmiştir

İyi tarafından bakın; demek ki zaten olmazsa olmaz değildi söz konusu pozisyon…

5. Alım yapılması ertelenmiştir

Yine olumlu bakalım; belki de mali yönden sıkıntıdalar? Böyle bir yere zaten bel bağlamak istemezdiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Overqualified? O da ne?

Yani gerekli niteliklerden fazlasını taşıyor olabilirsiniz. İşe alımcılar şirkette kalıcı olmayacağınız düşüncesiyle bu tarz özgeçmişleri eleyebiliyor.

7. İyisiniz, ancak kendinizi mülakatta yeterince ifade edememişsinizdir

Başarılarınızı, olumlu yanlarınızı ve becerilerini ifade etme şeklinizi, gerekirse ayna karşısında, hatta belki yakın bir arkadaşınızla soru-cevap biçiminde çalışın. Bir dahakine bu seçeneği baştan elemiş olun.

8. Sizden bir fazla artısı olan tercih edilmiştir

Şapka çıkartıp, önünüze bakın.

9. Sadece havuz ilanı olabilir

Bazı firmalar, belirli bir pozisyon adı zikretmiş olsalar dahi,  aday havuzu oluşturma amacıyla ilan verdiği için başvuru yapanlara cevap vermeyebiliyor. Ümidi kestiğiniz hatta tamamen unuttuğunuz bir zamanda sizi çağırabilirler.

10. Harika özgeçmiş değil, uygun özgeçmiş

Şahaneler şahanesi de olsanız, gerekirse her başvuru için, özgeçmişinizi ve önyazınızı o pozisyona uygun gelecek biçimde revize edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. CV’de detay vermemiştiniz

Özgeçmişte yeterince detay olmalı. Okul yıllarında çalıştığınız yarı zamanlı bir işi, öğrenci kulübünde yaptığınız bir konser organizasyonunu, bir dernekteki gönüllü çalışmanızı mutlaka yazın, iyi birer deneyimdir.

12. En son geçen yıl güncellemiştiniz…

İnsan kaynakları sitelerindeki özgeçmişinizi haftada birkaç kez güncelleyin. Nasıl ki siz, iş ararken “en son girdiğimden beri güncellenen”, “en son girdiğimden beri yayına giren” gibi kriterler seçiyorsunuz; İK’cılar da öyle… Eleme yaparken özgeçmiş güncelleme tarihini kriter olarak kullanıyorlar.

13. Önyazınız yoktu / yetersizdi

Firmalarca her zaman okunmayabilir, ama iyi bir önyazınız mutlaka olsun. “İyi”den kastımız, o işe neden uygun olduğunuz, ve ne tür katkılarda bulunabileceğinizle ilgili düzgün birkaç cümle.

14. Farkınız yoktu

Size diğer adaylardan ayıracak, kişisel blogunuz, dijital portfolyonuz vs. varsa bunlara mutlaka özgeçmişte yer verin.

15. Donatmamıştınız

Bir insan kaynakları sitesinin standart özgeçmiş formatı yetmeyebiliyor. Yanı sıra, ek dosyalar, sertifikalar, formatta olmayan başarı / artı / özellikler, sizi karşı tarafa daha iyi anlatacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Referans konusu

Referanslarınız profesyonel olmalı ve onları referans gösterdiğinizi bilmeliler. Firma tarafından arandığında “böyle birini tanımıyorum” diyenler yüzünden çok sayıda özgeçmiş ziyan oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
11
2
2
1
1
0