Görüş Bildir
Haberler
Apple'ı Korkutan 3 Çinli!

Apple'ı Korkutan 3 Çinli!

Ulaş
05.05.2014 - 20:53

Apple'ı Korkutan 3 Çinli!

Apple ve Samsung'a küresel ölçekte rakip olan Huawei ve Lenovo'ya internetten satışla öne çıkan Çinli Xiaomi de eklendi. Küresel operasyona başlayan şirketin hedeflediği 10 ülke arasında Türkiye de var

Akıllı telefon piyasasında rekabeti belirleyen ülkelerin başında gelen Çin'de Xiaomi rüzgarı esiyor. 'Düşük fiyat, büyük ekran, güçlü ürün' stratejisiyle sadece internetten satış yapan Xiaomi, Motorola'yı satın alan Lenovo ve Huawei, Apple ve Samsung gibi devleri korkutmaya başladı. Lenovo marka, Huawei standartlar ve güçlü ürün, Xiaomi ise internet üzerinden satış ile öne çıkıyor. Xiaomi, Çin'de son çeyrekte 7.3 milyon adet ürünü piyasaya sürerek 7 milyon adede ulaşan Apple'ın hemen önünde 5'inci sırada yer alıyor. Küresel marka olmak için de harekete geçen Xiaomi, öncelikli olarak Türkiye dahil, Hindistan, Rusya, Meksika, Malezya, Vietnam, Endonezya,Tayland, Filipinler ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarları hedefliyor. Şirketin hali hazırda Çince'nin hakim olduğu HongKong, Tayvan ve Singapur'da operasyonları bulunuyor. AMAZON'A BENZİYOR İnternet ve sosyal medyayı çok çok iyi kullanan Xiaomi'nin stratejisi Amazon'a daha çok benziyor. Şirket, çok agresif fiyat kampanyaları ve yüksek ölçekte internetten satışla kendini farklı kılıyor. Çinli firma amiral gemisi Mi3'in fiyatlarını düşürerek küresel operasyona başlıyor. Akıllı telefon sahipliğini artırmak için yarışan operatörler genelde düşük fiyatlı ürünleri piyasaya sürüyor. Bu yüzden gelişmekte olan pazarlarda şansı yüksek görülüyor.

MANTIK EVLİLİĞİ Xiaomi, Samsung ve Apple'ın üst düzey ürünlerine fiyat olarak yaklaşamayan tüketicilere marka değil, mantık evliliği öneriyor. Çinli firmaların hedefi aynı teknolojiye sahip ürünlere marka yüzünden daha fazla ödeme yapmak istemeyen gençler. Ağızdan ağıza öneri ve bayi kanalındaki inceliklerle Türkiye'de benzer bir talebi gören General Mobile mobil internet ve kamera konusundaki taleplere uygun fiyatlarla yanıt veriyor.

ÇİN'DE İNTERNETTEN SATIŞLA BÜYÜYECEK Fiyat performans ile saldıracak Xiaomi, şimdilik kesesine güvenen tüketicilerin ve markaların güçlü olduğu ülkelerden uzak duruyor. Cüzdanına bakınca markaya vereceği parayı dert eden tüketiciyi hedefleyerek hareket ediyor. Çin'de iPhone 5C'nin yarı fiyata satış yapan Xiaomi'nin amiral gemisi Mi3, büyük ekranı, inceliği ve performansı ile dikkat çekiyor. Ayrıca kamerayla yapılan video ve fotoğraf çekimlerinde güçlü rakiplerini aratmıyor. Kanal yapısıyla gelen ek maliyetten de kurtulan firma düşük fiyat avantajını sonuna kadar kullanıyor.

MARKA YATIRIMIYLA İDDİALI OLACAK Daha önce PC pazarına benzer bir stratejiyle IBM'in PC bölümünü alarak giren Lenovo, şimdide Motorola Mobile bölümünü Google'dan satın alarak marka yatırımını yaptı. Diğer Çinli üreticilerden farklı olarak marka yatırımına önem veren Lenovo, tüm dünyada 2014'ün ilk çeyrek rakamlarına göre, piyasaya sürülen akıllı telefon oranlarında yüzde 12.9 pazar payı ile 4'üncü sırada yer alıyor. Şirket, Motorola'yı satın aldıktan sonra Kuzey Amerika ve Avrupa'daki operasyonlarına hız verecek.

İNCELİK VE PERFORMANSA ODAKLANDI Standart hastası Huawei dünyanın en ince telefonu Ascend P6 modeliyle Türkiye'de adından söz ettiren Huawei, sadece cihaz değil, altyapıyla da rakipleriyle mücadele ediyor. Çin'deki iletişim standartlarının belirlenmesinde de etkili olan firmanın cihaz yatırımları da 2011'den sonra hız kazandı. 2014'ün ilk çeyreğinde piyasaya sürülen akıllı telefon rakamlarında tüm dünyada yüzde 13.7'lik pazar payıyla 3'üncü sırada yer alıyor.

Timur Sırt/Sabah

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Teknoloji/201...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
0
0
0
0
0