Görüş Bildir
Haberler
Antik Yunan Sevenleri Buraya Alalım! İşte Tarih Kokan 15 Mitolojik Film

Antik Yunan Sevenleri Buraya Alalım! İşte Tarih Kokan 15 Mitolojik Film

claude cahun
31.07.2021 - 13:45

Yunan mitolojisi, akıl almaz bir hayal gücüyle üretilmiş ve entrikalarla dolu binlerce hikâyeden oluşuyor. Antik Yunan'da geçen bu mitler birçok filme ve diziye de ilham kaynağı oldu. İşte Spartacus'ten (Spartaküs) 300'e (300 Spartalı), Troya'dan (Truva) Wonder Woman'a Yunan mitolojisini anlatan 15 film;

Not: Film açıklamaları Sinemalar.comve Beyazperde'den alınmıştır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Jason and the Argonauts (1963)

1. Jason and the Argonauts (1963)

Ejderhalar, cinler, periler; efsanevi Yunan mitolojik kahramanları beyazperde'de fink atıyor! Gözüpek maceraperestler Jason and the Argonauts filminde kahramanlarımız ve bunun gibi türden riskleri üzerlerine alarak serüvenden serüvene koşuyorlar. Fantazmatik bir serüven filmi olan Jason and the Argonauts'de devler ve gulyabaniler türlü sekanslarda tehlike yaratacaklardır. 1963 yapımı bu filmin yönetmeni ise Don Chaffey.

2. Wrath of the Titans (2012)

2. Wrath of the Titans  (2012)

Zeus yarı insan yarı tanrı oğlu Perseus, canavar Kraken'i destansı bir şekilde alt ettikten 10 yıl sonra daha sakin bir hayat sürdürmek ve 10 yaşındaki oğlu Helius'a bakmak için bir balıkçı kasabasına yerleşir. Fakat bu arada Tanrılar ve Titanlar arasındaki güç yarışı gittikçe kızışmaktadır.

Tanrılar Zeus, Hades ve Poseidon, vahşi ve zalim Titan babaları Kronos'u yıllar önce Tartarus'un bekçiliğini yaptığı yer altına göndermişlerdi. Fakat şimdi Tanrılar Zeus'a karşı Kronos ile birleşerek onun yenilmez ve sonsuz güçlerine meydan okumaya hazırlanıyorlar... Perseus şimdi kendi oğlu Ares ve kardeşi yeraltı Tanrısı Hades'in kurduğu oyunla tuzağa düşen Zeus'u kurtarmak için yeniden sahnede...

3. Clash of the Titans (2010)

3. Clash of the Titans (2010)

Perseus'un serüvenlerini beyazperde'ye aktaran 1981 yapımı orijinal versiyondan sonra iki binli yılların sinema teknolojilerinin başarıyla kullanıldığı bu modern uyarlamanın ilkini aratmadığı söylenebilir. İyiler ile kötüler arasında süregelen amansız çatışmanın mitolojik unsurlarla aktarıldığı bu destansı filmde, nihai güç için süren mücadele, etkileyici bir sinematografi ile aktarılıyor. İnsanlar krallara karşı ve krallar da tanrılara karşı husumet beslemektedir. Öte yandan, tanrılar arasındaki savaş dünyanın sonunu getirebilecek güçtedir. Bir tanrı olarak doğmuş, ancak insan gibi yetiştirilmiş olan Perseus (Sam Worthington), ailesini yeraltı dünyasının kinci tanrısı fitneci Hades (Ralph Fiennes)’e karşı korumak konusunda çaresizdir. Kaybedecek hiçbirşeyi kalmayan Perseus, Zeus (Liam Neeson)’un güçlerini ele geçirebilecek ve dünyaya cehennemi yaşatabilecek iblisler kralı Hades’e karşı, çok tehlikeli bir görevi yönetmeye gönüllü olur. Şeytanlarla ve korkunç canavarlarla olan savaşı kazanmanın tek yolu tanrı olarak güçlerini kabul etmek ve kendi kaderini çizmektir.

4. Spartacus (1960)

4. Spartacus (1960)

Bir köle olarak satılan Spartaküs zamanla gladyatör eğitmeni Brutus'un dikkatini çeker. Spartaküs'ü keşfeden Brutus onun güçlü bir gladyatör yapabilmek için eğitim almasını sağlar. Spartaküs artık hazır olduğunda okulu ziyaret eden senatör Crassus onuruna verilen oyunlarda yer alır. Burada başarılı olan genç adam kısa bir sürede senatörün etik olmayan taraflarını görür ve tepkisi zamanla eyleme dönüşür. Bu isyan dalga dalga yayılıp şehrin dört bir yanına ulaşır.

Dönemine göre bir hayli yüksek bütçeli bir film olan Spartaküs birçok Oscar ödülüne layık görülmüş; dönemin en çok dikkat çeken filmlerinden biri olmuştur.

5. Minotaur (2006)

5. Minotaur (2006)

Demir Çağı'ndan önce, yalnız bir köyün üzerinde gölgeler ortaya çıkar. Nesiller boyu gençlere, ailelerinden aktarılan; efsanevi canavarın, büyük bir sarayın altında yaşadığıdır. Theo'nun sevgilisinin canavara kurban edilmesi, Theo'yu oldukça etkilemiştir. Theo, canavarın gerçek olmadığını ve sevgilisinin hâlâ sarayda köle olarak yaşadığına inanmaktadır. Köy lideri olan babası Crynan, Theo'yu bu inancından vazgeçirmeye çalışır ama her şey için artık çok geçtir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Wonder Woman (2017)

6. Wonder Woman (2017)

Amazon prensesi Diana Price, nam-ı diğer Wonder Woman dünyayı keşfetmek için tropik topraklarını geride bırakıp demir ve camın hüküm sürdüğü dünyamıza dalar. Birçok inanüstü yetenek ve kıvrak bir zekayla donatılmış olan güzel kahraman Cennet Adası'nın medeniyete açılan kapısı olacaktır.

Wonder Woman'ın yönetmen koltuğunda Patty Jenkins oturuyor. Filmin senaryosunu Allan Heinberg ve Geoff Johns kaleme alırken filmin süper kahraman kadınını Batman vs Superman: Adaletin Şafağı filminde olduğu gibi yine Gal Gadot canlandırıyor. Filmin kadrosunda Connie Nielsen, Chris Pine, Robin Wright ve David Thewlis gibi başarılı isimler bulunuyor.

7. Alexander (2004)

7. Alexander (2004)

Makedonya Kralı Büyük İskender, tarihte adı en büyük güce sahip komutanlarda biri olarak geçer. Askerlerini Pers İmparatoru’nun üzerine sürer ve onları sekiz yıl gibi bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Yerine de büyük bir imparatorluk kurar. Cesareti, yönetme becerisi, ordularına hakimiyeti üzerine hakkında birçok hikayeler anlatılmaktadır. Bu film ise onun, hem hırslarını hem de aşk yaşamındaki duruşunu mercek altına alarak izleyicisi ile buluşturuyor bu büyük kahramanı. Başrolde Colin Farrell olması da ayrı bir tat.

8. Hercules (2014)

8. Hercules (2014)

Radical Studio’nun çok sevilen ve daha önce çizgi film ve televizyon dizisi olarak uyarlanan “Hercules: The Thracian Wars” grafik romanı temel aksiyonu filminin yönetmenliğini Brett Ratner üstleniyor. Oyuncu kadrosunda Ian McShane, Dwayne Johnson, Rufus Sewell Joseph Fiennes, Rebecca Ferguson, Aksel Hennie ve John Hurt gibi birbirinden ünlü isimleri barındıran filmin senaryosunda ise Ryan Condal ve Evan Spiliotopoulos’un imzası var. Film doğa üstü güçlerin hakimiyetinden ziyade, daha mantıklı bir dünyada geçiyor.

9. Troy (2004)

9. Troy (2004)

Yıl Milattan Önce 1250. Bronz Çağı'nın sonlarına doğru. İki gelişmekte olan millet, Truva Prensi Paris’in ardından çatışmaya girer. Paris, Isparta Kraliçesi, Helen’i, kocası Menelaus’u terk etmesi ve kendisi ile birlikte Truva’ya gelmesi için ikna eder. Menelaus, karısının Truvalılar tarafından ele geçirildiğini öğrenince kardeşi Agamemnon’dan yardım ister. Agamemnon, bu durumu güç elde etmek adına bir fırsat olarak görür. Bunun üzerine 50.000 Yunanlı taşıyan 1000 gemiyle Truva’ya savaş açarlar. Yunanlı kahraman Aşil’in de desteği ile Yunanlılar, asla yenilmeyen Truvalılar ile savaşa başlarlar. Ancak Hektor, karşısında durmak zorunda kalırlar. Film, Wolfgang Petersen’in merceğinden, bu mücadeleyi ve çizilmekte olan kaderin hikayesini anlatır.

10. Helen of Troy (2003)

10. Helen of Troy (2003)

Tüm zamanların en destansı maceralarından biri olan Truvalı Helen, izleyeceğiniz bu klasik hikaye ile güçlenerek bir kez daha hayat buluyor. Homeros'dan esinlenilen ve tamamı egzotik yerlerde çekilen, uluslararası tanınan oyuncuların yer aldığı, son teknoloji ürünü efektlerin kullanıldığı film, dünyanın en güzel kadınının aşkını kazanmak uğruna yapılan efsanevi savaşı anlatıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Legend of Hercules (2014)

11. The Legend of Hercules (2014)

Milattan Önce 1200 yılında, antik Yunan şehirlerinden birindeyiz. Dünyada yaşayan kraliçelerden biri, Zeus'un cazibesine kapılır ve ondan bir çocuğu olur. Herkül adını verdikleri bu prens için öngörülen kaderde, zalim kralın hanedanlığını sona erdireceği ve şehre düzen getireceği yer almaktadır. Aradan yıllar geçer, kim olduğunu ve aslen nereden geldiğini bilmeyen Herkül'ün istediği tek şey Girit prensesinin aşkına karşılık vermesidir; ne var ki güzel prensesin daha önce kardeşine söz vermiş olması işleri karıştırır. Herkül tam da bu esnada gerçek kimliği ve kaderiyle yüzleşir. Artık önünde iki yol vardır. Herkül, ya aşkına sahip çıkıp güzel prensesle şehirden kaçmak ya da daha önce çizilmiş olan kaderini takip edip bir kahraman olmayı seçmek zorundadır. Kahramanlığa giden yol ise yabancıların tahmin edilemez tuzakları ve tanrıların gazabıyla doludur.

12. 300 (2006)

12. 300 (2006)

Sparta Kralı, son derece kuvvetli bir ordu ile karşı karşıyadır çünkü Pers Kralı Xerxes, sahip olduğu gücü, çoktan Yunan krallıkları üzerine salmıştır. Sparta Kralı, bu durumla baş edebilmek için çareyi yürekleri kocaman olan cesur 300 askerini toplamakta bulur. Tanrıları savaşa ikna edememiştir. Bu savaşçı yetiştirilmiş 300 asker, şartların zorluğuna rağmen ve ölmek pahasına Thermopylae’de Perslilerle savaşmaya hazırdır. Öte yandan konsey savaşmama kararı alarak bir hata yapar. Bu durumun da üstesinden gelip ordunun savaşa gitmesini beklemeleri gerekecektir. Zack Synder yönetmenliğindeki film, Fran Miller’in romanından uyarlanmıştır.

13. Immortals (2011)

13. Immortals (2011)

Antik Yunan'da geçen filmde, savaşçı prens Theseus kötü güçlere karşı savaş açar; tanrılar ve insanlar, titanlara ve barbarlara karşı mıdır? Mickey Rourke'nin canlandırdığı Titan Hyperion, yıllar sonra insanlığa savaş açar. Savaş Tanrısı Ares tarafından üretilen efsane bir silahın, Epirus Yayı'nın peşindedir. Bu silah, Titanları Tartaruslardan kurtarmaya yarayacaktır, bu silah sayesinde öç alabilecektir. Tanrılar savaşta Hyperionlar ya da insanlık arasında bir seçim yapma yetisine sahip değildirler, taraf tutamamaktadırlar. Tanrıları ve toprağını korumakla görevli olan Theseus'tur ve onu da Zeus seçmiştir.

Filmin konusu Yunan mitolojisine dayanmaktadır, 3D teknolojisine göre çekilen film ekstra post prodüksiyona ihtiyaç duymuştur. Yönetmen Rönesans resim stilini baz alan bir aksiyon çekmek istediğini söylemiştir. Yönetmenin ağzından: 'Düşünün ki Baz Luhrmann Meksika'da Romeo ve Juliet yapıyor.' Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Eiko İshioka da filmi güzelleştiren isimlerden biri...

14. 300: Rise of an Empire (2014)

14. 300: Rise of an Empire (2014)

Film, Persler ile Atinalılar'ın karşı karşıya geldiği Artemis Savaşı'na sahne olacak. Yeni filmin kahramanları ise Pers Kralı Xerxes ile Atinalı savaşçı Themistocles. Filmin yönetmenliğini Noam Murro yapıyor. Başrollerini ise Sullivan Stapleton, Rodrigo Santoro ve Eva Green paylaşıyor. Frank Miller'ın grafik romanı Xerxes'ten uyarlanan 300'ün bu yeni filminde mücadele karadan denize taşınıyor. 

Kral Leonidas ve koruması Thermopylae'nin dar kanyonlarında büyük bir Pers ordusunu uzaklaştırmayı başarmış, aynı zamanda general Themistocles de Persleri püskürtmek için askerlerini bir araya toplamaya çalışmaktadır. Xerxes, Yunan başkenti Atina'yı ele geçirir. Kanlı bir savaşa giren Themistocles bu arada çok özel bir düşmanla karşı karşıyadır:  Artemisia. Artemisia, acımasız ve entrikacı bir PErs ordusu lideridir ve Yunanlılara olan öfkesi onu daha bile tehlikeli hale getirmektedir. Themistocles'in bu savaşı kazanmak için eski rakipleriyle bir araya gelmek zorundadır. O rakipler de Spartalı savaşçılardan başkaları değildir.

15. Mighty Aphrodite (1995)

15. Mighty Aphrodite (1995)

Filmde Woody Allen Yunan tragedyalarına öykünüyor. Çocuk sahibi olmaya karar veren Lenny ve Amanda, Max adında bir çocuğu evlat edinirler. Zaman geçtikçe Max’in bir dahi olduğu ortaya çıkar ve Lenny çocuğun ailesinin peşine düşer... Bu dehanın biyolojik ailesinin de en az bu kadar zeki olacağı yanılgısına düşen Lenny, Max’in annesinin Linda Ash adında yarı zamanlı porno yıldızı ve bir fahişe olduğunu öğrenince şaşkınlığını gizleyemez.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
3
2
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın