Görüş Bildir
Haberler
Anti TPO Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Anti TPO Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
28.10.2021 - 09:30

Kişiden kan örneği alınarak yapılan Anti TPO testi, birçok hastalığın tanısında oldukça önemli bir parametredir. Troid peraksidaz antikorları bağışıklık sisteminde rol oynarlar.  Bundan kaynaklı anti TPO değerlerinde herhangi bir dengesizlik , birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Özellikle tiroid otoimmün hastalıkları, nodüler guatr veya hipotiroidizmin gibi hastalarının tanısında anti TPO, ayırt edici bir testtir. Anti TPO seviyeleri uzun yıllar belirti göstermeden devam edebilir. Eğer tedavi edilmez ise ileri ki aşamalarda Hashimoto hastalığına, kalp damar sorunlarına, tiroid bezi yetmezliğine ve en önemlisi kansere neden olabilmektedir. Peki, anti TPO nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan vücudunu bakterilere ve mikroplara karşı koruyan özel bir sistem bulunmaktadır. Bu sisteme bağışıklık sistemi denilmektedir. Bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerin ana görevlerden biri de, mikroplarla savaşmak için antikor denilen bir madde üretmesidir. Ancak bağışıklık sistemi bazen hata yapar ve oto- antikorlar denilen antikorlar üretir. Antikorlar peraksidoz enzimi ile tiroglobuline etki ederler. Oto- antikorlar tiroid hücrelerine gidip yapışır ve onları mikrop zannederek tahrip eder. Bundan dolayı tiroid bezinde iltihaplanma oluşur. Tahribat ve iltihaplanma sonucunda hormonlardan sorumlu olan tiroid hücreleri çalışamaz duruma gelir. Bu antikorların teşhisinde anti TPO ( Anti- tiroid peroksidaz) ve anti- TG (anti- tiroglobulin) testleri kullanılır. Bu testlerle ile birlikte T3 ve T4 tiroid fonksiyonlarına da bakılmalıdır. Oldukça önemli bir parametre olan anti TPO hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Anti TPO Nedir?

Anti TPO Nedir?

Tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan tiroglobulin bir tür proteindir. Bağışıklık sistemi bazı nedenlerden dolayı bozulmalara uğrar ve vücut tiroid peraksidoz antikoru üretir. Anti TPO testi ise tiroid ve guatr gibi hastalıklarının ayırt etmede oldukça önemlidir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Troid peroksidaz antikor değerleri 9 IU/ ml'nin üstüne çıktığı durumlarda yükseklikten bahsedilir. Anti TPO yüksekliğinde; aşırı yorgunluk, kas problemleri, ani kilo artışı ya da ani kilo kayıpları, duygu durum  bozuklukları, depresyon, adet düzensizlikleri, kısırlık, sıcağa ve soğuğa dayanamama, tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklik gibi durumlar görülebilmektedir. Anti TPO yüksekliğine neden olan faktörler ise şunlardır:

  • Troid kanseri

  • Genetik faktörler

  • Guatr

  • Eklem iltihabı

  • Lupus ( Kelebek) hastalığı

  • Romatoid artrit

  • Gebelik zehirlenmesi

  • Başarısız tüp bebek çalışmaları

  • Anne karnında bebek ölümleri

Anti TPO düşüklüğünün birçok belirtisi bulunur. Anksiyete, huzursuzluk, eklem ağrıları, el ve parmakların titremesi, cilt kuruluğu, depresyon, kramplar, saç dökülmesi, göz altında morluklar, yavaş konuşma, hızlı ve düzensiz kalp atışları gibi belirtiler Anti TPO düşüklüğü ile karakterize edilir. Anti TPO düşüklüğünün nedenleri ise şunlardır:

  • Tiroid kanseri

  • Tip 1 diyabet

  • Bağışıklık sistemi hastalıkları

  • Yaşlanma

  • Pernisiyöz anemi

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan tahlilinde ortaya çıkan Anti TPO testi yapıldığı laboratuvarlara göre az da olsa değişiklik gösterir. Tiroid peroksidaz antikor ( Anti TPO) testinin olması gereken değer aralığı 0-9 IU/ml'dir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın