Görüş Bildir
Haberler
Anlam Karmaşası Yaratan Metaforlarıyla 20 Sıradışı Film

Anlam Karmaşası Yaratan Metaforlarıyla 20 Sıradışı Film

Gökhan A.
14.11.2014 - 13:16 Son Güncelleme: 01.06.2022 - 13:53

Benimsediği felsefe ve izleyene sunduğu imgeler ile insanı zorlayan, sonrasında da anlamı hakkında araştırmaya sokan filmler listelenmiştir. IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri turkcealtyazi.org dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Esrarengiz Sevgili (2005) | IMDb 6.2

20. Esrarengiz Sevgili (2005)  | IMDb 6.2

L'annulaire

http://www.imdb.com/title/tt0411117/

20 yaşındaki Iris, bir meşrubat fabrikasının dolum hattında çalışmaktadır. Bir gün, yüzük parmağının bir kısmını iş kazası sonucu kaybedince işten ayrılmak zorunda kalır. Hem yeni bir iş bulma, hem de bu şehirdeki kötü anılarını unutmak için, bir liman şehrine taşınır ve hemen iş aramaya koyulur. Bir süre sonra, ilginç bir laboratuarda asistanlık işi bulur. Laboratuar, müşterilerine kurtulmakta güçlük çektikleri eşyaları saklayarak hizmet etmektedir. Iris'le laboratuarı işleten adam arasında gizemli ve tutkulu bir ilişki başlayacaktır.

İzleyici Yorumu : Muammalarıyla ilgili çeşitli senaryolar üretmeme rağmen hiç birinin merakımı gidermediğini fark ettiğim film. Müziklerinin kesinlikle hem huzurlu hem ürkütücü olduğunu düşünüyorum.

19. Geç Gelen Gençlik (2007) | IMDb 6.3

19. Geç Gelen Gençlik (2007) | IMDb 6.3

Youth Without Youth

http://www.imdb.com/title/tt0481797/

Yıl 1938 Romanya. Yetmiş yaşındaki lisan ve felsefe profesörü Dominic Matei, intihara teşebbüs eder. Hayatının aşkı ölmüştür ve o lisanların merkezinde dönen araştırmasını tamamlayamayacağını hisseder. Sonra ansızın bir yıldırıma çarpılır ve sarsılır. Kısa süren bir iyileşme sürecinden sonra bir anda fiziken gençleşir, otuz yaşına döner. Ancak bilgi dağarcığı yerli yerindedir. Şimdi Nazilerden kurtulmak zorundadır çünkü onlar prefösürün üzerinde deney yapmanın peşindedirler.

İzleyici Yorumu : İzledim, sıkılmadan izledim ve bu filmi izlemenin zaman kaybı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum; düşünenleri de anlamıyorum, anlayamadıklarını düşünüyorum.

18. Hayat Ağacı (2011) | IMDb 6.7

18. Hayat Ağacı (2011)  | IMDb 6.7

The Tree of Life

http://www.imdb.com/title/tt0478304/

Bay ve Bayan O'Brien, evli ve çocuklu bir çifttir. Üç çocuklu bir aile O'Brienler, zamanla birlikte değişen değer yargıları ve kaybolan masumiyetten bahsediyor. Bundan yarım asır önce, mutlu bir birliktelik yaşamış O'Brien çiftinin hayatını anlatan film, çocukların büyüdükçe kaybettikleri masumiyetlerini konu ediniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Düşman (2013) | IMDb 6.8

17. Düşman (2013)  | IMDb 6.8

Enemy

http://www.imdb.com/title/tt2316411/

Adam Bell, güzel kız arkadaşı Mary ile bile birlikte olma isteği duymayan asık suratlı, dağınık bir tarih profesörüdür. Bir iş arkadaşının tavsiyesi üzerine bir film izleyen Adam, kendisini Anthony Clair isimli aktörde görür ve adamı takip etmeye karar verir. Benzer adamlar karşılaşır ve hayatları garip ve geri döndürülemez bir biçimde birbirine geçer.

İzleyici Yorumu : Arıza, durağan, garip, farklı... izlerken çok fazla konsantre olmanızı öneririm

16. Şeytan Üçgeni (2009) | IMDb 6.9

16. Şeytan Üçgeni (2009)  | IMDb 6.9

Triangle

http://www.imdb.com/title/tt1187064/

Atlantik Okyanusunda yatla gezi yaparken olumsuz hava koşulları nedeniyle gizemli bir gemiye binmek zorunda kalan bir grup insanın öyküsünü anlatıyor. Jess filmde yaşayacağı zihinsel bir karışıklık yüzünden, üç ayrı karaktere bürünecek ve korkunç deneyimler yaşamak zorunda kalacak.

15. Kutsal Motorlar (2012) | IMDb 7.1

15. Kutsal Motorlar (2012)  | IMDb 7.1

Holy Motors

http://www.imdb.com/title/tt2076220/

Cesar o gün her sabah yaptığı gibi işe gitmek için elinde çantası, yaşadığı görkemli malikaneden çıkar, beyaz limuzinine doğru yürür. Çevresindeki korumalar ona eşlik ederken, şoförü Celine kendisine kapıyı açar ve yol boyunca o gün tamamlamaları gereken randevularından konuşurlar. Cesar eline yaşlı bir kadın peruğu alıp onu düzeltmeye başlayıncaya dek her şey normal gibi görünmektedir. Peki gerçekten her şey bu kadar normal midir?

İzleyici Yorumu : Gerçekten bir şeye benzemeyen harikulade bir yapım. Ara ara beynin kıvrımlarını gıdıklayan çok hoş sürrealist ve sanatsal sahneler barındıran ve herkesin zeka ve zevk skalasına hitap etmeyen aykırı bir eser.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Silgi Kafa (1977) | IMDb 7.4

14. Silgi Kafa (1977)  | IMDb 7.4

Eraserhead

http://www.imdb.com/title/tt0074486/

Dev makinelerin çalıştığı dumanlarla kaplı bir evrende geçen filmde Jack Nance'in canlandırdığı Henry Spencer'ın özürlü kız arkadaşı olan Mary X'den (Charlotte Stewart) mutant bir çocuğu olur. Bu öykü etrafında ilerleyen film, 30 dakika boyunca Spencer'ın kabusuna bizi davet eder. Filmde Henry Spencer evi terk eden kız arkadaşının öfkesini bebeğini öldürerek dindirir.

İzleyici Yorumu : Yemin ediyorum bu adam aklını oynatmış. Bir şey denemiş ama olup olmadığına da karar veremiyor, İzlemekten de kendimi alamıyorum.

13. Kaynak (2006) | IMDb 7.4

13. Kaynak (2006)  | IMDb 7.4

The Fountain

http://www.imdb.com/title/tt0414993/

The Fountain, bir adamın sevdiği kadını kurtarmak için giriştiği ebedi savaşımı anlatan bir yolculuk. Destansı yolculuk, 16. Yüzyıl İspanya'sında bir fatih olan Tomas'ın (Hugh Jackman), ölümsüzlük bahşettiğine inanılan efsanevi bir varlık olan Gençlik Çeşmesi'ni aramaya çıkmasıyla başlar. Hikaye, modern bir bilim adamı olan Tommy Creo, sevgili karısı Isabel'ı yavaş yavaş öldüren kanseri tedavi edebilmek uğruna ümitsiz çırpınışlarını anlatarak devam ediyor. 26. Yüzyılda derin uzayda yolculuk eden astronot Tom, kendisini bin yıldır yiyip bitiren gizemleri kavramaya başlar.

İzleyici Yorumu : İzlemesi zor bir film, tam konsantrasyon ve sabır gerekiyor.Hele başlangıcında konuya girişi çok zor olmuş, insanın bırakıp çıkası geliyor, ilerledikçe konuya hakim oluyorsunuz ve bir anlam kazanıyor senaryo.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Yeniden Sev Beni (2003) | IMDb 7.5

12. Yeniden Sev Beni (2003) | IMDb 7.5

Reconstruction

http://www.imdb.com/title/tt0366943/

Alex düzenli bir hayatı, güzel bir sevgilisi olan Danimarkalı genç bir adamdır. Bir akşam metroda karşılaştığı Aimee'nin peşinden gitme arzusunu bastıramaz ve kız arkadaşı Simone'ye bile hiçbir şey söylemeden çekip gider. Aimee bir bara girer, Alex de peşinden. Birbirlerini daha önce tanımışlar mıdır ya da bu ilk karşılaşma mıdır? Alex içinde Aimee'yi ömrü boyunca tanıyormuş gibi bir his duyar. Sanki yıllardır birbirlerini tanıyormuş gibi konuşmaya başlarlar, gecenin sonunda ertesi gün buluşmak üzere sözleşirler ve Alex evine döner.

İzleyici Yorumu : Sabaha karşı izledikten sonra kendi kendime oturup taslak çıkartarak anlamaya çalıştığım ancak tam bir sonuca ulaşamadığım, sanırım sonuca ulaşmaktan çok anlatımdaki güzelliğe takıldığım, yine de hala aklımı kurcalayan film.

11. Bulut Atlası (2012) | IMDb 7.6

11. Bulut Atlası (2012)   | IMDb 7.6

Cloud Atlas

http://www.imdb.com/title/tt1371111/

Ölüm sırasını bekleyen genetiğiyle oynanmış bir garson, Reagan iktidarında California’da yaşayan asil ruhlu bir gazeteci, bilim ve medeniyetin aydınlatıcı yönünün aksi durumlara tanıklık etmiş genç bir Pasifik adalı, 1850’de Pasifik Okyanusu’nu geçen bir seyyah, Belçika’daki savaşlar sırasında maddi zorluklarla yaşamaya çalışan suskun bir besteci ve alacaklılarından kaçman bir yayınevi müdürü tarihsel ve mekânsal sınırları aşan bir şekilde bir araya gelirse ne olur?

İzleyici Yorumu : Geneline ilişkin bir şey söyleyemeyecek kadar kafam karıştı, bu karışıklık bana ayrı bir tat verdi.

10. Kayıp Otoban (1997) | IMDb 7.7

10. Kayıp Otoban (1997)  | IMDb 7.7

Lost Highway 

http://www.imdb.com/title/tt0116922/

Los Angeles'da yaşayan ve bir gece kulübünde caz saksafon çalan Fred Madison(Bill Pullman ) adlı bir adamın başından geçen garip olaylarla başlıyor.Karısı Renee'nin(Patricia Arquette ) kendisini aldattığı paranoyasıyla yaşayan Madison, evinin dışarıdan kamerayla çekilmiş görüntülerinin yer aldığı bir kaset alır. Ardından bu sefer evin içininin çekildiği bir kaset daha alan Madison, daha sonra karısıyla yatak odasındaki görüntülerinin yer aldığı üçüncü bir kaset daha alır. Bu sırada karısının, daha önce hiç tanımadığı bir arkadaşının partisine katılan Madison, burada kendisini tanıdığını ve şu anda evinde olduğunu söyleyen garip bir adamla(Robert Blake) tanışır.

İzleyici Yorumu : Bu film yordu beni, hırs yapıp 2 kez izledim; ikincisinde daha bi yordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (2003) | IMDb 8.1

9. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (2003)  | IMDb 8.1

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

http://www.imdb.com/title/tt0374546/

Tabiatın bütün güzelliklerini bir arada toplayan bir gölün ortasına kurulmuş yüzen bir ev, yaşlı bir rahip ve yanında ona eşlik eden küçük rahip adayı. Yaşlı rahip, ufak çocuğa nasıl rahip olunacağını inanılmaz bir bilgelikle ama bir o kadar da doğal bir akış içinde öğretir. Bu şekilde geçip giden mevsimler ile büyüyen çocuğun geçirdiği evrim, son derece doğal bir ahenk içinde ilerlerken sıra artık büyümüş olan çocuğun öğrendiklerini gerçek hayata nasıl yansıtacağını görmeye gelir. Ufak yaştan beri öğretilen erdemlere rağmen asıl öğretimin hayatın kendisi tarafından yapıldığının farkında olan bilge rahip için ise bekleme ve görme zamanıdır.

İzleyici Yorumu : Yorumlarda açıklanan simgeleri ve felsefeyi filmi izledikten sonra öğrenmeme rağmen, film boyunca bütün bedenimi saran tek duygu oldu: Huzur...

8. Mulholland Çıkmazı (2001) | IMDb 8.0

8. Mulholland Çıkmazı (2001) | IMDb 8.0

Mulholland Dr.

http://www.imdb.com/title/tt0166924/

Betty Elms, en büyük hayali Hollywood'da ünlü bir aktris olmak olan bir kadındır. Bunun için Hollywood'a doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Burada kendi hayatında mükemmel bir noktaya ulaşmış olan bir kadınla tanışır ve onun başarılarına hayran kalır. O kadın da Betty'den hoşlanmaya başlar ve aralarında gizemli ve oldukça erotik bir ilişki başlar. Mulholland kavşağında bir trafik kazası gerçekleşir. Bilinç ve bilinçaltı birbirlerine karışırlar. Bütün bu hayatlar, birbirlerine gireceklerdir.

İzleyici Yorumu : Filmi anlamaya çalışmayın sakın kafayı yersiniz.

7. Brazil (1985) | IMDb 8.0

7. Brazil (1985)  | IMDb 8.0

Brazil

http://www.imdb.com/title/tt0088846/

Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowrey, etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür. Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, her şeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir.

İzleyici Yorumu : İnanılmaz garip bir film. İzlerken düşünmeyi sevenlerin bayılacağı türden bir şey. Film komedi gibi başlayıp bir anda ciddi bir hal alıyor ve anlaşılmaz bir biçimde ilerliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Donnie Darko (2001) | IMDb 8.1

6. Donnie Darko (2001)  | IMDb 8.1

Donnie Darko

http://www.imdb.com/title/tt0246578/

Donnie, sorunlu bir ergenlik geçiren ancak buna karşın güçlü bir karaktere sahip, görünürde sıradan bir Amerikan gencidir. Ancak Donnie'nin iç dünyası, tahmin edilenden daha karmaşıktır. Donnie uzun süredir şizofreni tedavisi görmektedir. Donnie, bir yandan şizofrenisi ile savaşırken öte yandan okullarına yeni gelen Gretchen adında güzel bir kızla duygusal açıdan bir yakınlaşma yaşamaktadır.

İzleyici Yorumu : Çocukken izlediğimde hiçbir şey anlamamıştım. Yıllar sonra ikinci kez izlediğimde, bir ara anlar gibi oldum ama yine çözemedim.

5. Solaris (1972) | IMDb 8.1

5. Solaris (1972)  | IMDb 8.1

Solyaris

http://www.imdb.com/title/tt0069293/

Doktor Kris Kelvin, gönderilen bilim insanlarının geri dönmediği Solaris gezegenine gider. Burada olup bitenleri anlamaya çalışan Doktor, kısa bir süre sonra gezegenin sırrını anlayacak ve büyük bir vicdan muhasebesi yaşayacaktır.

İzleyici Yorumu : Üç saatlik, insanı depresif yapan, bitmek bilmeyen, ömür törpüsü film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Bıçak Sırtı (1982) | IMDb 8.2

4. Bıçak Sırtı (1982)   | IMDb 8.2

Blade Runner

http://www.imdb.com/title/tt0083658/

Uzaydaki bir madende çalışan androidler, kaçıp dünyada rehine alıyorlar. Rick Deckard (Harrison Ford)'ın işi onları bulup yok etmektir. Kaçanları ararken, anroidlerle insanları birbirinden ayırmak zorundadır. Aramaları sırasında kopya insanları, yani androidleri yapan şirket Tyrell Corporation hakkında gizli bilgiler elde ediyor.

3. Persona (1966) | IMDb 8.2

3. Persona (1966)  | IMDb 8.2

Persona

http://www.imdb.com/title/tt0060827/

Bir hemşire, konuşmayı reddeden, herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmamasına rağmen çevresiyle iletişimi tamamen kesmiş bir aktristin bakımını üstleniyor. İkisi bir yazlıkta birlikte zaman geçirirken, birinin sessizliği nedeniyle açılan kışkırtıcı ve korkutucu kişilik çukuruna diğerinin (hemşirenin) karakteri düşüyor ve kendini en ince detayları ile açık etmeye başlıyor. Ve bir süre sonra hemşirenin kendi karakteri yok olup tamamen aktristin karakteri içinde eriyerek şekil değiştiriyor.

İzleyici Yorumu : Persona'yı ilk izlediğimde, ne olduğunu bilmediğim bir dolu duygu ile koltuktan kalkmıştım. Daha sonra defalarca izledim. Her izlediğimde yeni şeyler keşfettim.

2. İz Sürücü (1979) | IMDb 8.3

2. İz Sürücü (1979)  | IMDb 8.3

Stalker

http://www.imdb.com/title/tt0079944/

Gri ve isimsiz bir kasabanın yakınında, askerler ve dikenli tellerle korunan Bölge bulunmaktadır. Karısının sayısız itirazlarına rağmen, karanlıkların içinden gelen bir adam çıkar. Bu adam İz Sürücü'dür. Sıra dışı zihinsel yetenekleriyle, insanları Bölge'nin içindeki, gizli dileklerin gerçek olduğu Oda'ya kadar rehberlik etmektedir. Bu kez, Bölge'ye yanında iki kişiyi götürmektedir; ilhamını kaybetmiş, alaycı ve yeteneğini sorgulayan bir yazarla, yolculuktan çok sırt çantasını önemseyen, sessiz bir profesör. Hiç kimsenin yaşamadığı Bölge'de, Oda'ya giden yol dolambaçlıdır. Oda'ya yaklaştıklarında, kurallar değişmeye başlar ve İz Sürücü kendini bir krizin içinde bulur.

İzleyici Yorumu : Gecenin köründe film bittiği zaman bende 'ulan bugüne kadar film seyretmemişim meğerse' hissi bıraktı. Sabah uyandığımda bu his biraz azalmıştı ama sokakta hala onu düşünmeye devam ediyordum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968) | IMDb 8.3

1. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968)  | IMDb 8.3

2001: A Space Odyssey

http://www.imdb.com/title/tt0062622/

İnsanlığın şafağında Afrika çölünde bir grup primat kavga etmektedir. Aniden beliren siyah bir taş bu maymun insanlardan birini esrarengiz bir şekilde etkileyerek bir kemiği silah olarak kullanmasını sağlar: İnsanın ataları ilk aleti bulunmuştur. 2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

İzleyici Yorumu : Bu sadece bir film değil, filmden de öte, algının sınırlarında bir deneyim. Kubrick'in nasıl bir 'deha' olduğunu görmek isteyenler mutlaka görmeli.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
21
20
9
8
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?