Görüş Bildir
Haberler
Ankara'ya Göre Türk Askerine Saldırı 'El Bâb Mesajıydı'

Ankara'ya Göre Türk Askerine Saldırı 'El Bâb Mesajıydı'

FreiGeist
29.11.2016 - 10:45 Son Güncelleme: 29.11.2016 - 14:47

24 Kasım’da Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında dört Türk askerinin şehit olmasına yol açan saldırı, Ankara’ya göre rejimin El  Bâb sonrası için ‘Ben de buradayım’ mesajıydı. Al Jazeera'ye bilgi veren bir Türk diplomata göre, Rusya da bu mesajın verilmesini istediği için Suriye jetlerine engel olmadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görsel: AJT

Fırat Kalkanı Harekatı’nın üçüncü ayında, 24 Kasım günü Suriye rejimine ait bir savaş uçağı bölgedeki Türk birliklerini hedef almış, saldırıda dört Türk askeri şehit olmuştu.

Saldırının üzerinden beş gün geçtiği halde konuyla ilgili Ankara'dan detaylı bir açıklama gelmiş değil.

Saldırının üzerinden beş gün geçtiği halde konuyla ilgili Ankara'dan detaylı bir açıklama gelmiş değil.

Al Jazeera'den Ece Göksedef'e konuşan ve isminin yazılmasını istemeyen bir diplomatın verdiği bilgiye göre, Ankara bu olayın ardından hem diplomasi alanında hem de sahada çok dikkatli adımlar atmaya özen gösteriyor: 

“El Bâb zaten operasyonun güneydeki doğal sınırı. Çünkü artık sadece IŞİD’in olduğu bölgeden rejimin, İran’ın Rusya’nın, PYD’nin aktif olduğu bölgeye geliyoruz. El Bâb’ı IŞİD’den temizledikten sonra Halep’e doğru ilerlememe konusunda Rusya’yla mutabakat sağlandı.

Ancak güneyde rejimin elinin güçlü olması da önemli bir faktör. Bu, rejimin bize ‘ben de buradayım ve güçlüyüm, tamam ilerliyorsun ama sınırını bil’ mesajıydı. Rusya da rejimin bu mesajı vermesini engellemedi. Bölgedeki her aktörün gücü ve ağırlığı belli… Bu saldırıyı Ruslar’ın yapmadığını, Putin’in ilişkilerin gerilmemesi için Cumhurbaşkanı’nı iki kez aradığını biliyoruz. Ruslar gerekli mesajları görüşmelerimizde veriyor. Ama rejimin de bu şekilde mesaj vermesine engel olmak istemedi, Esed’in de orada olduğunu Türkiye’nin görmesini istedi.

Bu sebeple El Bâb bölgesinde çok temkinli gidiyoruz. Birkaç yüz metre kaldığı halde ilçeye ağır adımlarla ilerlememizin sebebi bu.'

Saldırının ardından Genelkurmay Başkanlığı "Saldırının rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendiriliyor" açıklamasında bulunmuştu.

Türk birliklerini vuran Suriye rejimine ait jetlerin, Rusya’nın kontrolündeki Halep Havalimanı’ndan kalktığı da basına yansıyan bilgiler arasındaydı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

biz asarız keseriz vs diyen çomarlardan tek kelime çıkmıyor!!! adam alalen senin askerini öldürüyor ve elinden hiç bisey gelmiyor. Hala galaksi liderimiz diy... Devamını Gör

qetum

Şimdi bir sorum var. Rusya ile Türkiye dost, Suriye ile Rusya da dost ve Suriye ile Türkiye düşman. Bu denklem deki yavşak kimdir.

Berçem Keleş

Koca 5 gün oldu ama halen saldırıyı kimin yaptığına dair en ufak bir bilgimiz yok. Rusya çıkıyor biz yapmadık diyor. Bizimkiler evet bence de öyle diyor. Bi ... Devamını Gör