Görüş Bildir
Haberler
ANIYORUZ:ATATÜRK'ÜN MANEVİ KIZI ÜLKÜ ADATEPE

ANIYORUZ:ATATÜRK'ÜN MANEVİ KIZI ÜLKÜ ADATEPE

preto saetre
04.10.2019 - 01:01

Ülkü Adatepe kimdir ?

Ülkü Adatepe, 27 Kasım 1932 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Annesi Selanikli Vasfiye Hanım; Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım‘ın evlatlık kızıdır. Ülkü’nün babası ise Fransızca öğretmeni ve Gazi Orman Çiftliği’nde gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’dur.

Ülkü Adatepe, 27 Kasım 1932 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Annesi Selanikli Vasfiye Hanım; Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım‘ın evlatlık kızıdır. Ülkü’nün babası ise Fransızca öğretmeni ve Gazi Orman Çiftliği’nde gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’dur.İkinci evliliğini 1962 yılında Musevi yağ tüccarı Yeşua Bensusen ile yaptı. Basın ve “devrim”in bekçileri Milli Türk Talebe Birliği ve Mustafa Kemal Derneği bu evliliğe karşı ayağa kalkar, protesto gösterileri düzenler.

Atatürk’ten Ülkü’ye intikal eden hakların kendisinden alınmasını istemekle yetinmez, okul kitaplarından Atatürk ile Ülkü’nün anlatıldığı tüm bölümlerin çıkarılmasını da isterler.

Mustafa Kemal Derneği Başkanı Muhtar Kumral, diyerek tepkisini dile getirdi.

Kampanyanın basındaki ayağını ise Hürriyet, Gece Postası ve Yeni Sabah götürmektedir. Tepkileri manşetlerden veren gazetelerin yer verdiği okuyucu mektuplarında Ülkü ve Yahudi eşinin vatandaşlıktan çıkarılması, memleketten kovulması bile istenmektedir. Çiftle konuşan Hürriyet, röportaja “Ülkü bu izdivacı normal görüyormuş” başlığını uygun bulur.Tepkiler üzerine Yeni Sabah ‘a konuşan Yeşua Bensusen kendisini şöyle savunmaktadır:

Ama yetmez. Sonunda Yeşua Bensusen adını Yaşar Bensu olarak değiştirdiğini bile açıklar.

Ülkü’ye bu evlilikten sonra uzun yıllar yok muamelesi yapılır.

(Bu yazıda Ülkü Adatepe’nin Yeşua Bensusen’le evliliğiyle ilgili anlatılanlar ve alıntılar Toplumsal Tarih Dergisi ‘nin 2008 Ağustos sayısında yayımlanan Rıfat N. Bali‘nin “Atatürk’ün Manevi Kızı Ülkü- İkinci Evliliği ve Yarattığı Tepkiler” makalesinden alınmıştır.)

Ülkü Adatepe, 1 Ağustos 2012 tarihinde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı yolu üzerinde geçirdiği trafik kazasında 80 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: https://www.biyografi.net.tr/ulku-ada...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın