Görüş Bildir
Haberler
Amerikan İHA'ları Türk Hava Sahasında Mı Uçuyor?

Amerikan İHA'ları Türk Hava Sahasında Mı Uçuyor?

09.10.2014 - 14:46 Son Güncelleme: 09.10.2014 - 14:48

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, TBMM'de kabul edilen tezkere ile ABD insansız hava savunma araçlarının Türk hava sahasında uçmasına da izin verildiğini söylemesi kafaları karıştırdı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Harvard Üniversitesinde 2 Ekim 2014 tarihinde yaptığı konuşmada son kabul edilen tezkere ile Türk hava sahasının Amerikan insansız hava savunma araçlarına açıldığın söylemesi CHP tarafından Meclis gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Biden'ın sözlerini anımsattı. Biden'in Harvard'daki açıklamasında, 25 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin de çok önemli bir bilgi vererek, Erdoğan’ın 2 Ekim’de TBMM’den geçen tezkereden bahsettiğini ve Türk hava sahasının Amerikan insansız hava araçlarına açılacağını söylediğini ifade eden CHP'li Umut Oran, Biden'in şu konuşmasını anımsattı:

Türklerin bugün ne yaptıklarını fark ettiniz mi? Erdoğan, geçen Perşembe (25 Eylül 2014) bunu yapacağını bana söylemişti ama yeterli oy oluncaya kadar bahsetmememi istemişti. IŞİD’e karşı Türk kara gücüne izin vermek, Türk hava sahasının NATO ve diğer müttefikler tarafından kullanılabilmesi, Türk hava sahasının bizim insansız hava araçlarına açılabilmesi için Türk Parlamentosu’nda oylama yaptılar… Bir Sünni devlet olarak Türkiye’nin IŞİD’in kendine yönelik doğrudan ve acil bir tehdit olduğunu fark etmesi epey zaman aldı.”

AMERİKAN İHA'LARI TÜRKİYE'DE Mİ UÇMAYA BAŞLADI?

Davutoğlu'na Umut Oran'ın yönelttiği sorular şöyle:

- Türk hava sahasında ABD’ye ait insansız hava savunma araçları (İHA) uçmaya başladı mı?

- Kaç adet ABD insansız hava savunma aracı Türk hava sahasında uçmaya başladı/uçacak? İHA’ların komuta kontrol merkezleri ABD’de, Pentagon’da mı olacak, yoksa İncirlik Hava Üssünden mi bu İHA’lar komuta edilecek?

GENELKURMAY ABD İHA'LARINI GÖRÜYOR MU?

- Türk hava sahasındaki ABD İHA’larının elde ettiği bilgi ve görüntüler eş zamanlı olarak Genelkurmay Başkanlığı’na da aktarılacak mı?

UÇUŞ ROTALARINI KİM BELİRLİYOR?

- ABD İHA’larının Türk hava sahasındaki uçuş rotalarında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) belirleyici rol oynayacak mı, yoksa sadece rotalarının ABD tarafından bildirilmesiyle mi yetinilecek? ABD İHA’larının rotaları uçuştan önce mi sonra mı TSK’ya bildirilecek?

BİDEN'IN BİLDİĞİ TBMM'DEN NEDEN GİZLENİYOR?

- Tezkere TBMM’den geçmeden müttefik devlet adamlarına bilgi verilmesi mutad bir uygulama mıdır? ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in 25 Eylül’de bildiği tezkere içeriğini TBMM’de temsil edilen partiler neden 1 Ekim 2014 tarihine kadar öğrenemedi? Biden’e aktarılan bilgiler muhalefet partilerinden neden gizlendi?

TEZKEREDE AMAÇ IŞİD Mİ SURİYE Mİ?

2 sayfalık tezkerede sadece 6 satırlık bir paragrafta bir kez IŞİD Sözcüğü geçmesine rağmen, 56 satırlık tezkerenin 32 satırının Suriye rejimine ayrılmış olmasının gerekçesi nedir? Bu tezkere IŞİD’e karşı mücadele için mi yoksa Suriye rejimi için mi çıkarıldı?

- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki`nin 6 Ekim 2014 tarihinde ABD'nin şu an ki asıl hedefinin Esad değil IŞİD olduğunu söylemesi, TBMM’den geçen tezkereyle çelişmiyor mu?

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0