Görüş Bildir
Haberler
Teröre Kurban Giden Canları En Aza İndirmek İçin Kullanmamız Gereken Teknolojiler

Teröre Kurban Giden Canları En Aza İndirmek İçin Kullanmamız Gereken Teknolojiler

Altay Şengür
08.09.2015 - 21:17 Son Güncelleme: 29.06.2016 - 00:16

Son dönemlerde yaşanan terör olayları sonrası tüm ülkenin aklında aynı soru var: ‘’Hangi konularda yetersiziz de, bu kadar fazla kayıp veriyoruz? Başka ülkeler olsa bu kadar kayıp verir miydi acaba?’’ 

Bizler de bu sorulara cevap bulabilmek adına, yakın zamanda bu tarz olaylar ile fazlaca karşılaşmış Amerikan Ordusunun, kullandığı teknolojiyi, bu tür terörist eylemlere karşı aldıkları önlemleri mercek altına aldık..

Belki başka ülkeler tarafından alınan bu önlemler dikkat çeker de, bizim askerlerimiz de yitip gitmez diye..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Askeri Olaylarda Psikolojik Destek ve Askeri Bakış Açısı

Askeri Olaylarda Psikolojik Destek ve Askeri Bakış Açısı

Amerika’nın teknolojiyi hangi boyutlarda kullandığına geçmeden önce, bu teknolojiyi kullanan askerlerine ve askeri operasyonlara karşı tutunduğu tavra bakmak gerekli. 

Bilindiği gibi Amerika, İngiliz ekolünden gelmektedir ve İngilizlerin meşhur 'Bir gemi üç yılda yapılır ama bir gelenek üç yüz yılda zor kurulur' öğüdünü çok iyi değerlendirmiştir. Amerika’da ordu, vatanını gerçekten seven ve bu fedakârlığı yapmak zor gelmeyenler tarafından kurulur. Bu nedenledir ki, askeri geleneğinin çoğunun temelini oluşturan II. Dünya Savaşı’nda da onlarca kahramanlık hikayesi vardır. Pearl Harbor, İwo Jima, Samar Muharebesi ve Guadalcanal bunlardan başlıcalarıdır.

Amerika için askeri operasyonlarda en önemli amaç, askerin güvenliğini en üst düzeyde tutmaktır. Bu askeri bakış açısı sayesinde, Irak ve Afganistan gibi iki cehennemden, yaklaşık 10 yıllık bir savaş sonrasında sadece 5 bin asker kaybı ile dönmüşlerdir.

Amerika, Teröristlerin Yerini Nasıl Tespit Ediyor?

Amerika, Teröristlerin Yerini Nasıl Tespit Ediyor?

Amerika, ülke sınırları dışarısındaki terörist saldırılara müdahale etmek için en çok hava kuvvetlerini kullandı. 10.000+ uçağa, 7000+ helikoptere ve 10.000+ havaalanına sahip olan ABD, bununla da yetinmedi. Uzaya da el attı..

ABD, ülkemizde son günlerde yaşanan olaylarda adı sık sık ‘Neden teröristlerin yerini tespit etmek için kullanılmadı’ olarak geçen, teröristlerin yerini tespit edebilen 32 uyduya da sahip. 

Irak ve Afganistan'da, bu uydular sayesinde yerleri tespit edilen teröristler, insansız hava araçları ile etkisiz hale getiriliyordu.

Şimdi gelin, bu insansız hava araçlarına ve kullandıkları teknolojiye bakalım.

Amerika’nın İnsansız Hava Aracı: Mq-1 Predator

Amerika’nın İnsansız Hava Aracı: Mq-1 Predator

Amerika ordusu, şu an için dünyanın en gelişmiş insansız hava aracına sahip ordudur. Amerika, tüm terör eylemlerinin önceden tespitinde ve müdahalelerde bu araçları kullanıyor.

Araçlar, sadece tespit etme görevi üstlenmiyor ayrıca gerektiği zaman müdahalede de bulunuyor. Bu insansız hava araçları bombardıman gücünü, üzerinde taşıdığı iki adet Hellfire füzesinden alıyor. 

2006 yılındaki operasyonlarda, bu uçaklardan oluşan bir filonun Irak’ta kalkış iniş manevraları hariç tamamen Amerika’daki üsten kontrol edilerek 7/24 görev yaptığı duyurulmuştur. Yani bu, şu demek; bu uçakların sadece iniş kalkışı Iraktaki askerler tarafından yapılıyor, kalkıştan sonra ise kontrol uydu bağlantısı ile Amerika’daki üsse geçiyor ve tüm keşif, bombardıman gibi işlemler bu üsten kontrol ediliyor ve iniş için yetki, tekrar Iraktaki ekibe geçiyordu. 

Peki, bu gücü nasıl elde etti Amerika diyorsanız, cevap çok basit. Zira Amerika, hava teknolojisine 25 yıldan uzun zamandır düzenli olarak kaynak ayırmakta ve bu tarz otonom uçacak araçlar için kontrolcü yetiştirmektedir. Doğal olarak da gücünü de işte bu tarz yatırım ve Ar-ge çalışmalarından almaktadır.

Termal Kameralı Mikro Drone

Termal Kameralı Mikro Drone

ABD donanması, yakın tarihte, çok ufak boyutlara sahip bir drone’a bazı önemli özellikler ekleyerek, askeri amaçlı kullanılacak mikro boyutta bir drone geliştirdi.

Standart insansız hava aracına sahip özellikleri taşıyan, oldukça küçük boyutlardaki drone’un üzerinde 3 adet termal kamera bulunuyor. Cihazın asıl kullanım amacı, tahmin edileceği üzere casus uçuş yapmak. 

Bu cihaz daha önce Afganistan Savaşı sırasında, keskin nişancıların yerini tespit etmek için kullanılmış.

Tespit Edilen Teröristlere Karşı Nokta Atışı Operasyonlarda Hangi Özel Kuvvetleri Kullandı?

Tespit Edilen Teröristlere Karşı Nokta Atışı Operasyonlarda Hangi Özel Kuvvetleri Kullandı?

Amerikan kara ordusunun en önemli kısmını ‘ranger’ denilen piyadeler oluşturur. Tamamen son teknolojik ekipmanlarla donatılmış bu birim, sanki bir üst kalite piyade gibidir ve profesyonel askerlerden oluşur. Amerika’nın, Irak işgalinde de önemli bir rol üstlenmişlerdir. 

Son teknoloji ile donatıldığından tekrar tekrar bahsetmektense ufak bir anektod, askerliğe bakış açılarını görmemiz için yeterli olacaktır. Amerikan ordusu mensuplarının hücum yeleğine, bizim motosiklet arkasına taktığımız lastik kanca gibi bir şey takıyorlar. Bu kanca ile de tüfeği önden vücuda bağlıyorlar. Bu sayede askerler, o an ne ile meşgul olurlarsa olsunlar, her an ateş pozisyonuna hazır olarak bekliyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mayınlı Saldırılara Karşı Kullanılan Zırhlı Araçlar

Mayınlı Saldırılara Karşı Kullanılan Zırhlı Araçlar

Amerikan ordusunun askeri birlik taşımada kullandığı zırhlı araçlar M113 olarak biliniyor. M113, bugüne kadar 80.000 adet üretilen, hizmete girdiği 1960'lardan bu yana ABD'nin mekanize piyade birliklerinin belkemiğini oluşturan bu araç, Irak ve Afganistan’da da kullanıldı. 

Bu araçlar 12 kişiliktir ve maksimum güvenlik ile üretilmişlerdir. Ayrıca diğer araçlardan farklı olarak üzerinde uçaksavar da taşımaktadır. 

O dönemlerde yapılan terörist saldırılara da başarıyla direnen bu araçlar, halen kullanılmaya devam ediyor.

Amerikan Ordusunun Yeni Gözdesi: İskelet Zırhlar

Amerikan Ordusunun Yeni Gözdesi: İskelet Zırhlar

Amerikan ordusunun gelecekteki terörist eylemleri engellemek adına kullanmak istediği teknoloji: İskelet zırhlar. 

Tıp alanındaki modellerinde dış iskelet yürüyüşü ile ayak bileği eklemlerine mekanik güç sağlayarak, daha az enerji ile yürüyüş hızı artırılmaktadır. Bu konudaki tek sorun, harici güç kaynağı olmadan uzun süre kullanılamamasıdır. 

Askeri alanda ise insan vücudunun fiziksel organlarının hareket ve kuvvetinin artırıldığı bir kıyafet öngörülmektedir. Bu iskeletlerin, modern savaş alanında yaşanan insan kaybını %70 oranında azaltması bekleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda