Görüş Bildir
Haberler
AMD Mantle Nedir?

AMD Mantle Nedir?

Webtekno
13.02.2014 - 15:50 Son Güncelleme: 13.02.2014 - 16:33

AMD Mantle, Microsoft Direct X'e Karşı

AMD'nin Mantle'ı ilk duyurulduğunda oyun severler için bir devrim olacağı şeklinde sükse yapmıştı. Kafalarda oluşan ilk algı, Mantle'ın Direct X teknolojisinin yerine ekran kartı ile işlemci arasındaki bağlantıyı daha hızlı kuracak bir sistem geliştirmekti. Mantle'ın temel amacı bu ancak duyurulduğu zamanki gibi tüm ekran kartları için tanımlanması mümkün olmayacak. Öyle ki daha Radeon HD 7000serisine bile gelmiş değil. Henüz beta aşamasında olduğu için bu normal karşılanabilir ancak HD7000 öncesi ekran kartlarıyla uyumlu olmayacağını da söylemek gerekiyor.

Oyun piyasasındaki görsel savaşa bir alternatif olarak bakılabilecek Mantle, Microsoft'un Direct X'ini aradan çıkartacak olmasıyla fazlasıyla önem verilen bir teknoloji. Ancak bu savaşa Mantle'dan sonraSteamOS ile OpenGL'in de katılacak olmasıyla üç farklı sistem karşımıza çıkıyor. Kafaları fazla karıştırmadan açıklamak gerekirse PC oyunlarını Linux üzerinde çalıştırmak isteyen Steam, oyunlarıDirect X bağımlılığından kurtarmak isteyen Mantle'a ciddi bir rakip olacak. Mantle'ı ilk destekleyen oyun olarak BattleField 4'ü gördük. EA'in bu teknolojiye önem verdiğini buradan rahatlıkla görebiliriz. Ayrıca birçok oyunun yapımcısı olan ve çok daha fazla oyunun yayımcısı olan EA'in Mantle yani AMD tarafında yer alması Direct X'i ve dolayısıyla Microsoft'u üzecektir. Üstelik OpenGL ile oyunları Linux'a ve SteamOS'e taşımak isteyen Valve'in elini Mantle tarafından güçlendiren bir durum da mevcut: Açık kaynak kodlu olmak. Sürekli yenilenen eklentilerle birlikte Mantle'dan geri kalmayacak bir Linux oyun pazarı mümkün.Direct X ise, PC ve Xbox'larda kalmaya devam edecek elbette. PlayStation'dan ve haliyle Sony'den ise henüz ses yok ancak Mantle'ı çok yüksek ihtimalle PS4'te göreceğiz.

  Oyuncular için önemi ne?

Olaya oyuncu tarafından bakılırsa OpenGL'nin SteamOS ile birlikte geçeceği yükselişin getireceği katkının yanı sıra Mantle, yıllardır Direct X sayesinde oyunları tam performanslı oynayamadığımızın ortaya çıkmasına önayak oldu. Önümüzdeki süreçte Mantle destekli birçok oyunla birlikte bilgisayarlarımızda çok daha iyi görsel oyun deneyimleri yaşayacağımızı söylemek mümkün. Ancak yazının başında da dediğim gibi Mantle'ın geleceği en düşük seviye HD70000 serisi olacak.

AMD'nin Mantle'ının şu anda beta versiyonunda R9 290X, R9 280X, R9 270X ve R7 260X ekran kartı modellerinde kullanılıyor. İlerleyen zamanlarda HD7000 serisine de geleceği kesin olan Mantle'ın daha düşük özellikli ekran kartlarına gelmeyişinin en önemli sebebi 7000, R7 ve R9 serilerinde kullanılmaya başlanan Graphic Connex mimarisi. Bu mimariye sahip olmayan ekran kartları Mantle desteğini alamayacak.

Devamı...

Kaynak: http://www.webtekno.com/donanim/amd-m...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın