Görüş Bildir
Haberler
Amaç Sürü Büyüklüğünün Küçültülmesi: ABD 400 Bizonu Öldürecek Gönüllü Arıyor

Amaç Sürü Büyüklüğünün Küçültülmesi: ABD 400 Bizonu Öldürecek Gönüllü Arıyor

ABD’nin Arizona eyaletinde yetkililer Büyük Kanyon Ulusal Parkı’ndan bulunan 400 bizonu öldürmek için gönüllü aradıklarını duyurdu. ABD Ulusal Park Servisi (NPS) tarafından yapılan açıklamada, bizonların bölgede büyüyen nüfusunun 'su, bitki örtüsü, toprak ve arkeolojik alanları tehdit ettiğini belirterek, 'Sürü büyüklüğünün küçültülmesi park ekosistemini, kaynaklarını ve değerlerini koruyacaktır' ifadeleri kullanıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Ulusal Park Servisi (NPS), Arizona eyaletinde yer alan  Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nın Kuzey Kenarı'na yerleşen yüzlerce bizonu, gelecek Eylül ayına kadar öldürmeye yardımcı olacak gönüllüler aradığını duyurdu.

Arizona Av Hayvanları ve Balık Departmanı (AZGFD) ile işbirliği yapan NPS, 'bizon öldürme”konusunda 'yetenekli' kişiler aradığı belirten bir ilanı internette yayınladı. Başvuruların  4 Mayıs tarihinden yerel saat 12:00’yi gösterdiğinde halka açılacağı ifade edildi.

Yerel halk da destekliyor

Yerel halk da destekliyor

NPS, bizonların bölge büyüyen popülasyonun 'su, bitki örtüsü, toprak ve arkeolojik alanları tehdit ettiğini belirterek, 'Sürü büyüklüğünün küçültülmesi park ekosistemini, kaynaklarını ve değerlerini koruyacaktır'  açıklamasını yaptı. 

Bununla birlikte, kuruluş  bizonları  daha yönetilebilir bir sürü boyutuna düşürme çabasının, Arizona eyaleti ve ABD Orman Hizmetleri tarafından yürütülen 2017 Çevre Değerlendirmesi’nde bölgedeki ilişkili kabileler ve yerel halk tarafından da desteklendiğini belirtti.

Yakalanan bizonlar Kızılderili Kabilelerine yerleştirilmişti

Yakalanan bizonlar Kızılderili Kabilelerine yerleştirilmişti

Diğer taraftan, Grand Canyon Ulusal Parkı biyologları 2019'da bizonları canlı olarak yakalamak  ve yerlerini değiştirmek  için bir pilot uygulamaya başlattı. Program başladığından beri, 88 bizon yakalandı ve Kabileler Arası Buffalo Konseyi ile yapılan bir anlaşma yoluyla hayvanlar beş Amerikan Kızılderili Kabilesine taşındı.

600'den 200'e düşürülecek

600'den 200'e düşürülecek

Ancak, Associated Press haber ajansı gelecek Ekim ayında NPS'nin sürüyü yaklaşık üçte iki oranında, yani 600'den 200 bizona düşürmeye çalıştığını bildirdi. Ayrıca, gönüllülerin öldürmeyi hedefledikleri bizonların yaşını ve cinsiyetini seçebileceği ve kişi başına vurulan hayvan sayısının sınırlı olacağı belirtildi. 

Öte yandan, Büyük Kanyon ve eyalet yetkilileri bizonları ölümcül bir şekilde ortadan kaldırmanın  av olmadığını vurgularken, çevre ve koruma grupları hayvanları ortadan kaldırmak için ölümcül olmayan yöntemler tartışıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
18
13
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

amerika kolonilesmeden once ucu bucagi gozukmeyen onlarca kilometre uzunlugunda bizon suruleri kitada dolasiyordu. bizon avlayarak yasayan kizilderelileri ac... Devamını Gör

Onur Kaan Yılmaz

Amına koduklarım bizonlar çoğunuzdan daha yararlı dünyaya ekosisteme doğaya sıçtıkları bok bile toprağı zengileştiriyorken gönüllü arıyorlar. Asıl bu zihniye... Devamını Gör

kololey

yazık laa