Görüş Bildir
Haberler
Güvenlik Paketi Gündemde: Alman Modelinde Neler Var?

Güvenlik Paketi Gündemde: Alman Modelinde Neler Var?

adem kara
14.10.2014 - 11:23 Son Güncelleme: 14.10.2014 - 11:27

Kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç “Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları esas alabilecek Türkiye’ye uygun hale getirilecek şekilde çalışmalara devam edilecek” dedi.

Kobani eylemlerinin ardından toplumsal olaylarda cezaları artıran ve polise yeni yetkiler getiren güvenlik paketi de Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, şunları söyledi:

'Geçmişten bu yana güvenlik reformu ile ilgili çağdaş ve modern düzenlemelere ihtiyaç var. AB üyesi ülkelerde nasıl karşılanmaktadır bu ona bakıyoruz. Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları esas alabilecek, Türkiye özeline uygun hala getirilecek şekilde çalışmalara devam edilecek. Almanya örneğinde polisin gözaltına alma yetkisi, korunaklı yere götürme yetkisi var. Biz birçok düzenleme yaptık, niçin güvenlik güçlerimizin daha güçlü olması için bir iç güvenlik yasası veya reformu yapmayalım. Hukuk dışında bir uygulamaya, hele hele “90’lara Türkiye’yi geri döndürmek istiyorsunuz” sözlerine gerek yok. Son yaşanan olaylar başarılı olsaydı bırakın 90’ları daha eskilere Türkiye dönerdi.' 

Milliyet gazetesinden Kıvanç El'in haberine göre Türkiye’nin gündeminde olan Alman polisinin yetkileri şöyle:

  • Ülke çapında terörle mücadele kapsamında ‘önleyici’ soruşturmalar yapabilme. Ağır suçlar söz konusu olduğunda ve soruşturma sırasında somut bir tehlike sezilmesi halinde emniyet teşkilatı görevlileri, hakimin izni alınmak koşuluyla kişisel bilgisayarlara giriş yapabiliyor.

  • Acil durumlarda, Federal Emniyet Teşkilatı Başkanı hakimin izni olmaksızın müdahale etme yetkisine de sahip.

  • Alman polisi, devletin birliği ve güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarda kişisel bilgisayarlara girebiliyor. Polis, kimi durumlarda ev sahibinin izni alınmadan arama yapılabiliyor.

  • Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/guvenlige-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Telefon dinleme, bilgisayara erişme, ev gözetleme ve arama

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 5 bin 500 kişilik Alman Federal Polis Teşkilatı’na (BKA) geniş yetkiler tanıyan yasa tasarısı 2008’de gündeme gelmesinin ardından yaklaşık 2 yıl süren sert tartışmalar sonucu Federal Meclis tarafından onaylanarak 2010’da yürürlüğe girdi. Yasa ile daha önce sınırlı kovuşturma yetkilerine sahip olan ve eyalet polis birimleriyle işbirliği yapmak zorunda kalan BKA yeni yetkilerle donatıldı. BKA, uluslararası radikal dinci gruplarla mücadele kapsamında “önleyici” soruşturmalar yapabiliyor, önlemler alabiliyor. Ağır suçlar söz konusu olduğunda ve soruşturma sırasında somut bir tehlike sezilmesi halinde emniyet teşkilatı görevlileri, hâkimin izni alınmak koşuluyla kişisel bilgisayarlara giriş yapabiliyor. Acil durumlarda, BKA Başkanı hâkimin izni olmaksızın müdahale etme yetkisine de sahip oluyor. Devletin birliği ve güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarda, BKA, terör zanlılarını gizli olarak dinleme faaliyetleri sürdürebiliyor, evleri gözetleyebiliyor. Bilgisayar sahiplerinin bilgisi olmadan sisteme girip verilere el koyabiliyor. Ayrıca kimi durumlarda şüpheli görülen evlerde ev sahibinin izni alınmadan arama yapabiliyor, telefon ve cep telefonlarını dinleyebiliyor, önleyici gözaltı yapabiliyor. Hatta şüphelinin birinci ve ikinci derece yakınlarının evi bile gözetlenebiliyor. Böylece denetim görevi gören Federal Savcılık’ın ötesine geçen yetkilerle donatıldılar. İnsan hakları örgütleri, yasayı, özel hayatın mahremiyeti de dahil bireysel özgürlükleri zedeleyeceği gerekçesiyle sert bir dille eleştirirken, muhalefet de Almanya’nın FBI’sının yaratıldığı eleştirilerini getirdi. Hukuk devleti ilkesinin çiğnendiği vurgulandı.

Kaynak: Milliyet ve Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/si...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0