Görüş Bildir
Haberler
Aylan Kurdi'nin Ölüm Yıldönümü: Peki Göçmenler İçin Ne Değişti?

Aylan Kurdi'nin Ölüm Yıldönümü: Peki Göçmenler İçin Ne Değişti?

Batuhan
02.09.2016 - 10:33 Son Güncelleme: 02.09.2016 - 13:58

3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin bedeninin Bodrum sahilinde bulunmasından bu yana tam 1 yıl geçti. Avrupa'ya ulaşanların sayısında 2016'da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı.

Peki 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın ölümünün birinci yıldönümünde göçmenler neler değişti?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısa sürede sosyal medya kullanıcılarından ülke liderlerine kadar herkesi etkileyen Aylan Kurdi, Suriye'deki iç savaşın tetiklediği mülteci krizinin sembolü haline gelmişti.

3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın ölümünün birinci yıldönümünde babası Abdullah Kurdi, Avrupa ülkelerinden kapılarını mültecilere kapamamalarını istedi.

Aylan'la birlikte diğer oğlu Galib ve eşi Rihan'ı da kaybeden Abdullah Kurdi BBC'ye konuşurken yitirdiği ailesini her gün düşündüğünü söyledi ve ilk yıldönümün kendisi için ayrıca zor olacağını ifade etti:

'Bir an sanki tekrar kavuşmuşuz da beraber uyuyormuşuz gibi hissettim. Yıkıcıydı' diyor.

'Aylan'ın acısı bir ay sürmedi'

'Aylan'ın acısı bir ay sürmedi'

Hintli sanatçı Sudarsan Pattnaik Alan'ın hafızalara kazınan fotoğrafını yaptığı kumdan heykele yansıtmış ve küresel farkındalığı artırmaya çalışmıştı. Sanatçının kum heykelinin altında 'İnsanlık karaya vurdu. Utanç, utanç, utanç...' yazıyordu.

BBC muhabiri Fergal Keane'in sorularını yanıtlayan Abdullah Kurdi, Aylan ve ailesinin diğer fertlerinin hayatını kaybettiği günün ardından yaşananları anımsayarak konuşuyor:

'Başta sanki tüm dünya mültecilere yardım etmek için elinden geleni yapacakmış gibi davrandı. Ancak bu atmosfer bir ay bile sürmedi. Hatta durum daha da kötüye gitti. Suriye'deki savaş şiddetlendi ve daha fazla insan ülkeyi terk etti.'

Abdullah Kurdi, 2 Eylül 2015'te yaşadığı trajedinin ardından hayatını kaybeden ailesinin tüm fertlerini alıp memleketi Kobani'ye dönmüş ve cenazeleri defnetmişti.

Göçmenlerin Kuzey Afrika'dan İtalya'ya gitme çabalarında hiçbir değişim yok

Göçmenlerin Kuzey Afrika'dan İtalya'ya gitme çabalarında hiçbir değişim yok
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verileri her ne kadar Brüksel ve Ankara arasındaki anlaşma sayesinde Türkiye - Yunanistan trafiğinin durma noktasına geldiğini söylese de olmadığını belirtiyor.

Ayrıca Avrupa'ya ulaşanların sayısında 2016'da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı.

Tehlikeli deniz yolculuğu sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı bu yıl da binlerle ifade ediliyor.

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatıp dikenli tel çekme kararı alması nedeniyle binlerce mülteci de aylardır ülkeler arasında sıkışmış vaziyette bekleyişlerine devam ediyor.

Mart ayındaki AB - Türkiye anlaşmasından bu yana ise Yunan adalarında beleyişlerine devam eden mültecilerin de geleceklerinin nasıl şekilleneceği konusunda hiçbir fikri bulunmuyor.

BBC Türkçe

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
44
28
11
6
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Donnie Darko

peki bu çocuğun ölüm yıl dönümünü hatırlayıp ülkemde açlıktan bakımsızlıktan ölen çocukların ölüm yıldönümlerinide hatırlıyormusunuz ( Onedio editörlerine de... Devamını Gör

Hemingway

''Sokakta aç insanlar varken, suriyelileri düşünmek nedir?!'' diyen ilk kişiye madalya takacağım diyecektim ki, benden önce davranıp ülkem çocukları da aç k... Devamını Gör

Hiçbir şey değişmedi.Değişmeyecek.Suriye bir ilk miydi?Darfur'u Türkiye'den kaç kişi biliyordu kaçımız onlara yardım etmeyi düşündük.Ülke olarak kaç milyar d... Devamını Gör

arethnea

buna sebep olan kocabasların hepsının allah belasını versın

Narki

vermiyor belalarını felan..beddua diye bişey yok..artık işi yukarıya havale etmeyi bırakalım çözüm bulalım