Görüş Bildir
Haberler
Alan Adı kayıt - kayıp işlemleri

Alan Adı kayıt - kayıp işlemleri

Ahmet Ataner Şapçı
29.07.2014 - 16:15 Son Güncelleme: 29.07.2014 - 17:42

Alan Adı kayıt - kayıp işlemleri

Web Site yaptırırken bir heyecan ile yola çıkılıyor, zaman harcanıyor ve yatırım yapılıyor. Emeğin karşılığı ortaya çıkan bir web sitesi ve belki de İnternet Dünyasında ilk ticari adımlar. Güzel başlayan bu serüven bir gün geliyor – birden sona eriyor! Nedeni: Alan adınızı (Domain) kaybetmeniz!

Şirketiniz için yaptırdığınız onca emek uçup gidiyor. Harcadığınız zaman, paralar ve sayfanızı tanıtmak için uğraştığınız bunca sosyal bağlantıların değeri kalmıyor.

Bunu önlemek için size vereceğim bilgilere dikkat etmenizi tavsiye ederim!

Alan adları TAPU kadar değerlidir.

Bir alan adının TAPU kadar değerli olabileceğini tahmin edebilir miydiniz? Zamanla internette adresiniz tanındıkça, değeri de artmakta. Bugün çok ucuza kayıt edeceğiniz alan adı, yıllar sonra çok değerli olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak kaybetmeyi göze almamalısınız! Örneğin Business.com alan adı 1999 senesinde 2 kere sahibini değiştirmiştir. Birinci ve ilk kayıt eden 15.000 Amerikan Dollarına satarken bu fiyata alan aynı sene içinde üçüncü kişiye 6 Milyon Euro’ya satmıştı! Bu değerler uçuşurken siz alan adınızı kaybetmek ister misiniz?

Web adresinizi (Alan adı/ Domain) kendi adınıza kayıt ettirin!

Eğer Alan adı kayıt işlemini kendiniz yapmıyorsanız, yapan şirkete veya Tasarımcınız Alan adının sizin adınıza kayıtlı olmasını gerektiğini belirtin ve kayıt yapıldıktan sonra bunu denetleyin. Bir alan adı adınıza kayıt edilmiş olup veya olmadığını Google gibi Arama Motorlarında ‘’Whois Domain’’ yazıp, karşınıza çıkan sorgulama sitesinden (örnek:http://whois.domaintools.com/) kontrol ettirebilirsiniz. Alan adının ‘’Registrant ve Administrative Contact’’ kısmında isminizin ve mail adresinizin geçmesi önemlidir. Alan Adınızı kayıt ettirirken, sürekli ve hiç silmeyeceğiniz bir Eposta adresinizi (Hotmail, gmail gibi) kullanın. Tasarımcınız ile herhangi bir sorun yaşar, ona ulaşamaz hale gelirseniz, bu Eposta adresi sayesinde alan adınızın transfer işlemini gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Aksi halde Alan adı üzerinde bir hak talep etmeniz bile zor olabilir.

Alan adınızın uzatma döneminde harcını yatırmaya unutmayın

Genelde Alan adların silinmesi veya kayıp edilmesinin nedeni uzatma döneminde ödemesi yapılmamasından kaynaklanıyor. Tabi ki bu işlemi sizin için yapan bir tasarım şirketi varsa, onların mes'uliyetindedir. Ancak onları da kontrol etmek de sizin elinizde! Bir senelik kayıt yerine 1 ila 10 senelik seçimler arasında kayıt yaptırmanız mümkün! Sitenizin alan adı hizmetini süreklilik düşünüyorsanız, 10 senelik kayıt yaptırmanızı veya gelecek uzatmanızı 10 senelik yapmanızı tavsiye ederim.

Alan adı ödemeniz gecikti veya silindi mi?

Birçok alan adı için (örneğin. Com/ .Net/.Org ) uzatma dönem günü geçtikten sonra 30 güne kadar geri alma imkânınız (Redemption- Period) var. Bu işlem için tasarım veya hosting şirketinize başvurabilir, yaklaşık 100 Amerika Dolları yatırıp, Alan adınızı kurtarabilirsiniz (Restore işlemi). Bu işlemi sadece bağlı bulunduğunuz Şirket gerçekleştirebilir ve yaklaşık 2-3 günlük bir süreç gerektirir. Eğer bu 30 günü geçirirseniz, Alan adı silinmeye (Close) yol alır. Alan adı bu dönemden sonra 5 günlük ‘’Pending Delete’’ statüsüne girer ve o sırada geri alınamaz haldedir. Ancak Silme günü bellidir. Bu belirtilen günü yine Arama Motorundaki ‘’Whois Domain’’ sorgulamasından öğrenebilirsiniz. Tamamen silineceği günden bir gün sonra (dakikası bile önemli bu konuda) alan adını yeniden boşa çıktığı için kayıt edebilirsiniz. İyi bir tasarımcı veya hosting şirketi ‘’Domain watch list’’ (Alan adı takip listesi) ile alan adının silindiği zamanı takip edebilir ve başkası kapmadan, sizin için yeniden kayıt edebilir. Böylece yeniden Alan adınıza kavuşmuş olursunuz. Tabi ki bahsettiğimiz bütün bu süreçlerde web sitenizin bağlı bulunduğu DNS (Domain Name Server/Alan Adı Sunucuları) silinmiş olduğu için, Web Siteniz de ulaşılmaz halde olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın