Görüş Bildir
Haberler
AKP'ye Yasak Sorusu: Mark Zuckerberg’in Telefonu Var mı Onu da Aradınız mı?

AKP'ye Yasak Sorusu: Mark Zuckerberg’in Telefonu Var mı Onu da Aradınız mı?

07.03.2014 - 15:00 Son Güncelleme: 07.03.2014 - 15:01

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mart sonrasında gerekirse youtube ve facebook’u kapatacakları yönündeki açıklaması meclis gündemine taşındı.

Hükümete facebook ve youtube’u kapatma soruları:

İnterneti toptan yasaklamayı düşünüyor musunuz?

Matbaanın da yasaklanması da gündemde mi?

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mart sonrasında youtube ve facebook’u kapatacakları yönündeki açıklamasını TBMM’ye taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Mark Zuckerberg’in telefon var mı onu da aradınız mı? İnterneti toptan yasaklamayı düşünüyor musunuz? Matbaanın da yasaklanması da gündemde mi?” diye sordu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Erdoğan’ın geçmişteki sosyal medya açıklamalarını da anımsattı.

Sosyal medya için “tezek, ahlaksızlık, bela” benzetmesi yaptı

Oran önergesinde şunları kaydetti:

“Recep Tayyip Erdoğan 26 Mayıs 2010 tarihinde milletvekillerine hitaben yaptığı bir konuşmada “twitterla mwitterla olmaz tezek kokusunu hissedeceksiniz”,

13 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı konuşmada “Facebook filan, falan. Bunlar çirkin berbat, herkes adına buralarda her türlü ahlaksızlık yapılabilir”,

3 Haziran 2013 tarihinde yaptığı konuşmada “Şu anda Twitter denilen bir bela var, yalanın daniskası burada. Sosyal medya denilen şey aslında şu anda toplumların baş belasıdır”,

İfadesinde bulunmuş en son 6 Mart 2014 tarihinde “Gerekirse Youtube ile Facebook'u kapatırız” diyerek hükümetinizin politikasını belli etmiştir.”

Sizin de youtube, face hesabınız yok mu?

Umut Oran, Teknoloji bakanı Işık’a da şu soruları yöneltti:

  • Bakanlar Kurulu üyeleri, partinize mensup milletvekilleri ve partinize ait kaç adet Facebook, twitter ve youtube hesabı vardır? Bu hesaplar kim tarafından yönetilmektedir? Bu hesaplar, sizin ifadenizle tezek kokusunu hissetmenize engel midir, bu hesaplarda her tür ahlaksızlık bulunmakta mıdır, hükümetinizin “toplumların baş belası” olarak kabul ettiği oluşumlarda yer almanızın sebebi nedir?

Zuckerberg’i telefonda aradınız mı?

  • Erdoğan veya kabine üyelerinde Facebook’un sahibi olan Mark Zuckerberg’in telefonu var mıdır, arama girişiminiz olmuş mudur, Facebook yayın politikası hakkında kendilerine görüş bildirdiniz mi, Facebook’u kapatma talebinin arkasında Mark Zuckerberg’in Erdoğan’ın emir ve talimatları doğrultusunda hareket etme şansı olmaması mı yatmaktadır?

  • Dünyada ancak diktatörlüklerde görülen, Mübarek Mısır’ı, Kaddafi Libya’sı, Kim Jong Un Kuzey Kore’si gibi ülkelerde eşine rastlanan YouTube ve Facebook yasağı Bakanlar Kurulu’nda görüşülmüş müdür?

  • Milyonlarca insanın kullandığı Facebook’u kapatmak yerine sadece hükümetiniz üyelerine ve partinize ait sayfaları kişisel olarak kapatarak insanların internet özgürlüğüne saygı gösterme önerisi Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi mi? Bu kapatma kararının Türkiye’nin uluslararası itibarına olan etkisi Bakanlar Kurulu’nda görüşülmüş müdür?

İnternetin tamamını yasaklayacak mısınız?

  • İnternette Facebook, Youtube ve twitter haricinde yüzlerce benzer sitenin olduğu, bu sitelerin kolaylıkla da kurulabildiği bilinmektedir. Bu yasaklama talebinden sonra Türk kullanıcılar benzer niteliklere sahip siteleri kullanmaya devam edeceklerdir. Bu halde bu sitelerin de yasaklanması için girişimde bulunacak mısınız? Bu sitelerin açılmasına izin veren “internet”e toplu bir yasak yapılması gündeminizde bulunmakta mıdır? Bu konuda Kuzey Kore örneğini hükümetiniz takip mi edecektir?

Matbaayı da yasaklayacak mısınız?

  • Matbaa adı verilen ve ülkemize İbrahim Müteferrika tarafından getirilen bir aletle de türlü neşriyat yayınlanmakta, bu yayınlarda bazı hallerde Yürütme Organı’nın da eleştirildiği görülmektedir. Her ne kadar demokratik toplumlarda matbaanın yasaklanmasının toplumların iyiliğine olmadığı, onun yerine düşünce ve ifade özgürlüğünün korunmasının toplumun gelişimine daha fazla katkı sağladığı görülmüşse de, tarafınızca sadece “olumsuz yayınlar yapılıyor” gerekçesi ile matbaanın yasaklanması da gündeme getirilecek midir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0