Görüş Bildir
Haberler
Akkuyu Nükleer Santrali’nde İlk Temele Protesto

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İlk Temele Protesto

ATKN
10.04.2015 - 16:02 Son Güncelleme: 14.04.2015 - 16:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mersin’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı. Bir grup çevreci, inşaat alanının kapısını tutarak törene katılanları bir süre alıkoydu. Çevreci gruba TOMA ile müdahale edildi.

20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen, inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen ve Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali için bugün saat 12.30'da gerçekleştirilecek olan temel atma törenine Bakan Yıldız'ın yanı sıra Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, açılışın yapılacağı bölgeye geldi. Ellerinde pankart taşıyan ve jandarma ekiplerinin eşlik ettiği gruptakiler, 'Nükleere hayır', 'Akkuyu Fukuşima olmasın' şeklinde sloganlar attı.Temel atma töreninin yapılacağı bölgede ise geniş güvenlik önlemleri alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davalar sürüyor

Davalar sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED raporunun iptal edilmesi için Greenpeace de dahil olmak üzere TMOBB, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ile pek çok sivil toplum örgütü, kurum ve kişinin açtığı davalar ise devam ediyor.

'Nükleer enerji olmadan gelişme olmaz'

'Nükleer enerji olmadan gelişme olmaz'

Yıldız, önümüzdeki yıl ilk temelinin atılacağını 4 yıl içinde ise santralin tamamlanacağını kaydetti. Bakan Yıldız, 'Nükleer enerji olmadan gelişmenin söz konusu olamayacağını' öne sürdü. Yıldız, gelecek dönem hedeflerinin yakalanabilmesi için nükleer güç santralinin gerekli olduğunu savundu.

Taner Yıldız konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa... 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaaprken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız. 

Bugün itibariyle Akkuyu Nükleer Santrali devrede olsaydı 15 milyon nüfuslu İstanbul'un bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecekti. Türkiye'nin enerji ihtiyacının ise yüzde 8'ini karşılayabilecekti.

'Nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar daha az doğalgaz ithal edecektik'

Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık. Bizler öncelikle nükleer santral devreye girdiğinde su kaynaklarını devre dışı bırakılmayacak.

Burada çalışmalar zemin etüdleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldı. 2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada yapılacak.

'Antalya'daki turist kaçar dediler'

Bunu yapınca Antalya'daki tursit kaçar dediler, Mersin'deki tursit kaçar dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid... Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris'te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar.'

Çevreciler 'nükleerciler'i içeri hapsetti

Akkuyu Nükleer Santralı’nın su altı yapılarının temel atma törenine katılanlar Mersinli olduğu belirtilen bir grup tarafından alıkondu. Grup törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek kapattı. TOMA'lar gruba müdahale etmeye başladı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deniz altı yapıların temel atma töreninin gerçekleştirildiği yolun 1 kilometre ötesindeki alanda törene katılanların mahsur olduğu bildirildi. Mahsur kalan gazeteci ve törene katılanları alacak olan araçlar tören alanının dışında bekletidi.  Asker ve polis eylemcilere müdahale etmeden önce grupla görüşmeler oldu. Daha sonra AK Partili bir milletvekilinin grupla görüşmeye gittiği fakat yolun açılması hususunda olumlu bir gelişme sağlanamadığı belirtildi.

Güvenlik güçleri uyarıdan sonra TOMA ile göstericilere su sıktı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra protesto gösterisine son verdi.

Nükleer santralın deniz yapılarının temel atma törenini protesto etmek isteyen gruplar sabah saatlerinde tören alanı civarında toplanmıştı.

Twitter'dan yorumlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0