Görüş Bildir
Haberler
Akıllı Telefonlar İçin 'Bisiklet Modu'

Akıllı Telefonlar İçin 'Bisiklet Modu'

Onedio Medya
24.09.2014 - 19:02 Son Güncelleme: 24.09.2014 - 19:33

Akıllı Telefonlar İçin 'Bisiklet Modu'

Günde ortalama 200 bisiklet kazasının yaşandığı Hollanda'da yetkililer bunun en önemli nedenlerinden birinin cep telefonu kullanımı olduğunu söylüyor.

Resmi verilere göre tek elle bisiklet kullanıp, diğer eliyle mesaj yazan ya da sosyal medya mesajlarını kontrol edenler trafikte ciddi sorun yaratıyor.

Hollanda'daki kazaların beşte biri, bisiklet üzerinde telefonda konuşulması, SMS gönderilmesi ya da sosyal medyanın kullanılması nedeniyle meydana geliyor. Kaza oranı 12 - 34 yaş grubunda özellikle yüksek.

Hollanda hükümeti, akıllı telefonlar nedeniyle artan kazaların önlenmesi için yeni proje başlatıyor.

Altyapı ve Çevre Bakanlığı ile GSM operatörlerinin ortaklaşa yürüteceği 'Yola Dikkat' kampanyasında, bisiklet üzerinde telefon kullanılmaması teşvik edilecek.

Telekom şirketleri, güvenli bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla akıllı telefonlar için 'bisiklet modu' uygulaması hazırladı. Akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilecek bu uygulama, bisiklet sürerken gelen telefon bildirimlerini engelleyecek.

Böylece, trafikte bisiklet sürücüsünün dikkatinin dağılması önlenecek. Altyapı ve Çevre Bakanı Melanie Schultz van Hagen, kampanya ile bisiklet kazalarında azalma olacağını umut ediyor.

Uygulamanın yaygınlaşması amacıyla, bisiklet sürücülerine çeşitli ödüller verilecek. Trafikte telefonunu 'bisiklet modunda' kullanan sürücüler puan kazanacak. Bu puanlar karşılığında bisiklet, sinema bileti, tişört gibi hediyelerden kazanabilecekler.

13,5 milyon bisikletlinin bulunduğu 16 milyon nüfuslu Hollanda'da, her yıl 78 bin kişi, bisiklet kazaları yüzünden tedavi görüyor. Bunlardan 68 bini, acil serviste tedavi edilirken, 8 bini hastaneye yatıyor.

Ciddi yaralanmalar en fazla 10 - 14 yaş grubunda görülüyor.

Yılda ortalama 16 bin kişi, bisiklet kazaları nedeniyle fizik tedavi görüyor.

Yıllık ortalama 190 kişi de bisiklet kazaları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ölümler daha çok 55 yaş ve üzerinde görülüyor.

Bisiklet kazası nedeniyle ölenlerin üçte ikisini erkekler oluşturuyor.

Dikkatsizlik ve alkollü bisiklet kullanımı, kazaların diğer önemli nedenleri arasında.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0