Görüş Bildir
Haberler
Akçakale Halkı Yeni Komşusu IŞİD'den 'Memnun'

Akçakale Halkı Yeni Komşusu IŞİD'den 'Memnun'

Ulaş
23.10.2014 - 18:23

Dünya Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani’nin IŞİD’in eline geçmemesi için seferber olurken, yaklaşık dokuz aydır örgütün elinde olan Telabyad’ın sınır komşusu Akçakale’de halkın bu durumdan ‘ memnun olduğu ‘ ortaya çıktı. Reuters ajansına konuşan Akçakaleliler, IŞİD’e komşu olmayı, diğer Suriyeli muhaliflerin komşuluğuna tercih ettiklerini söyledi.

‘IŞİD’i tercih ederim’

Buna göre, IŞİD Özgür Suriye arasındaki çatışmalar sırasında sürekli havan mermilerinin düştüğü ilçede hayat, Telabyad’ın ocak ayında örgütün kontrolüne geçmesiyle ‘ normal akışına ‘ döndü. Reuters’a konuşan Mustafa Kaymaz, “ Top ateşi yok, kaos yok. Biliyorum kulağa biraz tuhaf geliyor ama sınırda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yerine IŞİD’i tercih ederim ” dedi.

‘İslam yorumunu beğenmiyoruz ama…’

Reuters haberinde, Akçakalelilerin IŞİD’in İslam yorumunu onaylamadığını vurguladı. 28 yaşındaki İsmail Balakan bu konuda, ” Belki Akçakale halkı Esad’la savaşıyor gibi göründüğü sırada IŞİD’e bir miktar sempati duyuyordu ama Kürtleri öldürmeye çalıştıkları için artık onlara hiçbir sempati beslemiyoruz ” dedi.

Ancak Akçakaleliler, kafa kesme görüntüleriyle nam salan örgüte böylesine yakın yaşamaktan şikayetçi değil. Sözgelimi, 42 yaşındaki Yasin Balakan da sınırın diğer tarafı IŞİD kontrolüne geçtikten sonra ilçeye huzur geldiği görüşünde.

‘ÖSO yardım kamyonlarına el koyuyordu’

Yasin, sınırın öteki tarafındaki Telabyad’ı kontrol ettiği sırada ÖSO’nun yardım kamyonlarına el koyduğunu ve malzemeleri çalarak Türkiye’deki tüccarlara sattığını anlattı. Yasin, IŞİD’in Kobani’de yaptıklarını onaylamadığını ve Kürtlere sempati duyduğunu belirtse de, gerçek düşmanın IŞİD değil Beşar Esad olduğunu savunanlardan…

İlçe halkı, Telabyad’ın IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından sınırdan yasadışı geçişlerde de ciddi azalma yaşandığını öne sürüyor. Ancak Washington Post gazetesinde geçen hafta yayımlanan bir haberde, bir grup IŞİD militanının Türkiye sınırını geçerek Akçakale yakınlarında üst düzey bir Kürt komutanını kaçırmaya çalıştığı belirtilmişti.

‘IŞİD’le neden iş yapmayalım?’

Akçakaleliler, sınırda ticaretin de artık başlamasını istiyor. Halkın IŞİD’den korkmadığına dikkat çeken Reuters, adını vermek istemeyen bir kişinin şu açıklamasına yer verdi: ” Onlardan zarar görmedik, neden IŞİD’le iş yapmayalım? Hayatımı kazanmam, ailemi doyurmam lazım. Hem, Rakka ve Tel Abyad’daki arkadaşlarım kurallarına uyduğunuz sürece IŞİD’le hayatın gayet normal olduğunu söylüyor ” dedi.

‘Niye IŞİD’i tercih edeyim ki?’

Akçakaleli bir Kürt olan Mehmet Denli’yse, aynı fikirde değil: ” Ne Özgür Suriye Ordusu’nu ne de IŞİD’i tercih ediyorum. Biri diğerinden iyi değil. Oradaki militanlara daha da yaklaşmaya niyetim yok .”

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/akcakale-halk...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0