Görüş Bildir
Haberler
Aile Hekimleri Grevde!

Aile Hekimleri Grevde!

ATKN
19.05.2015 - 11:49 Son Güncelleme: 21.05.2015 - 14:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık Bakanlığı'nın hafta sonu nöbet ısrarına karşı çıkan aile hekimlerinin 3 gün sürecek iş bırakma eylemleri dün başladı.

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları iş güvencesi ve insanca çalışma koşulları için Tüm ülkede 3 günlük hizmet üretmeme eylemi gerçekleştiriyor. 

İstanbul’da Beşiktaş’taki Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen ASM çalışanları, serbest kürsü kurarak taleplerini bir kez daha yineledi. Aile hekimleri, iş güvencesi, insani çalışma koşulları, emeklilik hakları ve çalışma süreleri için iş bırakma eylemi yaptıklarını vurguladılar.

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. İlknur Çabuk, aile hekimleri olarak tükenmişlik sendromu yaşadıklarını belirterek, “Önce hastanelerin acil servislerinde ihtiyaç olduğu gerekçesiyle nöbet uygulamaları ile karşı karşıya bırakıldık. Acillerdeki hekim ihtiyacının ortaya çıkmasının nedeni sağlık politikalarından kaynaklanıyor. Acil olmayan her hasta acile başvuruyor. Biz hastane nöbetlerine büyük kararlılık göstererek gitmedik. Bu kez ASM’lerde cumartesi günü nöbetleri getirildi, bu inattan başka bir şey değil” dedi. Aile sağlığı merkezlerimiz bugün artık insanlık dışı çalışma koşulları ve angaryalarla zulüm altında olduğunu kaydeden Çabuk, “Bizlerin tek derdi nöbet değildir. İş güvencemiz elimizden alınmış, keyfi uygulamalarla sağlık çalışanları işsiz bırakılmaya çalışılmış, emeklilik hakkımız ve yıpranma payımız verilmemiştir. 27 Nisan’da Sağlık Bakanlığı önünde deklarasyonumuzu açıkladık. Eğer bizimle görüşmezseniz 20-21-22 Mayıs tarihlerinde iş bırakacağımızı söyledik. Halkın sağlığını ‘gerçekten’ korumak için, insanca çalışma koşulları için, emeklilik hakkımız için, yıpranma payımız için iş bıraktık” dedi.

Bakanlık ne diyor?

Bakanlık ne diyor?

Sağlık Bakanlığı, 9 Nisan 2014 tarihinde bir genelge yayınlayarak aile hekimlerine Cumartesi günleri 8 saat nöbet tutma yükümlülüğü getirdi. 3 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama çerçevesinde valiliklere bağlı İl Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından 'nöbet' çizelgeleri hazırlandı. Ancak başta İstanbul olmak üzere Türkiye ’nin birçok yerinde görev yapan hekimler genelgeye uymayarak nöbet tutmayı reddedince İl Halk Sağlığı Müdürlükleri cumartesi günleri nöbet tutmayan binlerce aile hekimine, ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ çerçevesinde kurum içi soruşturma açtı.

Bakanlık ceza puanını az buldu

Yönetmelik gereği mazeretsiz nöbete gitmeyen hekimlere verilen 5 ceza puanını az gören sağlık Bakanlığı, 16 Nisan 2015 tarihinde yönetmelikte bir değişiklik yaparak ceza puanını 5’ten 20’ye çıkardı.

Hekimlerin talepleri neler?

Hekimlerin talepleri neler?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile hekimleri, hafta sonu için getirilen nöbet uygulaması ile nöbete uymayan hekimlere kesilen cezaları protesto etmek amacıyla 20, 21 ve 22 Mayıs’ta iş bırakma grevi yapıyor.

Grevin bugüne kadar yürütülen en uzun süreli sağlık grevi olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Fethi Bozçalı hafta sonu nöbet uygulamasını şöyle eleştirdi:

  • 'Ağır çalışma yükümlülükleri getirildi'

“Türkiye genelinde 23 bini aile hekimi olmak üzere toplam 70 bin birinci basamak sağlık personeli bulunuyor. Zaten gereğinden fazla çalışan aile hekimlerine hafta sonu nöbeti ile ağır çalışma yükümlülükleri getirildi.

Nöbet tutmayan hekimlerimize kurum içi soruşturma açıldı. Bir aile hekimi olarak hafta sonları nöbet tutmadığım için bana 8 kez soruşturma açıldı. Bütün soruşturmalar için tek tek savunma verdim. 

  • 'Hakkında soruşturma açılan binlerce hekim bulunuyor'

Eğer savunmalarım kabul edilmezse aldığım ceza puanından dolayı sözleşmem feshedilebilir. Benim gibi hakkında soruşturma açılan binlerce hekim bulunuyor. Bu hekimler aldıkları ceza puanından dolayı işsiz kalabilir. Hafta sonu nöbet tutmadığımız takdirde alacağımız ceza puanıyla bizi işten atmakla tehdit ediyorlar. Biz aile hekimleri olarak zaten hafta içi muayene, aşı ve evde sağlık hizmeti vererek görevimizi tamamlıyoruz. Hafta sonu nöbet uygulanmasının kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu nedenle üç günlük sağlık grevi yapıyoruz.”

Aile hekimleri, çalışma saatlerinin artırılmasını, Cumartesi günleri için getirilen ek çalışma süresini ve nöbet sistemini protesto amacıyla daha önce de iş bırakmıştı. (Fotoğraf: Sendika.org)

  • 'Az sayıda insan gücüyle angarya işler'

Sağlık meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın ise şunları söylemişti: 

'Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2015 tarihinden beri Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri 'nöbet' adı altında 8 saat fazla çalıştırmaya; toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) çalışanları ise cumartesi günleri ASM'leri zorla denetleterek, az sayıdaki insan gücüyle onlarca görev, sorumluluk, angarya işler yükleyerek çalıştırmaya zorlamaktadır. 

ASM’de çalışan aile hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının çoğu, kendilerine haksızca, hukuksuzca dayatılan cumartesi günleri fazladan çalışmaya karşı haklarını korumak için cumartesi günleri ASM’lerini açmayarak 5 aydır başarılı bir direniş sergilemektedirler.

Sağlık Bakanlığı, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği yayınlamıştır. Bu yönetmelik değişikliğiyle cumartesi günleri direniş yapan sağlık çalışanlarına verilen ceza puanları 4 kat artırılmış, hakkını arayan çalışanları anında işten atma tehdidi hayata geçirilmiştir.

(Fotoğraf: Evrensel)

  • 'Aile hekimleri 2 yıldır seslerini duyurmaya çalışıyor'

Mevcut Aile Hekimliği Yasası ve buna bağlı yayınlanan yönetmeliklere dayanılarak uygulanan ağır çalışma koşulları ve baskıcı tutum karşısında, çalışanların aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışmaya dayanacak hali kalmamıştır. ASM ve TSM çalışanları, kendilerine dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı yaklaşık 2 yıldır seslerini soluklarını çıkarmaya çalışmaktadırlar. Ancak maalesef birinci basamak çalışanlarının haklı feryadına Sağlık Bakanlığı’mızın yanıtı hep tehdit ve sopa olmuştur.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Katılım yüzde 5'i geçmez'

'Katılım yüzde 5'i geçmez'

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, birinci basamakta üç gün sürecek iş bırakma eylemi hakkında konuştu. Müezzinoğlu, “Eyleme katılım oranı yüzde 5’i geçmeyecektir” dedi. Aile hekimlerinin yüzde 80’inin eylemin içinde yer almayacağını bildiğini belirten Dr. Müezzinoğlu, “Millete hizmet etmekten kaçanlar, gelecekle ilgili dergi olmayanlar toplumun huzurunu bozmak için eylem kararı alıyorlar. İş  bırakma eylemine katılım yüzde 3’ü, 5’i geçmeyecektir. Eylemi düzenleyenler ideolojik duruşlu” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde hedeflerinin 2017 sonu itibariyle 30 bin aile hekimine çıkmak olduğunu belirterek, şunları söylemişti: 'Bu rakamı yakaladığımızda Cumartesi ve Pazar günleri de vatandaşımız bağlı bulunduğu aile hekimlerini bulsun istiyoruz. Türk Tabipler Birliği ne istiyor? Hekimler memur olsun istiyor. Sabah 08.00 öğleden sonra 16.00, hadi Allah'a ısmarladık. Peki, sağlık böyle bir şey mi? Dolayısıyla derdi vatandaş olmayan derdi millete hizmet olmayan bir anlayışa bu ülkede artık prim yok.'

Kaynak: CumhuriyetMilliyetHaberTürk, Cumhuriyet, İHA ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0