Görüş Bildir
Haberler
AGİ, Kısa Çalışma Ödeneği ve Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? 2021 Yılı Enflasyon ve Zam Oranlarındaki Son Gelişmeler...

AGİ, Kısa Çalışma Ödeneği ve Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? 2021 Yılı Enflasyon ve Zam Oranlarındaki Son Gelişmeler...

Buse
23.12.2020 - 13:19

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla, 2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 4 Aralık'ta tarihinde yapılmıştı. Gelen son dakika haberine göre milyonları ilgilendiren asgari ücret görüşmesinde TÜİK, 2021 asgari ücreti teklifini açıkladı. Ocak 2021'de emekliler, memurlar ve işçiler için zamların ne kadar olacağı merak ediliyor. Maaş artışlarında en büyük belirleyici ise enflasyon oranı. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem işçi, memur ve emeklilerin 2021 Ocak ayında alacakları yeni maaşları hesapladı. Kararlara göre kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı ve en düşük memur ve en düşük emekli maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor ?

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor ?

Asgari ücret ile ilgili son dakika araştırmalarında 'asgari ücret nasıl belirleniyor' sorusu ön plana çıkıyor. Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Mevcut Asgari Ücret Net 2 Bin 324 Lira 70 Kuruştu.

Mevcut Asgari Ücret Net 2 Bin 324 Lira 70 Kuruştu.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari Geçim İndirimi, Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Maaşı Netleşecek.

Asgari Geçim İndirimi, Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Maaşı Netleşecek.

Milyonları ilgilendiren bir başka rakam ise bu ayın sonunda açıklanacak. Asgari ücret komisyonu üçüncü toplantısını bugün yaparken hem 7-8 milyon işçinin direkt alacağı yeni maaşı belirleyecek hem de 20 milyondan fazla çalışanın Asgari Geçim İndirimi'nin artışını da açıklamış olacak. Asgari ücret sadece bunları değil işsizlik maaşını, kısa çalışma ödeneğini ve nakdi ücret desteğini de artıracak.

Enflasyona Bağlı Tahmini Zam Oranları.👇

Enflasyona Bağlı Tahmini Zam Oranları.👇

Yıl sonunda enflasyon beklenti anketindeki gibi yüzde 14.18 çıkarsa 6 aylık enflasyon da yüzde 7.96 olarak hesaplanacak. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 7.96 olacağı anlamına geliyor. Yine memurların ve memur emeklilerinin zam oranının ise yüzde 3+3,96 olacağı ve enflasyon farkı ekleneceği de bu hesaptan ortaya çıkıyor.

Asgari Ücrette Artış yüzde 17.18 veya 19,18 olması tahmin ediliyor.

Asgari Ücrette Artış yüzde 17.18 veya 19,18 olması tahmin ediliyor.

Asgari ücret artışı pazarlık masasında belirlense de son 10 yıllık artışlara baktığımızda enflasyonun 3 yada 5 puan üzerinde artışların yapıldığı görülüyor. Bu 3 ya da 5 puanlık refah artışı eklenerek asgari ücret hesaplanırsa bu kez artış yüzde 17.18 veya 19,18 şeklinde olacak. Bu da yeni asgari ücret hakkında bir fikir sahibi olmamızı sağlayacak.

Asgari ücretteki bu artış kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı rakamlarını da etkileyecek. Kısa çalışma ödeneğinin en düşük rakamı brüt asgari ücretin yüzde 60'ını işsizlik maaşı ise yüzde 40'ını oluşturuyor. İşsizlik maaşının en üst rakamı brüt asgari ücretin yüzde 80'i, kısa çalışma ödeneğinde en üst maaş ise brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor. Bu durumda bu rakamlarda yüzde 17.18 veya yüzde 19.18 oranında artmış olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın