Görüş Bildir
Haberler
AGİ Kalktı mı, Maaşlara Yansıyacak mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir?

AGİ Kalktı mı, Maaşlara Yansıyacak mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir?

Asgari ücret miktarının açıklanmasının ardından AGİ'nin alınıp alınmayacağı konusu kafaları karıştırmıştı. Milyonların kafasındaki soru işaretlerini geçtiğimiz günlerde Bakan Vedat Bilgin açıkladı. 2022 yılı asgari ücreti belirlenirken, asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılması konusunda da tarihi bir adım atıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında ‘en az’ ifadesini kullanmasını, AGİ’nin devam edeceği olarak yorumlayanlar da var. Peki, AGİ kalktı mı, 2022 AGİ son durum nedir? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de milyonları bulan çalışan kesim, AGİ ücretlerindeki son dakika gelişmelerini araştırıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada AGİ ile ilgili önemli bilgiler verdi. Vatandaşlar, 2022 yılında AGİ’nin olup olmayacağını araştırıyor. 2022 yılı asgari ücrete gelen zam ile birlikte yeni yılda asgari geçim indirimi verilip verilmeyeceği de merak ediliyor.  Peki, AGİ kalktı mı, 2022 AGİ son durum nedir?

AGİ Kalktı mı?

AGİ Kalktı mı?

Asgari geçim indirimi, çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor.

En basit anlamıyla buna vergi iadesi de diyebiliriz. Bu kapsamda da çalışanın evli olup olmadığına, çocuk sayısına göre AGİ ödemeleri gerçekleştiriliyordu. 2022 yılında ise artık asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.

Bakan Vedat Bilgin Açıkladı:

Bakan Vedat Bilgin Açıkladı:

AGİ'nin kaldırılmasıyla bir hak kaybı olmadığını belirten Bilgin, 'AGİ konusunda vergi alınıyordu. Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz. ' ifadelerini kullandı. Bilgin, sözlerine devam etti. 

Verginin kaldırılmasıyla memurların kazancı olduğunu vurgulayan Bilgin, 'Bu durumda işçinin çalışanın bir kaybı yok. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla memurlarımızın da ciddi bir kazancı oldu. Biz tüm çalışanların gelirlerini vergi dışı bırakınca, memurların gelirinde ortalama 300 liralık bir artış oldu.' dedi.

Ücretler Nasıl Etkilenecek, Maaşlar Düşecek mi?

Ücretler Nasıl Etkilenecek, Maaşlar Düşecek mi?

Peki, bu durum ücretleri etkileyecek mi? Öncelikle, bugünkü uygulamaya göre evli, eşi çalışmayan, çocuklu çalışanlar asgari ücrete kadar olan ücretlerinden asgari geçim indirimi alıyorlardı; yeni senede alamayacaklar. Bu durumda ücretlerde bir düşüş olacak mı? Olmayacak çünkü gelir vergisi ile damga vergisi kaldırıldığı için asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinde bundan kaynaklı bir artış olacak. Bu artış da çalışanın gelirine göre 38 lira ile 300 lira arasında değişen tutarlarda yansıyacak. Sadece damga vergisi alınmaması nedeniyle çalışanların ücretlerine 38 liralık katkı olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın