Görüş Bildir
Haberler
Afrika'daki Fil Nüfusu Son 10 Yılda Yüzde 20 Azaldı

Afrika'daki Fil Nüfusu Son 10 Yılda Yüzde 20 Azaldı

Son açıklanan raporlar, Afrika'daki fil nüfusunun son 10 yılda yüzde 20 oranında azalarak 415 bine kadar gerilediğini ortaya koydu. Fil nüfusunun azalmasındaki en önemli etken ise fildişi için yapılan kaçak avcılık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Afrika Fili Durum Raporu’na göre kıtada yaşayan fil sayısı 415 bine geriledi. Rapora göre, son 10 yılda kıtadaki fil sayısı yüzde yirmi yani 111 bin azaldı.

Fil nüfusunun azalmasındaki en önemli etken ise fildişi için yapılan kaçak avcılık. Fillerin yaşam alanlarının yok olması ise bir diğer tehdit.

Uzmanlar, normalde aile grupları şeklinde yaşayan fillerin travma ve stres nedeniyle artık dev sürüler halinde yaşadığını, güvende olmak için geceleri hareket etmeye başladığını söylüyor. Ayrıca anneleri katledilen bebek fillerin annelerinin yanında uyuması ve cesetlerden uzaklaşmayı reddetmesi de sıkça haber olan bir durum.

Son 25 yıldaki en büyük düşüş

Son 25 yıldaki en büyük düşüş

Nesli Tehlike Altındaki Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretiyle İlgili Sözleşme’nin (CITES) 17. Taraflar Toplantısı’nda açıklanan rapor, Afrika fil nüfusunun son 25 yılda gördüğü en büyük düşüşe işaret ediyor.

Düzenli sayım yapılmayan arazilerde 117 ile 135 bin arasında ek fil nüfusunun yaşıyor olabileceği de belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaçak avcılığa son verilmeli

Kaçak avcılığa son verilmeli

Tanzanya’daki kaçak avcılık faaliyetleri çok yaygın. Rakamlar, ülkedeki fillerin yüzde 60’ının son 10 yılda yok olduğunu gösteriyor.

WWF Afrika Fili Programı Lideri Lamine Sebogo, fil kıyımını sona erdirmek için başta Orta Afrika ülkeleri olmak üzere yetkilileri, kaçak avcıları, avcılığı yöneten baronları ve yaban hayatı ticaretine karışmış yolsuzluğu durdurmaya çağırdı.

Avrupa Komisyonu eleştiriliyor

Avrupa Komisyonu eleştiriliyor

Afrika Fil Koalisyonu (AEC), toplantı öncesinde temmuz ayında yaptığı açıklamada bu şekilde devam ederse 25 yıl içinde kıtada hiç fil kalmayacağını belirterek Avrupa Birliği Komisyonu’ndan fildişi ticaretini yasaklamasına yönelik adımları desteklemesini istemişti.

Ancak Avrupa Komisyonu, 1 Temmuz’da yayınladığı metinle, artan fil nüfusuna sahip ülkeleri, bu nüfusu devam ettirilebilecek bir şekilde kontrol altında tutmaya teşvik etmenin daha iyi olacağını söyledi.

2017’de sona erecek fildişi ticaretine yönelik mevcut küresel ambargonun devam ettirilmesini isteyen Komisyon, diğer taraftan Zimbabve, Namibya, Güney Afrika ve Botsvana’dan ihraç edilecek bazı fil ürünleriyle ilgili ise ambargo muafiyetini destekliyor. Aktivistler Avrupa Komisyonu'nun bu tutumunun 'filleri öldürmeye devam edin' anlamına geldiğini vurguluyor.

1975’te yürürlüğe giren Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) ile 35 bin hayvan ve bitki türü koruma altına alındı.

Acil öneriler

Acil öneriler
İçeriğin Devamı Aşağıda

Afrika Fil Koalisyonu’nun önerileri şöyle:

* Afrika fillerinin, ticareti yasak hayvanların listelendiği CITES Appendix 1 kategorisine alınması. Şu anda Zimbabve, Namibya, Güney Afrika ve Botsvana’daki filler daha az tehlike altında olan Appendix 2 kategorisinde yer alıyor.

* Dünyadaki yerel fildişi pazarlarının kapatılması. Pazarların kapanmasıyla, kaçak avcılar için olanaklar da azalacak ve fildişi ürünlerinin her türlü satışının yasak ve filler için tehlikeli olduğu mesajı yayılacak.

* Mevcut fildişi stoklarının yok edilmesi ve yönetilmesi.

* Afrika fillerinin, doğal sınırları dışına (hayvanat bahçesi ya da hayvanların esaret altında yaşadığı diğer tesisler) çıkarılmaması.

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
20
8
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
polnivmın

bu kaçak avcıları yakalayıp onların dişlerinden kolye yapıp fillerin boynuna asacan amk..

Pasif Kullanıcı

Nüfuzu azaltanlar belli... sözde çalışmalar..