Görüş Bildir
Haberler
Ve 'Cinsel İstismar' Düzenlemesi Adalet Komisyonu'nda Tasarıdan Çıkarıldı

etiket Ve 'Cinsel İstismar' Düzenlemesi Adalet Komisyonu'nda Tasarıdan Çıkarıldı

Deniz Gök
22.11.2016 - 18:36 Son Güncelleme: 23.11.2016 - 15:18

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunda tartışma yaratan 'cinsel istismar' düzenlemesine ilişkin 'Bu fıkra tasarıdan çıkacak, konu kapandı. Konsensüs oluşursa tekrar gündeme gelebilir' demişti. Tartışmalı kısım oy birliği ile komisyonda tasarıdan çıkarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyona geri çekilen düzenlemeyle ilgili, 'Eğer ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlarlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır.' demişti.

Bozdağ, şunları kaydetmişti:

'Yaptığımız şey, esasında Anayasa Mahkememizin, Aile Araştırma Komisyonumuzun ve vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda bu konuya bir çözüm bulmaktır. Kesinlikle çok net söylüyorum, tecavüzcülere bir imkan vermek, evlenerek suçtan ve cezadan kurtarmak için getirilen bir düzenleme değildir. Bu düzenleme eğer yasalaşmış olsaydı, asla bir tecavüzcünün yararlanması mümkün olmayacaktı ama biz hükümet olarak toplumdan gelen her türlü eleştiri ve önerilere büyük değer veriyoruz. Bu düzenlemenin yapılması toplumun bir kesiminden yapılan bir talep, mağduriyeti çözmek içindi ama toplumumuz bu konuda farklı bir yaklaşım ortaya koyduğu için biz de milletin sesine kulak verdik ve tasarıyı komisyona çektik.

Komisyonda da tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve eski haliyle geçecek. Eğer eski haliyle ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır. Burada gerçekten iyi niyetle yapılan bir işten çok olumsuz sonuçlar çıktı, bundan da üzüntümü burada ifade etmek isterim çünkü ben adalet bakanı olarak küçük yaştaki evlilikleri savunan birisi değilim. AK Parti hükümetleri, erken yaşta evlilikleri önlemek için Cumhuriyet döneminin en önemli düzenlemelerini yapan bir iktidardır.'

Tartışmalı madde bugün oy birliği ile Adalet Komisyonu'nda tasarıdan çıkarıldı.

Tartışmalı madde bugün oy birliği ile Adalet Komisyonu'nda tasarıdan çıkarıldı.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

AK Parti'nin 17 Kasım'da gece saatlerinde Meclis'e taşıdığı ve CHP'li vekillerce gündeme getirilen önerge kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. 

Önerge cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkân tanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adalet Bakanı Bozdağ, 'düzenlemenin sadece evlenmiş, ama yaş şartı nedeniyle nikah yapmamış olanların resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacağını' söyleyerek tepkilerin haksız olduğunu savunmuştu.

Düzenlemeye tepki gösterenler özellikle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışmış ve konuyu günlerce Twitter'ın gündeminde tutmuştu. Hatta önergeyle ilgili imza kampanyaları da başlatılmıştı.

Önergeye imza atan AKP'li Milletvekili 'Geri çekmeyeceğiz' demişti

Kadın örgütleri ve hukukçular: Önergeyi geri çekin

Kadın örgütleri ve hukukçular: Önergeyi geri çekin

Önergeye tepki gösteren kadın hakları savunucuları ve hukukçular tasarının yasalaşması durumunda zorla evlendirmelerin önünün açılacağını ve belirli kişilerle sınırlı kalmayarak cinsel istismar suçunu işleyen herkesin yararlanacağını savunmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın önerge üzerinde muhalefet partileriyle görüşme talimatı vermesi üzerine muhalefet partilerine konuyla ilgili önerileri olup olmadığını sorulmuştu.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, CHP ve MHP'nin başka bir teklifi olması durumunda değerlendirmeye açık olduklarını söylemişti.

Ancak CHP ve MHP'den 'önergenizi geri çekin' yanıtı gelmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan müdahil oldu: Eleştiri ve önerileri dikkate alın

Erdoğan müdahil oldu: Eleştiri ve önerileri dikkate alın

Önerge ile ilgili ilk kez dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum' demişti.

O tasarının bugün oylamaya sunulması beklenirken Başbakan Yıldırım önergenin Meclis komisyonuna geri çekildiğini açıkladı.

Yıldırım şunları söyledi: 'Gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirilmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis'teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz.'

Son olarak bugün TBMM önünde toplanan yüzlerce kişi düzenlemenin geri çekilmesini değil, iptal edilmesini talep etti.

Aynı talep sosyal medyada da #GeriÇekmekYetmezİptalEdilsin etiketi altında dile getirildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
594
117
57
19
14
10
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
_orca_

Tecavüzcülerinizi aklayamadınız mı la, n'oldu yemedi mi?

Ayna Efendi

rafa kalkması değil çöpe atılması gerek

görüncek adam

Şeriata hayır bunu anlaması bu kadar zor mu? ' küçüğün rızası' derken nasıl dilin var be bekir, Hacıbektaş'da yediğin yumruğun yine mi atılması lazım? S... Devamını Gör