Görüş Bildir
Haberler
Acemi Şoförler Buraya! Trafiğe Çıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Altın Değerinde İpuçları

Acemi Şoförler Buraya! Trafiğe Çıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Altın Değerinde İpuçları

Don't mind me
16.10.2018 - 08:42

Malum, ülkede araba sayısı her geçen gün katlanıyor ve genci yaşlısı herkes ehliyet sahibi oluyor. Trafik eğitiminde verilen pratik eğitiminin yanı sıra tecrübe direksiyon başına geçen herkes için çok önemli. Peki, araç kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar neler? Sizler için tecrübeli şoförlerin ağzından derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dikiz aynası ve yan aynaları kullanmaya özen gösterin. Ancak kör noktalar olacağını unutmayın ve şerit değiştirirken mutlaka kafanızı hafifçe geçeceğiniz şeride doğru çevirin.

2. Sadece önünüzdeki araca bakmayın, trafikte gözünüz hep en ileride olsun. Böylece ileride trafiğin tıkanıp tıkanmadığını, yol çalışmalarını, trafik ışıklarını görerek hızınızı bu durumlara göre ayarlama imkanı bulursunuz.

3. Trafikte diğer şoförlerin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin, diyaloglardan ve atışmaktan kaçının.

4. Özellikle ara sokaklarda, okul önlerinde ya da çocukların oynadığı bölgelerden özellikle yavaş geçin. Çocukların dalgın olabileceği, sizi fark etmeyebileceği ihtimalini hep aklınızda bulundurun.

5. Araç içinde müzik dinlemeyi seviyor olabilirsiniz ancak unutmayın ki trafikte sadece görmek değil, duymak da hayati önem arz ediyor. Müzik seviyesini etrafı duyabilecek şekilde ayarlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aşırı hız ve makas ile ilerleyen trafik canavarlarını fark ettiğinizde asla onlara yol vermeye çabalayıp kendinizi tehlikeye atmayın. Yüksek hızda manevranızı fark etmeyebilirler.

7. Biliyoruz, araba kullanırken babanızla ateş ile barut gibi oluyorsunuz. Ancak unutmayın özellikle ilk aşamalarda tecrübelerinden istifade edeceğiniz kimselerle kullanmak, sizi daha iyi hazırlar.

8. Trafik ışıkları ve kavşaklara girerken, yavaşlamayın, durun! Birkaç farklı yönden gelen araçları hareket halindeyken algılamanız güç olabilir ve ufak bir dikkat dağınıklığı felaket olabilir.

9. Yağışlı havalar, hem yoğun trafik hem de uygunsuz yol koşulları yüzünden tehlikelidir. Azami dikkatle ve yavaş sürün.

10. Güvenli takip mesafesini korumayı unutmayın. Trafikte her an her şey olabilir, olası bir aksilikte öndeki araçla aranızdaki mesafe size tepki vermek için yeterli süreyi sunacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kesinlikle cep telefonuna bakmayın, saniyelerin kritik rolü olan trafikte dikkatinizin dağılması pahalıya patlayabilir.

12. Alkollü araç kullanmayın! 1002 TL ve ilk seferde ehliyete 6 ay el konulma cezası bir kenara, kendi hayatınızı riske attığınızı unutmayın!

13. Gideceğiniz yolu aklınıza çizin, son anda karar verip farklı çıkışlara girmeye çabalamayın.

14. Göstergeleri okumayı öğrenin, yanan hiçbir ışığı es geçmeyin.

15. Kesinlikle sağlamayın! Önünüzdeki aracın sağından geçmek trafik kurallarına aykırıdır, şiddetli bir kazaya sebep olma ihtimaliniz de var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Aracınızın bakımlarını ihmal etmeyin, lastik basıncı, yan aynaların temizliği, yağ ve antifriz gibi şeylere dikkat edin.

17. Emniyet kemerinizi takmayı ve binenlere de taktırmayı unutmayın. Bunu bir alışkanlık haline getirin. Üşenmeyin, gocunmayın! Emniyet kemeri hayata bağlar.

18. Motorla ilgili bir şeyler öğrenmek gözünüzü korkutmasın. Aracın en azından antifrizini, yağını kontrol edebiliyor olmak önemli.

19. Trafikte sinirlenmeyin, sabırlı ve sakin olun. Sizinle birlikte bekleyen birçok araba olduğunu anlayın.

20. Ve kornaya basmanın trafiği açmayacağını unutmayın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Trafikte gerekmedikçe şeridinizi değiştirmeyin, diğer araçların güvenli takip mesafesi olarak bıraktığı aralıklara girmeyin. Hiçbir şerit sizden daha hızlı ilerlemiyor ve birkaç saniye kazanmaya çabalarken trafiğin kitlenmesine sebep olabilirsiniz.

22. Trafikte sizi tahrik edenler ile muhattap olmayın. Aracınızdan asla inmeyin.

23. Gideceğiniz rotada zorlandığınız yokuş, sıkışık trafik ve benzeri zorluklar varsa, daha uzun olsa da alternatif güzergahları tercih edin.

24. Dönüşlerde ve şerit değiştirdiğinizde sinyal vermeyi kesinlikle unutmayın. Arkanızdaki aracın siz belirtmediğiniz taktirde ne yapacağınızı bilme ihtimali yok.

25. Aracınızı asla terk etmeyin, trafikte oto hırsızları aracınızı terk etmenize neden olarak aracınızı çalabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Ne fazla ürkek, ne fazla özgüvenli olun. Trafikte herkesin acemilik yaşadığını unutmayın, hatalarınızdan ders alın.

27. Ülkemizde pek bilinmese de, sol şerit seyretmek için değil, sadece sollama yapmaya ayrılmış bir şerittir. Bu sebeple hızınız ne olursa olsun sol şeritten değil orta şeritten seyretmeniz tavsiye ediliyor.

28. Gideceğiniz yere yakın park etmek için zorlamanın bir anlamı yok. Parkta sıkıntı yaşayacağınız yerlerdense arabayı daha sakin ve uzak yerlere park etmeyi tercih edin.

29. Aracınızı iyi tanıyın, hızlanma, fren mesafesi, manevra kabiliyeti gibi özelliklerine dikkat edin.

30. Unutmayın usta şoför yoktur! Dikkatli ve kurallara uyan şoför vardır! Acemiliği attıktan sonra bu kurallara ve püf noktalara dikkat etmeyi unutmayın.

Peki sizlerin trafikte dikkat ettiği önemli noktalar neler? Acemilere ne önerirsiniz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
17
3
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?