Görüş Bildir
Haberler
ABD: 'Türkiye IŞİD'e Karşı Her Boyutta Adım Attı'

ABD: 'Türkiye IŞİD'e Karşı Her Boyutta Adım Attı'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki   Fotoğraf: Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede önemli bir ortak olmayı sürdürdüğünü belirtti. 'Türkiye IŞİD’e karşı koalisyonumuzda sadece askeri olarak değil, her boyutta adımlar attı' dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın “IŞİD ile mücadelenin Türkiye’nin önceliği olmadığı ve Türkiye’nin başka öncelikleri ve çıkarları olduğu' yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine  “Türkiye önemli bir ortak olmayı sürdürüyor. Türkiye, IŞİD’e karşı koalisyonumuzda sadece askeri olarak değil her boyutta adımlar attı. Ayrıca yabancı savaşçıların, örgütün finansman kaynaklarının üzerine gidilmesinde ve örgütün yasadışı kılınmasında sıkı önlemler alıyor” dedi. 

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerle koordinasyon halinde olduklarını vurgulayan Psaki, en başından beri küresel toplumun IŞİD ile mücadelede daha fazla yapabileceğinin bulunduğunu söylediklerini kaydetti.

'Her ülkeye uğrasak ABD'ye dönemeyiz'

Psaki’ye, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Ortadoğu gezisinde Türkiye’ye uğramadığı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de önümüzdeki günlerdeki Avrupa ve Ortadoğu ziyaretlerinin Türkiye’yi kapsamadığı ifade edilerek, “Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin hala normal mı” olduğu da soruldu. Bu soruyu Psaki, şöyle yanıtladı:

“Türkiye önemli bir partner olmayı sürdürüyor. Türkiye bir NATO müttefiki. IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi  General Allen ve  Büyükelçi McGurk Türkiye’deydi. Kaç defa orada olduklarından bile emin değilim. Bakan Kerry de düzenli olarak (Türk) mevkidaşıyla görüşüyor. Her seyahatte, tüm ülkeleri ziyaret etmediğimizin farkındasınızdır. Aksi halde, ABD’ye asla geri dönemeyiz.”

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD Senatosu’nda dün katıldığı bir oturumda, IŞİD ile mücadelede 'Türkiye’nin ABD ile daha fazla iş birliği yapması konusunda iyimser olup olmadığının' sorulması üzerine, 'Hayır, değilim' yanıtı vermişti. Türkiye’nin daha öncelikli konuları olduğuna işaret eden Clapper, 'Türkiye’nin diğer öncelikleri ve çıkarları bulunuyor. Onlar daha çok, tehdit olarak gördükleri Kürt direnişine odaklanmış durumda. Kamuoyu yoklamaları Türkiye’nin IŞİD’i birincil tehdit olarak görmediğini ortaya koyuyor. Onlar daha çok ekonomilerine ve bunun gibi şeylere dikkatlerini çevirmiş durumdalar' değerlendirmesinde bulunmuştu.

  • Kaynak: AA, State.gov
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0