Görüş Bildir
Haberler
ABD: 'Suriye'de Özerk Bir Kürt Bölgesini Tanımayız'

ABD: 'Suriye'de Özerk Bir Kürt Bölgesini Tanımayız'

Deniz Gök
16.03.2016 - 21:44 Son Güncelleme: 17.03.2016 - 10:54

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de özerk ya da yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacağını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Kürt güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde federatif bir yapılanma içinde olduğuna dair haberlerle ilgili soruları yanıtladı.

Bu haberleri takip ettiklerini belirten Toner, 'Suriye’nin kuzeyinde hiçbir özerk, yarı özerk bölgeyi tanımayacağız' dedi. Toner, Suriye'nin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimi desteklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

'Bu durum, Cenevre'de bulunan ilgili tarafların birlikte tartışması ve karar vermesi gereken bir durum. Daha geniş anlamda da Suriye halkı tarafından kabul edilmelidir.'

'Bu, Suriyelilerin kendilerinin vereceği bir karardır'

Toner, 'Eğer Suriyeliler bir araya gelir ve federal bölgelere bölünmek isterse buna da karşı çıkar mısınız' şeklindeki soru üzerine ise 'Bu, Suriyelilerin kendilerinin vereceği bir karardır' diye konuştu.

Mark Toner, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğini koruyacak bir siyasi oluşumu desteklerini kaydederek, özerk bölgelerin oluşmasının buna engel teşkil edeceğini dile getirdi.

Suriye'nin kuzeyinde bugün Kürtlerin kontrolü altındaki bölgelerin ‘federal demokratik’ yönetim sisteminin onaylanması hedefiyle düzenlenen konferansın hazırlık belgesinde, ‘demokratik öz yönetim alanları’ oluşturulması ve Kürtlerin kendi ekonomik, güvenlik ve savunma işlerini yönetmesinin öngörüldüğü aktarılmıştı.

Belçika'nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Nevruz resepsiyonuna katılan PYD'nin kadın kolu olan YPJ yöneticilerinden Nesrîn Abdullah ise Suriye'de federasyon hazırlıklarının bir komisyon tarafından yürütüldüğünü söylemişti.

"Cenevre görüşmelerinin doğasına aykırı"

"Cenevre görüşmelerinin doğasına aykırı"

PYD'nin federasyon hamlesiyle ilgili rejimden ilk açıklama ise BM'deki Suriye temsilcisi Beşar Caferi'den geldi. 

Muhalefetle görüşmeler için Cenevre'de bulunan Caferi, federasyon seçeneğini gündeme getirmenin, Cenevre görüşmelerinin doğasına aykırı olduğunu, görüşmelerin amacının Suriye'yi bir bütün halinde tutmak olduğunu söyledi.

Ocak 2014'te PYD ağırlıklı 'Yasama Meclisi'nin kabul ettiği 'Anayasa' ile Suriye'nin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilan edilmişti. 

Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve Anayasa'da bu kantonların Suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı. 

'Anayasa'da PYD'nin silahlı kanadı YPG için de ayrı bir madde ayrılmış, o maddeye göre, YPG, Özerk Yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.

AA, ReutersOda Tv ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
142
90
26
13
6
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sorgulayan

twitter de yazmışlar yok kürdistan yok ypk yok pkk yok bilmem ne yok efendim surda katliam ulan adamların (!) oturduğu şehir istanbul bir başkası ankara diğ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ABD; örgütleri, ülkeleri ve kişileri tek tek kullanıp yüzüstü bırakıyor. Örneğin; Saddam, PKK, Kaddafi, Irak... Bu liste uzar da gider.

Pasif Kullanıcı

Tamam kursunlar İrandan İraktan ve Suriyedemi kurucaklar kursunlar ama hepsi oraya gitsinler

kutur

Hiçbir şekilde sınırlarımızdaki bir devletin bize kan davası gütmesi kabul edilemez bize yararı dokunmayanın zararı dokunur