Görüş Bildir
Haberler
ABD Savunma Bakanı Carter: 'Türkiye ile Irak Prensipte Anlaştı'

ABD Savunma Bakanı Carter: 'Türkiye ile Irak Prensipte Anlaştı'

Onedio Medya
21.10.2016 - 10:35 Son Güncelleme: 21.10.2016 - 19:21

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, bölgesel güvenlik konularını görüşmek üzere Türkiye'ye geldi. Carter, 20-27 Ekim tarihleri arasında IŞİD ile mücadelenin ortaklarıyla görüşmek ve NATO Savunma Bakanları toplantısına katılmak üzere Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Belçika'yı ziyaret edecek. 

Program çerçevesinde ilk olarak Türkiye’yi ziyaret eden ve Türk yetkililerle bir araya gelen olan Carter, 'Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür' açıklamasını yaptı. Carter, Musul operasyonu ile ilgili olarak 'Irak ve Türkiye, Türkiye'nin Musul Operasyonu'ndaki rolü konusunda 'prensipte' anlaşmaya vardı. Türkiye'nin olası rolünün ayrıntıları henüz netleşmedi. Türkiye'nin rolünü Irak'ın da onaylaması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara'daki ziyaretlerine başlayan Amerikan Savunma Bakanı, önce Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'la ardından Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. ABD'li bakan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da 30 dakikalık bir görüşme yaptı. 

Carter'ın Erdoğan ve Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili detay belirtilmezken, tek açıklama, bakan Işık ile gerçekleşen görüşmeyle ilgili bakanlık kaynaklarından yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Carter'ın Bakan Fikri Işık ile yaptığı görüşmede şu sözleri ifade ettiğini belirtti:

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Carter'ın  Bakan Fikri Işık ile yaptığı görüşmede şu sözleri ifade ettiğini belirtti:

'Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye'nin IŞİD'e karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. Neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabiliyor ama iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Carter'ı kabul etti. 30 dakika süren görüşme basına kapalı gerçekleşti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Carter ayrıca TBMM’yi ziyaret ederek, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Meclis'in hasar gören kısımlarını gezdi

Kurtulmuş: "Bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır"

Kurtulmuş: "Bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD Savunma Bakanı Carter’ın, Suriye ve Irak’taki IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye’nin yer alması gerektiği şeklindeki ifadesini değerlendirdi.

'Öncelikle ABD Savunma Bakanının bu noktaya gelmesi, ABD yönetiminin bu noktaya gelmesi, sorununun çözümüne katkı sunacak bir yaklaşımdır. Olumlu bir yaklaşımdır. Türkiye olarak sayın bakanın buradaki açıklamalarını olumlu karşıladığımı ifade etmek isterim.' diyen Kurtulmuş, Türkiye'nin başından itibaren meydanda ne söylüyorsa ikili görüşmelerde ya da çok taraflı görüşmelerde, diplomatik görüşmelerde onu söylediğini dile getirdi.

'Türkiye, hem Suriye’de hem Irak’ta hem sahada hem masada olmalıdır' tezini başından itibaren izlediklerini belirten Kurtulmuş, 'Eğer Musul'u alacaksak, Musul halkının esas olduğu, koalisyon güçlerinin de havadan taarruzlarla DEAŞ’ı süpürdüğü ve arkasından da Musul’un yerel halkının işin içerisine girdiği bir mücadele olsun.' açıklamasında bulundu.

'Musul'un mevcut statüsü değiştirilmesin'

Cerablus halkından oluşan Özgür Suriye Ordusu’na Türkiye’nin destek vererek, bölgenin DEAŞ’tan temizlendiğini, arkasından da bölge halklarının kendi memleketlerinde yeniden yaşamaya başladığına vurgu yapan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim baştan beri tezimiz o. Musul’da Musul halkının esas alındığı bir operasyon yapılsın. 'Biz Musul’u, DEAŞ’tan temizliyoruz' diye, DEAŞ’ı çıkarırken onun yerine mesela Haşdi Şabi gibi PYD/YPG gibi birtakım silahlı gruplar yerleştirilmesin. Böylece Musul’un mevcut statüsü değiştirilmesin. Türkiye’nin temel meselesinin de hiçbir şekilde kimsenin bir karış toprağını işgal etmek olmadığını, Türkiye’nin temel meselesinin hem Suriye’de hem Irak’ta terör örgütlerinden tamamından temizlenmiş özgür bir Suriye, Irak’ın olması bizim esas ana görüşümüz olduğunu söylüyorduk. Bunlar ortaya çıkıyor. Bunların Amerikalılar tarafından anlaşılıyor olması ve Savunma Bakanı düzeyinde bu görüşlerin dile getiriliyor olması önemlidir.'

'Bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır'

ABD Savunma Bakanı Carter'ın konuşmasının bir bölümünde, 'Bütün terör örgütleriyle ortak mücadele etmeye hazırız' manasına gelen sözleri kullandığını aktaran Numan Kurtulmuş, 'Şimdi bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır. Bunun için de Türkiye hazırdır. Suriye’deki Fırat Kalkanı Operasyonlarını sürdürüyor. Orada da baştan beri söylediğimiz ve ABD’nin de bizzat Sayın Obama’nın, Cumhurbaşkanımıza söz verdiği PYD/YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna gelmesi sağlanacaktır, sağlanmalıdır. Bu anlamda Amerika da gerçekten kararlılıklarını ortaya koymalıdır.' diye konuştu.

Carter'dan Musul açıklaması: Türkiye ile Irak prensipte anlaştı

Carter'dan Musul açıklaması: Türkiye ile Irak prensipte anlaştı

Carter, Musul operasyonuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye ile Irak'ın prensipte anlaştığını bildirdi. Carter şunları söyledi:

'Irak ve Türkiye, Türkiye'nin Musul Operasyonu'ndaki rolü konusunda 'prensipte' anlaşmaya vardı. Türkiye'nin olası rolünün ayrıntıları henüz ete kemiğe bürünmedi. Türkiye'nin rolünü Irak'ın da onaylaması gerekiyor. Bu konuda prensipte uzlaşıya varıldığını düşünüyorum ama şu an konunun ayrıntıları aşamasındayız ve şu an bununla uğraşıyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya çağırdık"

"Koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya çağırdık"

Bu ziyaretle aynı gün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'e,  günlük basın toplantısında Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu PYD'ye yönelik operasyonu soruldu. Kirby soruya 'Tüm tarafları koordine edilmemiş eylemlerden kaçınmaya ve ortak düşman IŞİD’e odaklanmaya çağırdık” cevabını vermişti

Türkiye'nin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidecek

Türkiye'nin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidecek

Carter, Türkiye ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçecek ve ardından Paris'e giderek 25 Ekim'de IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla bir araya gelecek. Carter, 26 Ekim'de de Brüksel'de yapılacak NATO savunma bakanları toplantısına katılacak.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
12
4
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

"Ashton Kutcher" okuyan tek bensem demek ki

kartacali

darbede amerikanın rolünü biliyorlar ve hala amerikanın kuyruğunu bırakmıyorlar. Ülke içinde akşama kadar darbe şakşakcılıgı yapcaksın ama amerikayı yalamayı... Devamını Gör

fafatara

Carter'ın tbmm'nin tahribat gören yerlerini görmesi de ayrı bir ironi.