Görüş Bildir
Haberler
ABD: 'PKK ile Doğrudan ya da Dolaylı Temasımız Yok'

ABD: 'PKK ile Doğrudan ya da Dolaylı Temasımız Yok'

Onedio Medya
18.08.2015 - 11:07

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın 'ABD ile dolaylı olarak görüşüyoruz' şeklindeki sözlerinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'PKK ile doğrudan ya da dolaylı bir görüşmemiz yok' açıklaması geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günlük basın brifinginde soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın 'ABD ile dolaylı olarak görüşüyoruz' açıklaması hatırlatılarak, bu açıklamayı teyit edip etmediği soruldu.

Kirby, bu soruya 'PKK ile doğrudan görüşme içerisinde olmadığımızı söyleyebilirim. Kesinlikle değiliz. Bu, yabancı bir terör örgütü. PKK ile oturup görüşmeler yapmıyoruz. PKK'ya ilişkin pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik yok. Şiddeti reddetmeleri, barış sürecine yeniden başlamaları ve Türkiye içinde Türklere saldırıları durdurmaları gerekiyor' yanıtını verdi. 

Gazetecinin, 'Doğrudan irtibat halinde olmadığınızı söylediniz, yani dolaylı yollardan görüşüyor musunuz?' şeklindeki sorusunu ise Kirby,  'PKK ile görüşmediğimizi söylüyorum. Ne doğrudan ne de dolaylı. PKK ile görüşmüyoruz' şeklinde yanıtladı. 

Patriotların çekilmesi

Kirby, patriot bataryalarının çekilmesine ilişkin olarak da Türkiye'nin güvenliğine yönelik taahhütlerinde değişiklik olmadığını belirterek, 'Türkiye bu konuda bilgilendirildi ve hükümetlerimiz ortak açıklama yaptı. (Bu kararı) destekliyorlar' dedi.

Patriot bataryalarını modernleştirmelerinin geri çekilmedeki ana sebep olduğunun altını çizen Kirby, askeri teçhizatların sıklıkla geliştirilmesi ve ilerletilmesi gerektiğini hatırlattı. 'Buradaki asıl neden de bu' ifadesini kullanan Kirby, alınan kararın ayrıca dünya genelindeki balistik füze savunmalarına ilişkin küresel gözden geçirmeler doğrultusunda yapıldığını dile getirdi.

Kirby, 'Türkiye bir NATO müttefiki, özellikle de DAEŞ'e karşı çabalarda güçlü bir partner. Sizin de gördüğünüz gibi, son birkaç hafta içinde, Türkiye Suriye'de DAEŞ'e yönelik hava saldırılarının yapılması için 3 üssünü kullanmamıza müsaade etti. Anladığım kadarıyla bu üslerden, özellikle İncirlik'ten insanlı hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin güvenliğine ilişkin taahhüdümüzde veya NATO'nun 5. maddesi kapsamındaki taahhütlerimizde hiçbir değişiklik yok' diye konuştu.

Bölgede yeterli sayıda balistik füze savunma kapasitesinin bulunduğuna işaret eden Kirby, Akdeniz'in doğusuna 'kalıcı şekilde' konuşlanan kruvazör ve destroyerlerin birkaç yıldır orada bulunduğu bilgisini verdi.

Türkiye'nin bu kararı destekleyip desteklemediğine yönelik bir soru üzerine Kirby, 'Türk hükümeti ve ABD tarafından birlikte yapılan ortak bir açıklama var, dolayısıyla evet, onlar (Türkiye) bu konuda bilgilendirildi ve hükümetlerimiz ortak açıklama yaptı. Evet, (bu kararı) destekliyorlar' yanıtını verdi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0