Görüş Bildir
Haberler
ABD ile Krize Neden Olan Davada Bugüne Nasıl Gelindi? Brunson Yeniden Hakim Karşısına Çıkıyor

ABD ile Krize Neden Olan Davada Bugüne Nasıl Gelindi? Brunson Yeniden Hakim Karşısına Çıkıyor

Türkiye ile ABD arasında kriz yaratan Rahip Brunson bugün bir kez daha hakim karşısına çıkıyor. Terör örgütleri adına suç işlemek ve casusluk suçlaması yöneltilen rahip için verilecek karar büyük bir merakla bekleniyor. Ulusal ve uluslararası basının gözü kulağı İzmir'deki duruşmada olacak... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada son duruşma 18 Temmuz'da yapılmıştı. Mahkeme gelecek duruşma için 12 Ekim tarihini vermişti. ABD'li rahip Brunson bugün yeniden hakim karşısına çıkacak. 

Peki Brunson davasında bu zamana kadar neler yaşandı? Hatırlayalım...

35 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı

35 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı

Uzun yıllardır Türkiye'de görev yapan ABD'li rahip Brunson 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınmış, 9 Aralık 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Hakkında düzenlenen iddianamede  ‘FETÖ’ye ve PKK’ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve 'Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek' suçlamaları yöneltildi. Brunson 35 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı. 

Son duruşma 18 Temmuz tarihinde görüldü. Brunson'ın avukatının tahliye talebi reddedildi. Ancak bir hafta sonra mahkeme Brunson'ın sağlık şartlarını gerekçe gösterip ev hapsine alınmasına hükmetti.

Türkiye- ABD ilişkileri büyük bir krize girdi

Türkiye- ABD ilişkileri büyük bir krize girdi

ABD, rahibe isnat edilen suçlamaların yersiz olduğunu belirterek tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Mahkemenin ev hapsi kararı ABD'yi tatmin etmedi ve dozajı giderek yükselen sert açıklamalarla Ankara- Washington arasında sert rüzgarlar esmeye başladı. 

ABD yönetimi Bruson'ın serbest bırakılmaması durumunda geniş çaplı yaptırımlar uygulanacağı tehdidinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin bu tehditleri karşısında Ankara, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yargıya bir müdahalenin söz konusu olamayacağı mesajını verdi.

Karşılıklı sert açıklamaların ardından ABD'den İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül için yaptırım kararı geldi. ABD Hazine Bakanlığınca, iki bakanın bu ülkedeki mülkiyetleri bloke edildi. Ayrıca ABD vatandaşlarının söz konusu iki bakanla herhangi bir iş ve işlem yapmasına yasak getirildi. 

Türkiye de bu hamleye aynı şekilde karşılık verdi...

Rahip krizinin aşılması için bir yandan da temaslar sürdürüldü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Pompeo, yaptıkları görüşmelerde diplomatik kanalların açık olduğu ve çözüm için çalışıldığı mesajını verdi. 

Dışişlerinden bir heyet Brunson gündemi ile ABD'ye gitti ancak temaslardan istenilen sonuç alınamadı.

Türk heyetinin eli boş dönmesinin ekonomiye etkisi sert oldu. Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı hızlandı.

Türk heyetinin eli boş dönmesinin ekonomiye etkisi sert oldu. Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı hızlandı.

Brunson'ın avukatı ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Ancak üçüncü başvuruda da ret kararı verildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü: "Herhangi bir anlaşmadan haberimiz yok"

ABD Dışişleri Sözcüsü: "Herhangi bir anlaşmadan haberimiz yok"
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Andrew Brunson'ın bugün görülecek duruşması öncesinde düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtladı. 

Neuert, Bronsun'un salıverilmesi için Türkiye'yle yapılan herhangi bir anlaşmadan haberleri olmadığını söyledi.

Amerikan NBC Haber televizyonu, Türkiye ve ABD'nin şu anda ev hapsinde tutulan Brunson'ın serbest kalması için bir uzlaşmaya vardığını ve cuma günü yapılacak duruşmada Brunson'a yöneltilen bazı suçlamaların düşürüleceğini iddia etmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
17
12
9
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
speedymustafa

öncelikle ulan dalyaprak sen kimsin ki amerika denen ülkeye "şu halinle" kafa tutuyorsun? "EEEEEEEEY AMARİKA!! SEN KİMSİN YAAA" şeklinde boş naralar atarak ş... Devamını Gör

mertens

Tahliye is loading ...

clearskies

“Kandıydılar bizi” dedi ve bıraktı 😂🤣