Görüş Bildir
Haberler
ABD'den Bu Kez YPG'ye Uyarı

ABD'den Bu Kez YPG'ye Uyarı

Batuhan
17.02.2016 - 12:21

Suriye'deki sıcak gündemle ilgili ABD'den yeni açıklamalar var. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 'YPG çabalarını desteklemeye devam edeceğiz' mesajını yineledi ancak bu kez, Azez ve Minnağ Hava Üssü'ndeki faaliyetlerini bunun dışında tuttu. Toner, 'YPG’nin bölgede gerilimi artıracak şekilde eylemler yapmasını ya da toprak hakimiyeti kazanmasını istemiyoruz' uyarısında bulundu. ABD'li Sözcü, Türkiye'nin aksine Suriye'de hastane vuran Rusya için ise, 'savaş suçu' tanımlamasını kullanmaktan kaçındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG güçlerinin Azez ve Afrin bölgesinde yaptığı saldırıların 'zarar verici' olduğunu belirterek, 'YPG’ye Türkiye ve diğer Arap muhalif güçlerle gerilimi yükseltecek hareketlerden kaçınması için çağrıda bulunduk' dedi.

Toner, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, Halep’in kuzeyindeki Azez’de Rusların havadan, YPG’nin ise karadan saldırılarını değerlendirdi. Toner, “Şu konuda çok net olduk. YPG’nin hareketleri zarar verici ve IŞİD’i ortadan kaldırmak için ortaya koyduğumuz ortak mücadeleyi baltalıyor” ifadesini kullandı.

"YPG, Minnağ Üssü'nden çekilmeli"

"YPG, Minnağ Üssü'nden çekilmeli"

Türkiye’nin bir NATO müttefiki olduğunu ve IŞİD’e karşı yapılan operasyonlarda önemli rol oynadığını belirten Toner, YPG hakkında Türkiye'nin endişelerini bildiklerini dile getirdi. YPG’ye Türkiye ve diğer Arap muhalif güçlerle gerilimi yükseltecek hareketlerden kaçınması için çağrıda bulunduklarını belirten Toner, 'Afrin’in dışarısındaki bölgeleri ele geçirdiler, Minnağ hava üssü dahil olmak üzere Azez’e yakın bölgelere saldırdılar. Onlarla konuştuğumuz zaman bu durumun IŞİD’e karşı yapılan operasyonlara zarar verdiğini söyledik” diye konuştu.

Sözcü Toner, YPG'nin Minnağ hava üssünden çekilmesi gerektiğini bildirdi.

YPG'nin Azez’de yaptığı saldırılarda Rus hava kuvvetleriyle koordineli bir şekilde çalıştıklarına dair bir işaret görüp görmediklerinin sorulması üzerine Toner, böyle bir bağlantı görmediklerini söyledi. Toner, 'YPG’nin zarar verici hareketleri ABD ve YPG arasındaki ilişkiyi etkiliyor mu' yönündeki bir soru üzerine ise şunları kaydetti:

Suriye’nin kuzeyinde, sahada IŞİD'e karşı odaklanan YPG çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. Desteğimiz son birkaç hafta içinde meydana gelen olaylardan önce de Suriye’nin kuzeyinde odaklanmıştı. YPG’yi etkili bir savaşan güç olarak görüyoruz ama aynı zamanda şu konuda da açık olduk. YPG’nin Türkiye ve diğer gruplarla o bölgede gerilimi artıracak şekilde eylemler yapmasını ya da toprak hakimiyeti kazanmasını istemiyoruz.'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, YPG'yi Minnağ hava üssü ve Azez bölgesinde desteklemediklerini de dile getirdi.

Rusya'nın saldırısı için "savaş suçu" tanımından kaçındı

Rusya'nın saldırısı için "savaş suçu" tanımından kaçındı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya’nın Halep ve İdlib'de 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin öldüğü olayla ilgili de konuşan Toner, bu tür saldırıların savaş suçu sayılıp sayılmayacağına ilişkin soruları cevapladı. Rusya'nın saldırılarını savaş suçu olarak tanımlamaktan kaçınan Toner, bu kavramın hukuki bir süreç sonrasında kullanılabileceğine dikkat çekti. Toner, “Savaş suçunun ne olduğunun çok net bir tanımı var ve buradan bunu tartışmak istemiyorum. Yaptıkları tamamen vahşiceydi ve bir an önce durmaları gerek” dedi.

'Hastane bombalamak savaş suçu sayılmaz mı?' şeklindeki soru üzerine Toner, “Bunun savaş suçu olup olmadığının hukuki bir tanımı ve süreci vardır. Henüz bunu savaş suçu olarak tanımlayacak hukuki bir çalışma yapmadık” ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin harekat yapacağına dair herhangi bir delil görmedik"

"Türkiye'nin harekat yapacağına dair herhangi bir delil görmedik"

Toner, Türkiye’nin Suriye’de kara operasyonu planladığına dair iddialarla ilgili bir soruya da “Türkiye’nin bir kara harekatı yapacağına dair herhangi bir delil görmedik” cevabını verdi.

Halep çevresinde yapılan saldırılardan dolayı Türkiye’ye yeni bir mülteci akını gelebileceği yönündeki haberleri de değerlendiren Toner, “Yoğunluklu olarak rejimin yaptığı saldırılardan dolayı artan mülteci akını Türkiye’nin sırtındaki yüke ilave oluyor” ifadesini kullandı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?