Görüş Bildir
Haberler
Biden: 'Gülen'i Korumamız İçin Bir Neden Yok'

Biden: 'Gülen'i Korumamız İçin Bir Neden Yok'

Onedio Medya
24.08.2016 - 10:42 Son Güncelleme: 24.08.2016 - 22:00

Başkent Ankara, dün ABD'nin iki numaralı ismini ağırladı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dayanışmayı vurgulamak için Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyleyen Biden'ın ziyaretinde ana gündem maddeleri Suriye ve Fethullah Gülen'in iadesi oldu.

Diğer yandan Cerablus'a operasyon, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara'ya geleceği gün başlamış oldu. Başbakan Yıldırım ile ortak basın toplantısı düzenleyen Biden, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. 

İşte gün boyu yaşananlar ve açıklamalar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün Özel uçakla saat 10.25'te yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul Esenboğa Havalimanı'na gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. 

Biden'ın ziyaretinde ana gündem maddeleri Suriye ve Fethullah Gülen'in iadesi oldu.

Önce TBMM'yi ziyaret etti

Önce TBMM'yi ziyaret etti

Başbakanlık Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, Biden'ın, Ankara ziyareti kapsamında önce TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a bir nezaket ve 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunacağı belirtilmişti.

Beraberindeki heyetle birlikte Meclis'e gelen Biden, TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından Başkanlık Makamı girişinde karşılandı. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Biden, Kahraman ile görüşmesinin ardından darbe girişiminde Meclis'in hasar gören bölümlerini de gezdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşmede TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM İdare Amiri Erkan Haberal, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de hazır bulundu.

Başkent'te protesto: 'Biden, baydın'

Başkent'te protesto: 'Biden, baydın'

Biden, Başbakan Yıldırım ile görüşmek için Çankaya Köşkü'ne geçtiği sıralarda bir grup gencin protestosuyla karşılaştı.

Protestocular Cinnah Caddesi'ndeki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Cinnah Yerleşkesi önünde toplandı.

'Eğer Amerikan Kongre üyeleri darbe girişimine karşı açıklamalar yaparken, Senato binası bombalansaydı #neyapardın?' ve 'Biden, baydın' yazılı pankartlar taşıyan grup, Cinnah Caddesi'nden geçiş yapan Biden'ı ıslık çalarak protesto etti.

Biden'ın konvoyu, protesto gösterisi yapan gençlerin önünden Çankaya Köşkü istikametine gitti. 

Grup, daha sonra dağıldı.

Başbakan Yıldırım ile ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım ile ortak basın toplantısı
Başbakan Yıldırım ile ortak basın toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım ile öğleden sonra Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen Biden, Yıldırım ile ikili görüşme yaptı. 

Biden ve Yıldırım 3 saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu..

İçeriğin Devamı Aşağıda

'ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır'

'ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır'

Biden, Başbakan Binali Yıldırım’la yaptığı basın toplantısında Gülen örgütü lideri Fethullah Gülen’in iadesi ve darbe girişimi hakkında konuştu. Biden, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye geç geldiğini belirterek 'Benim buraya gelmem geciktiği için kendimi kötü hissediyorum' dedi. Darbe girişimini önceden bilmediklerini ve girişim sonrasında Türk halkının tepkisine hayran kaldıklarını ifade eden Biden, Gülen’in iadesi hakkındaki söylemini ise değiştirmedi:

“Türkiye halkının müttefiki olarak ABD Türkiye’yi her zaman ve özellikle darbe teşebbüsünün ardından tam olarak desteklemektedir. Biz demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. ABD, 15 Temmuz’daki hareketleri derhal kınadı. Obama, olaylar olurken destek bildirmişti. Destek bildiren ilk devlet başkanlarından biriydi. 

Türkiye’deki darbe girişimi son derece şaşırtıcıydı. Meclis’e düşen bombalar, Parlamento üyelerini de öldürebilirdi.

‘Türk halkına hayran kaldık’

Türk halkı tankların üzerine çıkarak demokrasiye siper oldu. Halkın darbe girişimi karşısında sokaklara dökülmesine hayran kaldık.

‘ABD'nin 15 Temmuz’dan hiç haberi yoktu’

Darbe girişimi konusunda ABD’nin bilgisi vardı ve işbirliği içindeydi gibi söylentiler işitiyorum. ABD’nin 15 Temmuz’da olanlardan hiç haberi yoktu, hiçbir zaman desteklemedik ve derhal kınadık. Biz bu korkakça hareketi hiçbir şekilde desteklemeyiz.

Türkiye’nin ABD’den daha iyi dostu yoktur. Biz ortak değerlerimiz ve güvenliğimiz için her zaman birlikteyiz.

‘İadeye mahkemeler karar verir’

Gülen hakkındaki hislerinizi anlıyoruz, işbirliği yapıyoruz. ABD Başkanlarının gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur. İadeye mahkemeler karar verir. Gülen konusunda bütün delilleri göz önünde bulunarak ABD mahkemelerine başvuracağız.

Darbe teşebbüsünden sorumlu olanları önünüze getirmek için hükümetimiz elinden geleni yapacaktır. Ülkemizin temeli olan yasalar vardır. Başbakana da söylediğim gibi Gülen hakkında biz işbirliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla çalışıyor, delilleri ve belgeleri inceliyorlar. Bu belgelerin Amerikan yetkililerine takdim edilmesi ve bizim yasalarımız ve suçluların iadesi anlaşmasına göre hazırlanması lazım. Bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Bizim hiçbir şekilde bir kişiyi korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi koruma niyetimiz yoktur ama yasalarımıza uymak mecburiyetimiz vardır”

'Demokrasimize karşı girişilen bu hareketi dost ve müttefikimiz Amerika’nın hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz'

'Demokrasimize karşı girişilen bu hareketi dost ve müttefikimiz Amerika’nın hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz'

Başbakan Yıldırım da Gülen’in iadesi ve darbe girişimi hakkında şöyle konuştu:

“Bu alçak darbenin başı olan Feto’nun, Fethullah Gülen’in iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda gerek hükümetimize, gerek Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız, sürecin sağlıklı işlemesi açısından hayati öneme sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz. Teknik ekibin buraya gelmesi, bu işin sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini bir kere daha ortaya koymuştur. Bizim en büyük beklentimiz, bu hukuki süreçlerinin zaman kaybetmeden yürümesi ve milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. ABD hükümetinin bu darbe girişimini tasvip etmeyeceğini biliyoruz.

Cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir”

'YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir'

'YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Biden ve Yıldırım, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Türkiye güneyinde yeni bir Kürt oluşumuna izin vermeyecektir’

Türkiye’nin Cerablus’a operasyon düzenlediğini hatırlatan Yıldırım, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve herhangi bir etnik grubun haksız kazanç elde etmemesini önemsiyoruz. Türkiye, güney sınırında yeni bir Kürt oluşumuna izin vermeyecektir. Biz biliyoruz ki bunlar PKK'yla iç içe çalışıyorlar. ABD bilmeli, bir terör örgütüyle bir terör örgütünü alt etseniz de, elinizde kalan terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz sorusu kalır” dedi.

Fırat'ın batısında mutabakat

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi yönünde mutabakat halinde olduklarını söyleyen Yıldırım, 'Burada yapılan çalışmalarda ABD ile mutabık kaldığımız bir konu var, o da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyet içine girmemeleri yönündedir. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da değerlendirdik ve burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük ve hiçbir şekilde PYD/YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler, bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha teyit ettik' diye konuştu.

Biden da “YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir, geçtikleri takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir' diyerek Yıldırım’a destek verdi.

Erdoğan ve Biden'ın görüşmesi 2 saatten fazla sürdü

Erdoğan ve Biden'ın görüşmesi 2 saatten fazla sürdü

Biden, Başbakan Yıldırım'ın ardından Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Liderler 2 saatten fazla süren görüşme sonunda ortak basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan ve Biden'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Biden: (15 Temmuz darbe girişimi) Ülkenizdeki insanlar dayanışma gösterilmediğini düşünüyor olabilirler, bunu anlayabilirim. Tüm ülkenize ve meslektaşlarınıza ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum, ABD halkı adına. Sizin yakın arkadaşınız bu darbe girişimi sırasında hayatını kaybetmiş, benimle paylaştınız. Şunu söylemek isterim ki; ABD müttefik Türkiye'nin yanındadır. Türkiye halkına desteğimiz tamdır. Bu girişim Türkiye halkına yapılmış bir saldırıydı. Biz sizin yanınızdayız. Ülkeniz, darbe girişimine verdiğiniz cevabı hayranlıkla izledi. 

ABD, halkın gösterdiği cesareti hayranlıkla izledi. ABD bundan sonrası için, adaletin sağlanması için elinden gelen çabayı gösterecek. Şu an bile ABD'li uzmanlarımız Ankara'da sizin yetkililerinizle görüşerek gerekli belgeler toplanıyor. Avukatlar bu mesele üzerinde çalışıyor. 

ABD'de birinin iadesi kararını sadece Federal Mahkeme verebilir. Başkan tek başına böyle bir karar veremez dolayısıyla bizim burada Türk halkı da bilmeli, ABD olarak Gülen'i korumamız için bir sebep yok. 

Sizinle ve ekibinizle çalışmaya devam etmeyi umuyorum. ABD olarak yanınızdayız. Obama arayan ilk kişilerden bir tanesi. Keşke daha önce burada olabilseydim ama sizin halkınıza hayranız. Halkınızla birlikte bu trajediye karşı durmanızı da hayranlıkla izledik.

Erdoğan: Çok daha farklı normal şartlarda keşke bu görüşmeyi yapabilseydik. Kendisine bir kez daha 'hoş geldiniz' diyorum. Bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları giymiş, Fethullahçı terör örgütü mensuplarının gerçekleştirme gayreti içerisinde olduğu ama başaramadıkları bu darbe olayını milletimiz gerçekten çok farklı biri girişimle, direnişle püskürtmüştür. Ben milletimle iftihar ediyorum. FETÖ'nün elinde F-16'lar, helikopterler, tanklar vardı fakat benim milletimin elinde sadece bayrağı vardı. O bayrağıyla beraber tankların üzerine yürüyor, 12 saat gibi kısa bir zaman içerisinde bu darbe girişimini püskürtüyor. Bu bir farkın ifadesiydi.

Sayın Biden, bu ziyaretiyle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat yerinde görme fırsatı olmuştur. Ben de birazdan kendisine elimizdeki belgeleri vereceğim. Bu olaydan sonra milletimizin direnişi farklı bir şekilde geliştiği gibi büyük bir kazanım elde ettik. Tüm siyasi partiler, düşünce grupları birliği yakaladı. 

Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili kendilerine belgeleri gönderdik. Bu süreç bitene kadar bu zatın gözaltına alınması gerekirdi ama bu zat şu an terör örgütünü kontrol etmeye devam ediyor. ABD'deki yayın organlarıyla birçok söyleşiler yapıyorlar ve bunlarla dünyadaki eylemini devam ettiriyor. Bunun kontrol altına alınması, gözaltı ile olabilir ki bu zaten bizim ABD ile anlaşmamızda yazıyor.

"IŞİD Cerablus'u terk etmek zorunda kaldı"

"IŞİD Cerablus'u terk etmek zorunda kaldı"

DAİŞ dahil, terörle mücadele bölgedeki en önemli konudur. Cerablus konusunda bugün önemli bir adım atıldı. DAİŞ şu an Cerablus'u terk etmek zorunda kalmıştır. 

SORU-CEVAP

SORU: Başkan yardımcısı ABD'nin Kürtlerle ilgisi ve Suriye'de İslam devletine karşı olan savaşlar hakkında ne diyeceksiniz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Cerablus harekâtını destekliyoruz"

"Cerablus harekâtını destekliyoruz"

Biden: Biz Türk askerinin Cerablus'ta olan hareketlerini destekliyoruz. Biz inanıyoruz ki Türk sınırları, Türklerin kontrolü altında olmalıdır ve hiçbir grup tarafından işgal edilmemelidir. Küçük parçalara bölünmemelidir. Biz Türkiye ile daha yakından çalışmak istiyoruz. Biz operasyonu destekliyoruz.

Erdoğan: Biden'in değerlendirmesine katılıyoruz. İslam devleti dersek bu yanlış olur. Burada DAİŞ'tir aslı. İslam'dan terörist çıkmaz. DAİŞ bir terörist gruptur. İslam'a mensup olan bunları yapmaz. DAİŞ bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Yeter ki barışa koşanlar el birliği yapsınlar. 

SORU: 11 Eylül'den sonra Türkiye, ABD ile dayanışma gösterdi. Prosedürleri dinlemedi. Ama ABD sanki gereken desteği vermiyor. Ne kadar daha ülkenizde bulunmanıza müsaade edeceksiniz?

Biden: Biz hukuk ülkesiyiz, bizim anayasamız var, ona bağlıyız. Biz ona uymak için yemin etmişiz. Biz bu standartları ülkemizdeki her şeye uyguluyoruz. Benim ülkemde 3-4 büyük terör saldırısı oldu. Onlardan biri Amerikalıların öldürülmesini istemişti, bunu söylediği için ama herhangi bir kişiyi hedef almadığı için tutuklanmadı. Bizim avukatlardan, uzman, savcılardan oluşan heyetimiz, sizin heyetinizle bir araya geldiler ve dediler ki bu işi mahkemeyi götürebilmek için bize yeterli delil verin dediler.

Biz bir teröriste kucak açabilir miyiz? Deliller, mahkemeye sunulacak ve mahkeme karar verecek. Federal Mahkeme'nin eşit yetkisi vardır. Hem yürütme hem yasam organına eşittir. Bizde görevler ayrılmıştır. Umarım ki siz yeteri kadar delili bulursunuz ve mahkemeye gidilebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
163
77
26
19
11
11
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Demir

İstanbul Esenboğa Havalimanı ne lan? Yazdıklarınızı yayınlamadan önce bir okuyun bence.

Gurbağı

Tirkiyinin ibididin dihi iyi disti yiktir hdhdjndnd

Buğra

Bidon'u Ankara Vali Yardımcısının karşıladığını da yazsaydınız