Görüş Bildir
Haberler
AB'den Türkiye'ye 'Sondaj' Yaptırımı: Destek Fonlarında Kesinti Yapılacak

AB'den Türkiye'ye 'Sondaj' Yaptırımı: Destek Fonlarında Kesinti Yapılacak

Ulaş
15.07.2019 - 23:41

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Türkiye'ye karşı aldığı yaptırım kararını açıkladı. Karar, Türkiye'nin AB'den 2020'ye kadar alması öngörülen üyelik öncesi mali fonlarda kesintiye gidilmesini, havacılık anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını, ekonomi ve ticari ilişkilerde üst düzey siyasi diyalogun askıya alınmasını, Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin de gözden geçirilmesi talebini kapsıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaptırımlar neleri içeriyor?

Yaptırımlar neleri içeriyor?

Euronews'ten Gülsün Alan'ın haberine göre, Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada Brüksel'in Ankara ile Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması için üst düzey görüşmeleri ve müzakereleri durdurma kararı aldığı, bunun yanı sıra Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı dahil şimdilik üst düzey toplantıların yapılmaması kararlaştırıldığı bildirildi.

 Avrupa Birliği Konseyi, Komisyon'un 2020 için Türkiye’ye 'katılım öncesi yardımların' azaltılması önerisini de onayladı. Bu kapsamda AB tarafından Türkiye'ye üyelik öncesi aktarılan destek fonlarında 146 milyon euro kesinti yapılacak. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

Sondaj çalışmalarına ilişkin durum yakından takip edilecek.

Sondaj çalışmalarına ilişkin durum yakından takip edilecek.

Akşam geç saatlerde yapılan yazılı açıklamada 'Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarını sürdürmesinden dolayı durumun yakından takip edildiği ve gerektiğinde yeniden konunun gündeme getirileceği' ifade edildi.

15 Temmuz darbe girişimi yıldönümü nedeniyle Ankara'nın talebi üzerine yaptırım açıklamasının ertelendiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, "AB'nin aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecek" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, "AB'nin aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecek" açıklamasında bulundu.

Bakanlık, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla dün Brüksel'de yapılan Dış İlişkiler Konseyi Toplantısında alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle: 

'AB Dış İlişkiler Konseyi'nin dün (15 Temmuz) yaptığı toplantıda aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecektir.

Bu kararlarda, Kıbrıs Adasının doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip Kıbrıs Türklerinden hiç bahsedilmemesi ve Kıbrıs Türkleri yokmuş gibi hareket edilmesi, AB’nin Kıbrıs konusunda ne kadar önyargılı ve taraflı olduğunu göstermektedir.

Bu kararlar Rum/Yunan ikilisinin AB üyeliklerini kendi maksimalist pozisyonları doğrultusunda nasıl suistimal ettiklerinin ve diğer AB ülkelerinin de buna nasıl alet olduklarının en son örneğidir.

Geçmişte de defaten vurguladığımız üzere, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerimizin, kendi kıta sahanlığımızdaki haklarımızın korunması ve Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit haklarının korunması olmak üzere iki boyutu vardır.

İlk boyutta, Türkiye’nin Kıbrıs meselesi çözülmeden GKRY ile deniz yetki alanlarını sınırlandırmak için görüşmelere başlaması sözkonusu değildir. Zira sözde Kıbrıs Cumhuriyeti, 1963 yılından beri Kıbrıs Türklerini temsil etmediği için, bizim ve Kıbrıs Türklerinin gözünde gerçek bir devlet değildir. Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların siyasi eşitliği üzerine kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti 1963 yılında sona ermiştir. Kıbrıs meselesinin bugüne kadar çözümsüz kalmasının sebebi de Kıbrıslı Rumların 1963 yılından bu yana Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğini kabul etmemesidir. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin muhatabı Türkiye değil, KKTC’dir. AB’nin bu gerçekleri kabul etmeden, Kıbrıs Türklerini azınlık olarak değil, Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olarak görmeden, Kıbrıs meselesini anlaması ve yapıcı bir katkıda bulunması mümkün değildir.

İkinci boyutta bir çözüm bulunması ise ancak Kıbrıs Türklerinin haklarının garanti altına alınması ile mümkün olabilir. Bu bağlamda, Kıbrıs Türklerinin, 13 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı ve ülkemizin de tam destek verdiği kapsamlı işbirliği önerisi çözüm için önemli bir fırsat teşkil etmektedir.

AB’nin bu fırsatı değerlendirmek ve hidrokarbon kaynakları konusunda Ada’daki iki tarafı bir araya gelmeye teşvik etmek yerine, Türkiye aleyhinde kararlar almaya yönelmesi etkisiz, gerçeklikten kopuk ve yapıcı olmayan bir hareket tarzıdır.

Ülkemiz hem kendi haklarını, hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla korumaya devam edecek, bu yöndeki faaliyetlerini daha da arttıracaktır. Bu hususta Kıbrıs Türklerine verdiği sözleri 26 Nisan 2004’ten beri tutmayan AB’nin bize söyleyeceği bir sözü de yoktur.

Bu kararların, 15 Temmuz hain darbe girişiminin üçüncü yıldönümü gibi Türk halkı için çok önemli bir günde alınmış olması da manidardır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Faydası olmaz, ters teper" demişti.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği'nin planladığı yaptırımlarla ilgili olarak, 'AB'nin bu saçma sapan dayanışmasıyla böyle bir yanlışa girmemesi gerekiyor, Rum tarafına paylaşmayı öğretsinler, bize yönelik atacağı adımların bir faydası olmaz ters teper, oraya ilave adımlar atarız' ifadelerini kullanmıştı. 

Çavuşoğlu ayrıca, AB'nin yaptırım uygulaması halinde Doğu Akdeniz'de mevcut faaliyetlere ek olarak ilave adımların atılacağı uyarısında bulunmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
30
26
17
10
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mustafa Arıkan

Kapıkuleyi açalım 5 milyon suriyelinin 1 milyonunu şak diye gönderelim ondan sonra akıllanmazlarsa şak diye 1 milyon suriyeli daha sallarız bakın Avrupa önüm... Devamını Gör

Emre Ç

Salın suriyelileri üstlerine. Biz kazanalım onlar kaybetsin mk 😄

Onur Savaş

bu hep böyle oldu olacak devletlerin kendi çıkarları var sadece kendilerini düşünür oradaki kaynakları kendileri almak istiyor bu bin yıl öncede böyleydi bug... Devamını Gör