Görüş Bildir
Haberler
Bunu Neden Yaptınız? İnsanlığın Restorasyon Konusunda Daha Çok Yolu Olduğunun Kanıtı 15 Trajedi

Bunu Neden Yaptınız? İnsanlığın Restorasyon Konusunda Daha Çok Yolu Olduğunun Kanıtı 15 Trajedi

Tuğba Erdem
18.10.2020 - 13:54

Restorasyonu çok başka anladığımız ortada! Sadece ülkemizde değil dünyada da tarihimiz yok ediliyor!

Kaynak: 1 2 3 4

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ecce Homo

1. Ecce Homo

Latince 'İşte İnsan' anlamına gelen İsa'yı anlatan bu fresk, Elias Garcia Martinez tarafından yapılmıştı. Cecilia Gimenez zamanla yıpranan bu eserin restorasyonunu yaptıktan sonra eser bambaşka bir hal aldı. 

Küçük bir İspanyol kasabası olan Borja, bu krizi fırsata çevirdi ve internette popüler hale gelen bu restorasyon faciasını turizm için kullandı. Dünyanın en kötü restorasyonu afişleri bile hazırlattı.

2. Meryem Ana ve İsa Bebek

2. Meryem Ana ve İsa Bebek

Kanada'daki heykelin saldırıya uğraması ve İsa Bebek'in başının koparılmasının ardından orijinal fotoğraflara güvenerek bir restorasyon çalışması başlatıldı. Heather Wise bu iş için gönüllü oldu ama yapılan restorasyon sonunda İsa'nın kafası orijinali bir yana bir insan kafasına bile benzemiyordu. Çalışma, bir heykel restorasyonunda ne yapılmaması gerektiğini anlatan harika bir örnek oldu. Restorasyonun son hali sosyal medyada yayıldıktan sonra çalınan kafa, hırsızlar tarafından geri bırakıldı ve 'doğru' bir restorasyonun yolu açılmış oldu.

3. Çin Seddi

3. Çin Seddi

Çin Seddi'nin büyük bir kısmı tarih boyunca onarıldı. Ancak, 2016'da yapılan bir restorasyon çalışması daha öncekilerden farklı oldu. Çin Seddi'nin 780 metrelik kısmı orijinaline sadık kalınarak yapılmak yerine, beton dökülerek sıradan bir yürüyüş yolu haline getirildi.

4. Tutankamon'un Maskesi

4. Tutankamon'un Maskesi

3000 yıllık Firavun Tutankamon'un maskesi sakalının restorasyonu 2014'de yapıldı. Ancak, restorasyona uygun olmayan bir yapıştırıcının kullanılmasıyla ortaya başarısız bir sonuç çıkmış oldu.

5. Matrera Kalesi

5. Matrera Kalesi

İspanya'da 9. yüzyılda inşa edilen kale, orijinal halini koruyamasa da yüz yıllar boyunca ayakta kaldı. 2010-2015 arasında restore edilen kalenin son hali tarihsel ve kültürel dokunun büyük oranda kaybolmasına neden oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. St. George Heykeli

6. St. George Heykeli

İspanya'da bir kilisede 16. yüzyıldan kalma ve St. George'un (Aziz George) ejderhayla savaşmasını anlatan ahşap heykel de yaklaşık 500 yılın ardından insanların elinde büyük bir değişim yaşadı. 

Yerel bir sanatçının restorasyon çalışmasının ardından tarihi eser, çizgi film karakterine dönüşmüş.

7. Santa Barbara Heykeli

7. Santa Barbara Heykeli

Brezilya'da 19. yüzyılda yapılan Santa Barbara'nın heykeli 2012'de 6 aylık bir restorasyon çalışması geçirdi. Çalışmayı yürütenler, heykelin üzerindeki 4 boya katmanını tamamen çıkarıp heykeli yeni baştan boyayarak heykelin orijinal güzelliğini kaybetmesine neden oldular.

8. San Antonio de Padua Heykeli

8. San Antonio de Padua Heykeli

Kolombiya'da 17. yüzyılda yapılmış heykel 2018'de restore edildi. Çalışma sonunda heykelde orijinal haline göre dudak parlatıcısı, göz farı kullanılması ve yanaklarının daha kırmızı olması için reklendirilmesi, restorasyonu yapanları tepkilerin odağı haline getirdi.

9. Qing Hanedanlığı Freski

9. Qing Hanedanlığı Freski

Çin Chaoyang'da bir tapınakta bulunan ve Qing Hanedanlığını anlatan fresk 2013'de restore edildi. 270 yıllık fresk restore edilirken orijinal renk ve temasına uyulmaması sonucunda ortaya Disney filmlerinden bir sahneyi andıran bambaşka bir fresk çıktı.

10. Bakire ve Çocuk Heykeli

10. Bakire ve Çocuk Heykeli

İspanya'nın kuzeyinde Asturias bölgesinde 15. yüzyıldan kalma ahşap heykel, yerel bir esnafın aldığı özel izinle restore edildi ve heykel bir oyuncağı andırmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. La Fonte dell'Abbondanza (Bereket Ağacı)

11. La Fonte dell'Abbondanza (Bereket Ağacı)

İtalya'nın Toskana bölgesinde bulunan fresk 2000 yılında bulundu ve 2011 yılında restore edilmesine karar verildi. Ancak restorasyon yapılırken yaklaşık 750 yaşındaki freske sansür uygulanarak ağaçtaki penis sembolleri silindi.

12. Buda Heykeli

12. Buda Heykeli

Çin'de bulunan 1000 yıllık Buda Heykeli yerel halk tarafından 1995'te acemice restore edildi ancak 2018'de Xu Xin tarafından fotoğraflanana kadar fazla dikkat çekmemişti. Sonrasında yetkililer restorasyon yapan yerel halkı bilgisizlikle suçladı ve son yıllarda bu tür bir restorasyon çalışmasının yapılmadığını açıkladı.

13. Meryem Ana Tablosu

13. Meryem Ana Tablosu

17. yüzyıldan kalma Immaculate Conception (Meryem'in Kusursuz Gebeliği) adlı tablo 2020 yılında restore edilmeye 'çalışıldı'. İlk denemenin ardından eser düzeltilmek istendi ancak ikinci deneme daha da kötü oldu. Restorasyonun ardından sanat uzmanları, kültürel mirası yok eden bu tür girişimlere karşı yasal düzenleme getirilmesini talep etti.

14. Lenin Heykeli

14. Lenin Heykeli

Rusya'da hemen her şehrin kendine ait bir Lenin heykeli var. Kuşkusuz ki Krasnodar Krai'deki en bahtsız olanı. Restorasyon sonrası orantısız şekilde uzun bir ele ve Lenin'le alakası olmayan yüze sahip oldu.

15. Sistine Şapel

15. Sistine Şapel

Michalangelo'nun Sistine Şapeli'nin restorasyonuna dünyadaki birçok sanatçıdan tepki geldi. Aslını yansıtmayan pek çok düzeltme sanatçının eserine hakaret olarak kabul edildi. 

Fotoğraftaki figürün orijinali Tanrı'ya bakıyor. Restorasyon sonrası ise gözler unutulmuş!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
57
24
21
18
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?