Görüş Bildir
Haberler
Havai Fişek Fabrikasının Patronu da Tutuklandı: 'İşçiler Burası Patlayacak, Başımıza Bir Şey Gelecek Diyordu'

Havai Fişek Fabrikasının Patronu da Tutuklandı: 'İşçiler Burası Patlayacak, Başımıza Bir Şey Gelecek Diyordu'

Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlayan havai fişek fabrikasının sahibi Sakarya MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Çoşkun tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan Yaşar Çoşkun'dan önce tutuklanan iş güvenliği uzmanları ve sorumlu müdürlerinden ifadeleri ortaya çıktı. Tutuklu çalışanlar verdikleri ifadelerinde fabrikanın bugüne kadar patlamamasının adeta mucize olduğunu ortaya çıkardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine 7 kişinin can verdiği 126 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasıyla ilgili olarak fabrikanın 3 ortağından Ali Rıza Ergenç Coşkun ve oğlu Yaşar Coşkun gözaltına alındı.

Baba adli kontrol şartıyla serbest

Baba adli kontrol şartıyla serbest

Savcılık ifadesinin ardından baba Coşkun adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Oğlu Yaşar Coşkun’a tutuklama kararı çıktı.

Böylelikle havai fişek fabrikasında Yaşar Coşkun ile birlikte tutuklu sayısı 5'e çıkmış oldu.

Diğer tutukluların ifadeleri ortaya çıktı

Diğer tutukluların ifadeleri ortaya çıktı

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin gözaltına alınan Sorumlu Müdür Hasan Ali Velioğlu, ustabaşı Erşan Öztürk, Sorumlu Müdür Asiye Angın ile iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt önceki gün çıkarıldıkları Hendek Sulh Ceza Hâkimliğince “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan tutuklandı. Şüphelilerin savcılık ve hâkimlik ifadeleri ise alınmayan önlemleri ve ihmalin boyutunu gözler önüne serdi.

'Güvenli olmadığını bildiğim için fabrikaya gitmedim'

'Güvenli olmadığını bildiğim için fabrikaya gitmedim'

Fabrikada iş güvenliği uzmanı olarak çalışan ancak 22 Mayıs’ta görevinden istifa eden Aslı Bozkurt ifadesinde fabrikadaki ihmalleri tek tek anlattı. Haftada 3 gün fabrikaya giderek şirketin çalışma birimlerini denetlediğini aktaran Bozkurt, “Olayın olduğu gün Sakarya’daydım. O bölgenin güvenli olmadığını bildiğim için fabrikaya gitmedim” dedi. İfadesinde fabrikanın bölümlerine değinen Bozkurt, “Fabrikanın Çin mahallesi olarak adlandırılan bölümüne çok fazla gitmezdim. Bunun nedeni orada çalışan A.Ç.’nin işini çok iyi yapan bir iş güvenliği uzmanı olmasıydı. Ancak bu bölümde de diğer bölümlerde olduğu gibi aksaklıklar görüyordum. En önemli sorun ise işçilerin yanlarına çok fazla malzeme almalarıydı” diye konuştu.

'Her şeyi tutanaklara yazmama izin vermiyorlardı'

'Her şeyi tutanaklara yazmama izin vermiyorlardı'

Bu konuda sorumluları ve işçileri sürekli uyardığını iddia eden Bozkurt, “Bölümlerde fazladan tespit edilen malzeme için tutanak tutmadım. Ancak işçilere daha fazla üretim yapmaları için fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu ile ustabaşı Erşan Öztürk baskı yapmaktaydı. Bu konuda uyarı yaptığımda, ‘Biz bu işi yıllardır yapıyoruz. Sen ne biliyorsun. Haftada iki gün geliyorsun’ diyordu. İşçilerin ne kadar malzeme ürettikleri listeye yazılıyordu. Bu kontrol kapsamında işçiler endişe taşıdıkları için tedbirleri unutarak daha fazla malzeme üretmeye çalışıyorlardı” dedi. Aslı Bozkurt ise ifadesinde özetle şunları söyledi: “İşçilerden bana sürekli şikâyet gelmekteydi. İşçiler bana, ‘burası patlayacak, başımıza bir şey gelecek, bir şey yapın’ diyordu. Yapmış olduğum incelemeler sonucunda her şeyi iş sağlığı güvenliği kurul toplantı tutanaklarına yazmama izin verilmiyordu, çünkü benim çalıştığım özel işletme bu şirketle çalışmaya devam ediyordu. Benim gücüm de bir yere kadar. Yeşil renkli binanın, bana ana barut deposu olduğu dahi söylenmedi. Burayı atıl bir bina zannettiğim için hiç denetlemedim. Denetlenecek yerleri bana onlar gösteriyordu. Ayrıca çalışanların kişisel koruyucuları ve donanımları da bulunmamaktaydı.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Denetim yapılacağı önceden haber veriliyordu'

'Denetim yapılacağı önceden haber veriliyordu'

Ustabaşı Erşan Öztürk ise ifadesinde patlamanın yaşandığı fabrikada 30 senedir çalıştığını belirterek ifadesinde şunları söyledi:

'Fabrikada imalat fazlası malzeme ve stokta olması gerekenden fazla malzeme yoktu. Üretilen mallar kolilendikten sonra sevkıyata hazır hale gelir, depoya götürülür. İşçilere daha fazla mal üretimi için baskı yapmadım. Baskı yapılmasına da şahit olmadım. Fabrikadaki denetimler Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılır. Ankara’dan denetime gelenler olur. Denetim olacağı bana bir gün önceden söyleniyordu. Zaten tedbirli çalıştığımız için ekstra bir önlem almıyorduk. İşçilere koruyucu kıyafet vermiştik. Ama sıcak olduğu için bizi dinlemeyerek giymiyorlardı. İmal edilen ürünlerin konulduğu depoların bazılarına hammadde konulduğunu bilmiyordum.'

'Ürünler sıkıntılıydı, uyardık dinlemediler'

'Ürünler sıkıntılıydı, uyardık dinlemediler'

Müşteki ifadelerindeki vahim iddialar da dikkat çekti. Şikâyetçiler özellikle Kosova’ya gönderilmek için üretilen ürünlerlerde sıkıntı olduğunu ancak bunu yetkililere bildirmelerine rağmen önlem alınmadığını vurguladı ve şu ifadeleri kaydetti:

  • Patlamanın olduğu yerde muska ve torpil denilen patlayıcılar üretiliyordu. Üretilen mallar nemlenme yapmıştı. Kurutmak için dışarı çıkardılar. Hatta bu ürünlerden duman çıkıyordu. 

  • Kosova’ya gönderilecek patlayıcı malzemelerinin daha fazla ses çıkarması için imalathanenin hemen önünde masanın üzerinde kurutulmaya bırakıldığını gördüm. 

  • Patlamanın meydana geldiği yerde imalat fazlası malzeme olduğunu biliyordum. Üretilen malzemeler patlamanın olduğu yerde tutuluyordu. 

  • Pandemi sürecinde fazla olan ürünler depoya konuldu. Rutubetten dolayı çok sayıda malzeme kurutulmaya bırakılıyordu. Güneşe serilen malzemeler yanıcı olduğu için korkuyorduk. Çok kez uyarmamıza rağmen önlem alınmadı. ‘Siz çalışmaya devam edin’ denildi. Güneşle temas eden bu malzemeler patlamaya neden olur.

  • Muska isimli malzeme kolilerde şişme yapmıştı. Bu durumun tehlikeli olduğunu yetkililere bildirdik. Ayrıca jelatin bölümünde de makineler aşırı ısınıyordu. Ancak bunu da bildirmemize rağmen önlem almadılar.

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetmişti👇

Fabrikada daha öncede patlamalar meydana geldiği ve isim değiştirilerek faaliyete devam ettiği ortaya çıkmıştı

Patlamadan sonra fabrika sahibi için düzenlenen moral yemeği ise tepkilere neden olmuştu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
104
18
8
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?