Görüş Bildir
Haberler
90'lı Yılların Kaliteli 10 Türk Rock ve Metal Grubu

90'lı Yılların Kaliteli 10 Türk Rock ve Metal Grubu

Ensiferum
23.12.2015 - 20:44

10. Sokak Köpekleri

Sokak Köpekleri, 1995 civarında Ankara'da kurulmuş olan bir Türk punk grubudur. 10 yılı aşkın müzik hayatlarında birçok demo kaydetmiş, Ankara içinde ve dışında birçok konser vermişlerdir. Türkiye'de punk müzik türünü bilen ve dinleyenlerin nezdinde bilinen bir gruptur.Müzikal ve kültürel olarak 70'lerin İngiliz Punk akımından etkilenen Sokak Köpekleri, şarkı sözlerinde daha çok, sonu kötü biten aşkları konu almıştır (Birşeyler Değişmeli, Bok Gibi, Gözde, Işıl, Kalbimde Sen, Sen Yoksun, Umursamıyorsun, gibi).. Günlük yaşantılarında karşılaştıkları durumları, sisteme ince eleştirilerle harmanladıkları Kanlı Yılbaşı, Gözünü Aç, Faşo Baba gibi şarkıların yanısıra, işin edebi yanına da Bozulur, Gel La!, Transistörman, Azmam Kudurmam gibi eğlenceli şarkılarla değinmişlerdir.Hiçbir plak şirketine bağlı olmayan grup, çalışmalarına ve konserlerine devam etmektedir.

9. Cemiyette Pişiyorum

90'ların sonlarına doğru Taksim Anabala Pasajının alt katındaki sahaflara takılan garip görünüşlü, muzip gençler şakalaşmak ve kavga etmekten daha enteresan şeyler olduğunu yeni anlamışlardı. Neredeyse tüm zamanları sahaflarda geçiyordu… Kitap ve dergilerle fazla haşır neşir olduklarından kendilerini alt kültür kavramının içinde buldular. Fanzinler çıkardılar, okudular, yazdılar, sokaklarda takıldılar… derken kendi ortamlarını oluşturdular. Tolga gitar çalıyordu, Ali ise bas. Bir gün, hep eksikliğini duydukları şeyi yapmaya karar verdiler. Cemiyette Pişiyorum, 10 Kasım 2000 tarihinde Anabala Pasajı'nın alt katında Tolga ve Ali tarafından kuruldu. İsim, Tolga'nın yaptığı 'Hayat Bir Pantolondur' adlı fanzinin ilk sayısındaki 'Punk Grubunun El Kitabı - Ders 1' başlıklı yazıdan alındı. Şarkı sözlerinin bir kısmı da bu fanzinlerdeki yazılarla bağlantılıdır. İlk günlerde 'sokaklar, vurdumduymazlık ve ergenlik sosyolojisi' üzerine kurulu şarkı temaları, zaman ilerledikçe yerini daha akılcı diyaloglara bıraktı. Enstrüman hakimiyeti geliştikçe, müzikal yapı da dolgunlaştı. Grubun, isminin hakkını nasıl verdiğini anlayabilmek için o yıllardaki ortama bir göz atmak gerekir. Beste grubu neredeyse hiç yok. Kavır modası tüm Beyoğlu'nda kol gezmekte. Beste gruplarının kesinlikle sahneye çıkma şansı yok. Tüm vokalistler seslerini kavırladıkları grupların şarkılarına uydurmaya çalışıyor. Cemiyette Pişiyorum, başından beri sadece beste çalarak ve arkadaş gruplarını dolduruşa getirerek beste piyasasının tekrar oluşumunda ön ayak olmuş ender gruplardandır. Beyoğlu ve çevresinde sayısız konsere çıkılmıştır… Üniversite festivalleri ve yaz festivalleri de konuk olunan diğer ortamlardır. İstanbul dışında İzmir, Ankara, Bursa, Çanakkale ve Edirne'de verilen konserler tatmin edici bir izleyici kitlesinin oluşumunda önemli etkenlerdir. 2000 - 2006 tarihleri arasında 4 adet yeraltı albüm yayınlanmıştır. 2006 yılında Ankara'lı Deli Gömleği grubundan Özver Yılmaz ve Y.K.I.D.'den Can Oral da kadroya katılmıştır. 2009 yılında Özver Yılmaz gruptan ayrılmıştır.

8. Bulutsuzluk Özlemi

Grubun son kadrosu ; Nejat Yavaşoğulları, Sina Koloğlu, Sunay Özgür, Deniz Demiröz, Gencay Kıymaz.

1990'lardaki müzik çalışmaları ile Türkiye'de birçok ilke imza atan Bulutsuzluk Özlemi kendi türlerinin ilklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de yaşanan pop patlaması öncesinde ülkenin müzik piyasasının içinde bulunduğu kısır döngüyü kıran pop-rock çalışmaları sırasında Bulutsuzluk Özlemi'nden söz etmeden geçilemez.Bugüne kadar kaydettikleri albümler ve Türkiye'nin her yerinde verdiği sayısız konserlerle , Demirhan Baylan , Akın Eldes gibi efsane isimleriyle müzikseverlerin aklından hiç çıkmayacak bir yer edindi. Müziğine Batı kaynaklı rock melodi ve ritmlerine Anadolu'nun yüzlerce yıllık birikimini de katmayı başaran ve bu sayede büyük ilgi gören Bulutsuzluk Özlemi, Türkiye'de uzun süre tartışılan 'Türkçe sözlü rock yapılır mı?' sorusuna yaptıkları müzikle cevap verdi.Şarkı sözlerinde işledikleri sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve politik konularda herkes kendinden bir şey bulabildi. Nejat Yavaşoğulları, Sina Koloğlu, Sunay Özgür, Deniz Demiröz, Gencay Kıymaz'dan oluşan grup her zaman belli bir kalitenin üzerinde kalmayı başardı.

7. Rashit

Rashit, 1993 yılında gitarist Tolga Özbey tarafından bir punk rock grubu olarak kuruldu. 2015 yılına kadar sayısız demo yayınlamışlardır ve 200'ün üzerisinde konser vermişlerdir. Teker Teker, Dinazor ve Çarpışan Otolar en popüler parçalarıdır.

6. Kesmeşeker

Ülkemizin en uzun soluklu Rock gruplarından biri olan Kesmeşeker, 90'ların başında Kadıköy'de kuruldu. 20 yıllık kariyerlerine 7 stüdyo albümü sığdırmıştır. Grubun değişmeyen elemanı, söz yazarı, besteci, akustik ve elektro gitarist Cenk Taner'in liderliğinde müzik hayatına devam eden dörtlüde, vokal, akustik, elektrik gitarda Kaan Altan; bas gitarda Mehmet Şenol Şişli; Davul ve perküsyonda ise Timur Kurşunoğlu yer almakta...

5. Diken

Diken Taylan Ayık tarafından Eylül-92 tarihinde kurulan bir rock grubudur. Grup her ne kadar 2004 yılında dağılsa da 2007 yılında Taylan Ayık solo projesinin adını Diken olarak değiştirmiştir. Tek kelimem, Öğret Bana, Sana İhtiyacım Var gibi parçaları ile tanınır.

4. L.E.S.S.

L.E.S.S 1996'da İzmir'de kurulmuş olan bir punkrock grubudur. Kurucuları Burak, Cenk, Erim ve Serhan 1999'da ilk demoları 'Nameless''ı yayınladılar. Ardından 2000'de 'Brains in Boots' ve dağılmadan önceki son demoları olan 'Fabrikasyon Hatası''nı 2001'de yayınladılar ve dağıldılar. Grup 2005'de toplanarak tekrar çalışmalara başladı. Alkolik kuşlar, Ruh Hastası,

3. Whisky

Whisky 1980 yılında Kamil Özaydın tarafından kuruldu. Topluluğun amacı Türkiye'de eksikliği duyulan rock müzik kültürünü geniş kitlelere ulaştırmaktı. Tüm maddi ve manevi güçlüklere rağmen topluluk çalışmalarını aralıksız sürdürerek günümüze ulaştı. 1982 yılında TRT denetiminden geçen 'Bak biz genciz' parçası ile ekranlardan geniş kitlelere ulaştı. 1986 yılında Türkiye'nin ilk Türkçe sözlü Babaanne adlı rock albümünü yayınladı. En popüler şarkısı ''yak bizi''dir.

2. Dr. Skull

Ankara Fen Lisesinde okuyan dört kafadarın biraraya gelmesiyle başlar Dr. Skull'un hikayesi…

Elemanların dördü birden Hacettepe Tıp Fakültesini kazanınca Dr. Skull adı ile ortamlara çıkar adamlarımız.. 

Dr. Skull 1983 yılında Ankara'da kurulan Heavy Metal gurubudur. Üç albümleri vardır. Grup son albümlerini 1994'de çıkardıktan sonra dağılmışdır. Grubun ilk adı yalnızca Skull idi. Ancak grubun dört elemanı da tıp fakültesine girince grubun ismi Dr. Skull olarak değiştirilmişti. Maskotları Vehbi adını verdikleri bir kurukafaydı. War is over, the gates of brandenburg, Her şey yolunda, başlama yine ve way home gibi çok sağlam parçaları vardır.

1. Pentagram

Pentagram'ın temelleri, Hakan Utangaç, Cenk Ünnü ve Kenan Bozoğlu tarafından 1984 yılında Bursa'da kurulan Thunders' adlı lise grubu ile atılmıştır. 1987 yılında bas gitarda Tarkan Gözübüyük ve solo gitarda Ümit Yılbar'ın katılımıyla Pentagram grubunun ana kadrosu şekillenmiştir. Türkiye'nin en büyük metal gruplarından birisi sayılır. Bir, şeytan bunun neresinde, Anatolia, Geçmişin yükü gibi çok kaliteli şarkıları vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın