Görüş Bildir
Haberler
9 Adımda Nemrut Dağı Tırmanış Detayları

9 Adımda Nemrut Dağı Tırmanış Detayları

Türkiye’de gün doğumu ve batımının en güzel izlendiği nadide yerlerden birisi Nemrut. Hele bir de tarihini biraz araştırma fırsatınız olduysa Nemrut’a ayak bastığınız andan itibaren etkileneceğiniz kesin. Nemrut hem konumu hem de heykellerinin gizemiyle Türkiye’nin en merak edilesi turistik noktalarından. İşte size Nemrut gezi rehberi…

Fotoğrafların devamı için instagram'da @seymen.b sayfasını takip edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nemrut'a Ne Zaman Çıkılır ?

Nemrut'a Ne Zaman Çıkılır ?

Nemrut’a çıkmanın en güzel zamanı mayıs, haziran ayları. Yollar ise mart ile kasım ayları arasında açık. Onun dışındaki aylarda yol kapalı olduğu için ulaşımınız da mümkün olmayacaktır. Ama bir mesele var ki; ne zaman giderseniz gidin hava rüzgarlı ve biraz soğuk olacak elbette. Ben Nemrut’a ağustos ayında sabaha karşı çıktım. Fakat Nemrut’a çıkacağınız en güzel zaman kesinlikle mayıs ve haziran ayları.

Nemrut’a Nasıl Çıkılır ?

Nemrut’a Nasıl Çıkılır ?

Nemrut’a çıkmak için bir öncesi gecesinde Adıyaman Merkezde konakladım. Fakat sonradan farkettim ki; Nemrut yolu üzerinde köylerde de , Kahta ilçesinde de oteller var. Dilerseniz 80 km uzaklıkta Adıyaman yerine Kahta veya Gerger Köyüne yakın bir noktada da konaklayabilirsiniz. Gün doğumuna çıkmadan önce bir miktar daha uyku çekebilirsiniz böylece efendim. Nemrut’a kadar düzgün bir yoldan gidebiliyorsunuz. Özellikle sabaha karşı çıkıyorsanız farları yanan tüm araçların amacının gün doğumu izlemek olduğunu düşünerek bir tık daha heyecanlanıyorsunuz. Düşünsenize uzunca bir yol var ve tüm araçlar o yöne gidiyor. Ortak paydamız güneşe ilk merhaba diyenlerden olmak. Nemrut yolu son derece güzel demiştim. Bu yol Nemrut Müzesi dibine kadar gidiyor orada indikten sonra shuttle araçlara biniyor ve asfaltın son bulduğu yere kadar 5 TL gidiş-dönüş ödeyerek 1 1,5 km yolculuk yapıyorsunuz. Buraya geldikten sonra Nemruttasınız artık ! Demek isterdim ama hayır  Buradan da 20 dakikalık bir yolculuğunuz var. Yürüyerek tırmanacağınız basamaklar sonrasında Nemrut’un doğu veya batı terasına ulaşabilirsiniz. Gün batımı  batı terasında, gün doğumu ise doğu terasında izleniyor. Zaten kalabalıktan anlarsınız. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Ciddi soğuk ! Adıyaman merkezden 12 13 derece farkediyor. Nemrut’a yükseldikçe hızla düşüyor sıcaklık. Bu sebeple hazırlıklı gitmekte fayda var.

Nemrut Tarihi

Nemrut Tarihi

Nemrut Dağı’nda şehirleşmeyi başlatan ilk uygarlık Persler oldu. Daha sonra bölgeye yayılmacı politikalar güden Yunanlılar hakim oldu. Sonraki süreçte  bölgede hakimiyet bir kez daha değişti ve Milattan Önce I. yüzyılda Nemrut Dağı ve çevresinde Kommagene Krallığı I. Mithrades Kallinikos tarafından kuruldu. 141 yıl boyunca hüküm süren Kommagene Krallığı M.S. 72 yılında Roma hakimiyetine girmiştir. Bu uygarlığın kalıntıları olan ve Nemrut Dağıüzerinde bulunan birçok tarihi eser ise günümüze kadar yıkılmadan ayakta kalmayı başarabilmiştir. Bir güç simgesi halini alan bu dağ günümüzde de önemini korumaktadır.

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 1

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 1
  • Adıyaman’da kalıyorsanız gece yola 02.30 gibi çıkmanız lazım ki, yetişsesiniz.

  • Binek araçla çıkabilirsiniz. Aracınız yoksa 65-70 TL ödeyerek gidiş geliş turla da yola çıkabilirsiniz. 02.30 gibi alıyor ve 10.00 gibi geri bırakıyorlar Adıyaman’a.

  • Üşümeniz garanti ! Dikkatli giyinin !

  • Malatya ve Adıyaman’dan 2 tane yol var Nemrut’a. Yollardan biri Kahta üzerinden diğeri ise Pütürge üzerinden. Pütürge üzerinden giderseniz daha yakın bir noktaya ulaşır, daha az yürürsünüz.

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 2

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 2
  • Heykeller kireç ve kum taşından yapıldığı için zaman içinde yıpranmaya başlıyor. Bu sebeple biraz sıkıntılı bir gelecek bekliyor onları. Hatta bu konuda dönemin kültür bakanı Ertuğrul Günay heykellerin daha aşağıya taşınmasını önermişti fakat çok tepki görmüştü.

  • Gördüğünüz heykellerde aslan yer yüzü, kartal gökyüzü liderliğini simgeler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 3

Nemrut Hakkında Kısa Kısa 3
  • Battaniye isterseniz kiralayabilirsiniz. 5 TL !

  • Bir şeyler atıştırmak isterseniz Nemrut Müzesinin bir cafesi var. Yeme içme ihtiyaçlarınızı burada karşılayabilirsiniz.

Nemrut Dağı nasıl keşfedilmiştir?

Nemrut Dağı nasıl keşfedilmiştir?

Alman bir mühendis olan Karl Sester 1881 yılında yol yapımında çalışmak üzere Diyarbakır’a gelmiştir. Aynı anda bu bölgede araştırma yapmış ve bazı tarihi yapılar dikkatini çekmiştir. Birtakım çalışmalar sonucu tesadüfen fark ettiği eserlerin üzerindeki Grekçe yazıları çözüp bu heykel ve eserlerin Kommagene Krallığı’na ait olduğunu ve Kral I. Antiochos’ un emirleriyle yapıldığını keşfetmiştir. Bu keşif sonrası Nemrut Dağı ayrı bir önem kazanmıştır. Bölgede keşfedilen bir yazıtta Antiochos’un ağzından yazılmış bir metin yer almaktadır. Bu metin kralın heykelleri kendisi için yaptırdığını anlatmaktadır. Nemrut Dağı’nın gizemi de bu yazıtla birlikte çözülmüştür. Daha sonraları bu çalışmalara ünlü Oryantalist Osman Hamdi Bey de katılmıştır. Dağda bulunan taşınabilir eserler Adıyaman Müzesi’ne götürülmüş, taşınamayan eserler ise hâlâ Nemrut Dağı’nda yer alan milli park içerisinde muhafaza edilmektedir.

Nemrut Dağı'nda Neler Yapılır ?

Nemrut Dağı'nda Neler Yapılır ?

Nemrut Dağı her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Bu turistlerin büyük bir kısmını Japon turistler oluşturmaktadır. Dağın tarihi eserlere sahip olmasının yanında gün batımının burada oluşturduğu manzara da turistlerin dikkatini çekmektedir. Nemrut Dağı gün batımı ve gün doğumunun izlenebileceği özel bir yer olduğundan çok fazla ilgi görmektedir.

Nemrut Eskiden Nasıldı ?

Nemrut Eskiden Nasıldı ?

Nemrut Dağında heykeller eskiden bu fotoğraftaki gibiymiş..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
11
4
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bikaç yıla hepsi dağılır gider. Böyle şeylere meraklıysanız ve henüz görmediyseniz tamamen yok olmamışken gidin görün.

İbrahim Aslan

Görebileceğiniz en heybetli gün doğumunu yaşamak için dünyanın bir ucuna gitmenize gerek yok. Adıyaman’dan zirveye olan mesafenin sadece 83 km olduğunu ve 1 ... Devamını Gör