Görüş Bildir
Haberler
8 Farklı Kaynak ile Silvan'da Neler Oluyor?

8 Farklı Kaynak ile Silvan'da Neler Oluyor?

Onedio Medya
18.08.2015 - 13:53 Son Güncelleme: 18.08.2015 - 20:35

1- BBC Türkçe | Silvan'da çatışma ve sokağa çıkma yasağı

1- BBC Türkçe | Silvan'da çatışma ve sokağa çıkma yasağı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır’ın Silvan İlçesinde dün gece saat 01:00 itibariyle Valilik kararıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Gece saatlerinden itibaren uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı bugün de devam ediyor.

Elektrik ve telefonların kesik olduğu Silvan’da iletişim çok güç sağlanabiliyor. 

Silvan’da da 15 Ağustos’a 'Öz Yönetim' ilan edilmişti.

İlçede yaklaşık bir haftadır Tekel, Mescit, Konak ve Selahattin mahallelerinde güvenlik güçlerine ait araçların geçişine engel olmak için hendekler kazılmış, bazı iddialara göre hendeklere mayınlı tuzaklar kurulmuştu.

PKK'nın şehirlerdeki militan gençlik örgütü Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi YDG-H militanları ile güvenlik güçleri arasında birkaç gündür gece saatlerinde çatışmalar yaşandığı haberleri geliyordu.

İlçede yaşayan Ahmet Altun’un BBC Türkçe’ye verdiği bilgilere göre sabah 05:30’dan beri ilçede yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Altun, saat 6.30 sularında Azizoğlu Meydanı’nda iki büyük patlama yaşandığını belirtti.

Zırhlı bir aracın yandığını kaydeden Altun 'Yangın giderek büyüyor. Uzaktan top atışı sesleri de geliyor. Çatışmaların yoğun olduğu bölgelere insanlar canlı kalkan olmak için yürüyüş yapmak istedi ancak polis gaz bombalarıyla müdahale etti' dedi.

'Silvan'ın 4 tarafından dumanlar yükseliyor'

İlçenin güneyinde ve kuzeybatısında tankların konumlandığını söyleyen ilçe sakini Altun, 'Her tarafta zırhlı araçların olduğunu', 'Binalardan gelen patlama seslerine bakmak isteyen insanların üzerine polisler tarafından taciz ateşi açıldığını' ifade etti ve şöyle devam etti:

'Balkonlara çıkamıyoruz. Camiden, katliam olmasın diye insanlara canlı kalkan olma çağrısı yapıldı fakat polis sert müdahale etti. Azizoğlu Meydanı’nda büyük bir yangın var. Balkona çıkıp bakmak istedim, polis balkona ateş açtı. Bugün burası Kobani gibi. Çatışma değil, burada savaş var. Silvan’ın dört tarafından dumanlar yükseliyor.'

Memur olduğu için adını vermek istemeyen ve Altun ile aynı evde olan bir başka sakin, insanların çok korktuğunu söyledi ve 'Su yok, elektrik yok, telefon yok. GSM operatörlerinden sadece bir tanesi çalışıyor.' şeklinde konuştu.

'Dışarıya bile bakamıyoruz'

Telefonla görüşebildiğimiz ve soyadını vermek istemeyen Akif adlı bir diğer ilçe sakini de durumun çok kötü olduğunu, dışarıya bile bakamadıklarını söyledi. Geceden beri süren şiddetli patlamalar ve çatışma sesleri nedeniyle uyuyamadıklarını kaydeden ilçe sakini, 'Her an bir yerden kurşun gelir korkusuyla kafamızı dışarıya çıkamıyoruz. Ne olacak bilmiyoruz, durum çok vahim' dedi.

Silvan’ın kuzeyinde yer alan dağ köylerinde de son dönemde güvenlik güçleri ve PKK’lılar arasında çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Diyarbakır Valiliği, 17 Ağustos’ta Silvan, Lice, Kulp, Dicle ilçelerinin kırsal kesimlerinde 20 bölgeyi güvenlikli bölge ilan ettiğini duyurmuştu.

Silvan’a bağlı yaklaşık 55 köy sınırının dahil olduğu 6 mıntıka güvenlikli bölge ilan edildi.

Bu köylerin büyük bir bölümü ilçenin kuzey kesiminde yer alan dağ köyleri. Ancak ilçenin güneyi ve batısını da içine alan ova köyleri güvenlikli bölge kapsamına alınmış durumda.

Demirtaş: Namlular karşılıklı indirilmeli

Bu arada Halkların Demokratik partisi HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi DBP, Silvan’a heyetler gönderdi.

DBP Diyarbakır il örgütü 'Olası bir katliamın önüne geçmek için başta Silvan’a yakın yerleşim yerlerinde oturan halkımız olmak üzere tüm halkımızı Silvan’a gitmeye çağırıyoruz' açıklaması yaptı.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da şöyle konuştu:

'Gelinen durum çok kaygı verici. Türkiye’nin hiçbir sorununu silahla çözümü mümkün değil. Biz bütün sorunların diyalog müzakere ile çözülmesi için barışçıl tavrımızı sürdürüyoruz. Orta Doğu’nun büyük bir kargaşa içinde olduğu bu dönemde sayın Cumhurbaşkanı'nın yapması gereken diyalog müzakere kanallarını açmaktır. Bu ülkeyi yeni felaketlerle karşı karşıya bırakmaya kimsenin hakkı yok. Derhal ateşkes sağlanmalı. Namlular karşılıklı indirilmeli.'

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/haberler/20...

2- AA | Silvan'da sağlık hizmeti verilmesini engelleyen PKK mensuplarına operasyon

2- AA | Silvan'da sağlık hizmeti verilmesini engelleyen PKK mensuplarına operasyon

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde hendek kazan, yola barikat kuran, Halk Sağlığı Merkezinde sağlık hizmeti verilmesini engelleyen terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyon düzenlendi.

Valilikçe ilan edilen ve 01.00'den itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede güvenlik güçlerince Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerinde cadde ve sokak aralarına kazılan hendeklerin kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, bazı sokaklara bırakıldığı iddia edilen patlayıcı düzeneklerin temizlenmesi ve hizmeti engellenen Halk Sağlığı Merkezi'nin yeniden güvenli şekilde hizmet vermesini sağlamak amacıyla operasyon yapıldı.

Asker ve polisten oluşan yaklaşık 700 personelin katılımıyla gerçekleştirilen müdahaleye örgüt mensupları uzun namlulu silahlarla karşılık verdi. Güvenliklik güçleriyle çatışanlardan ikisi yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan yaralı öldü, diğer yaralı ise Silvan Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Siirt'te terör örgütüne yönelik operasyonda 7 kişi yakalandı

Eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen 7 kişi gözaltına alındı.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kent merkezinde 7 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen K.Ş (15), M.A. (15), Ö.A. (21), Ö.Ö. (63), E.E. (22), S.E. (23) ve R.B. (26) gözaltına alındı.

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/5764...

3- DHA | Silvan'da çatışma: 1 ölü 1 yaralı

3- DHA | Silvan'da çatışma: 1 ölü 1 yaralı

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi’nde saat 01.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından güvenlik güçleri, yolları kazdıkları hendek ve barikatlarla kapatıp çatışmaya giren PKK’lı teröristlere karşı operasyon düzenledi. Operasyonda güvenlik güçleriyle çatışanlardan 1 kişi öldü, 1 kişi de yaralı ele geçti.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri yaklaşık 10 gün önce güvenlik güçlerinin girişini engellemek için ilçenin Selahattin, Tekel ve Mesçit mahallerinde sokak ve caddelere hendek kazıp, barikatlarla kapattı.  Ellerinde uzun namlulu silah bulunan ve barikatları patlayıcı yerleştirerek tuzaklayan PKK’lılar, sokaklarda kimlik kontrolü yaptı. Grup, barikatı kaldırmak isteyen güvenlik güçleri ile çatışmaya da girdi. YDG- H’liler bir süre önce de olaylar yüzünden hizmet verilemeyen Tekel Mahallesi’nde bulunan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nin bahçesinde direkteki Türk Bayrağı’nı indirip yerine PKK flaması astı.

ÖZERLİK AÇIKLAMASI YAPILDI  

Ardından DBP Silvan İlçe Başkanı Barış Gülenyüzlü, 3 gün önce Mesçit Mahallesi Azizoğlu Meydanı’nda yaklaşık 300 kişi ile birlikte yaptığı açıklamada sözde ’özerklik’ ilan ettiklerini ileri sürdü.

Gülenyüzlü, 'Biz Ankara’dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi öz yönetimimizle yönetmek istiyoruz' dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ, OPERASYON BAŞLADI

Diyarbakır Valiliği 10 gündür olayların sürdüğü Silvan İlçesi’nde bugün saat 01.00’den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede yaklaşık 700 kişiden oluşan güvenlik güçleri hendekler ve barikatlarla yol kapatıp, sağlık hizmetini engelleyip ilçede güvenlik güçleriyle çatışmaya giren teröristlere yönelik gece operasyon başlattı.

Operasyon sırasında güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin de anında karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, 2 PKK’lı yaralandı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan 1’i öldü, diğerinin tedavisi sürüyor.

DBP ÇAĞRI YAPTI, MİLLETVEKİLLERİ İLÇEYE GİTTİ 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı da yazılı açıklama yaparak, güvenlik güçlerinin operasyonun ’halka saldırı’ olduğunu iddia etti. Parti yandaşlarının Silvan’a gitmeye çağrıldığı açıklamada, 'Silvan ilçemizde dün geceden beri güvenlik güçlerinin halka yönelik saldırısı artarak devam etmektedir. Olası bir katliamın önüne geçmek için başta Silvan’a yakın yerleşim yerlerinde oturan halkımız olmak üzere tüm halkımızı Silvan’a gitmeye çağırıyoruz' dedi.

DBP’nin çağrısının ardından HDP milletvekilleri ve partili belediye başkanlarından oluşan bir grup, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan’a gitmek üzere yola çıktı. Heyette HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp,  Ziya Pir, Edip Berk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile ilçe belediye başkanları ile HDP ve DBP il yöneticileri yer aldı.

Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber...
İçeriğin Devamı Aşağıda

4- CHA | Silvan’da OHAL görüntüleri

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaklaşık bir hafta önce başlayan gerginlik devam ediyor. Dün gece sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçede, Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerine kazılan hendekleri kapatmak amacıyla bu sabah operasyon başlatıldı. 

Basın mensuplarının alınmadığı ilçeye giriş ve çıkışlar polis tarafından kapatılmış durumda. Telefon ve internet bağlantısının olmadığı ilçe merkezinde neler olduğu ise net olarak bilinmiyor. Sokak aralarındaki bazı bombalı tuzakların lav silahlarıyla kontrollü olarak patlatıldığı öğrenildi. 

Muş’un Varto ilçesinin ardından Diyarbakır’ın Lice ve Silvan ilçeleri de karıştı. Diyarbakır Valiliği önce Lice’de ardından da Silvan’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Terör olaylarının yoğun olduğu OHAL dönemini hatırlatan sokağa çıkma yasağı tansiyonu düşürmeye yetmedi. Silvan’da sabaha karşı yaklaşık 800 polis tarafından asker destekli operasyon başlatıldı. Güvenlik güçleri, PKK bayrağı asılan ve günlerdir polisin yaklaştırılmadığı halk sağlığı merkezini için ve kendisini PKK’nın gençlik ve asayiş birimi olarak tanımlayan YDG-H’nin sokaklarda açtığı hendekleri kapatmak için zırhlı araçlarla harekete geçti. Askeri birlikler de operasyona katıldı. Müdahale sırasında polis ve askere uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Çıkan çatışmalar saatlerce sürdü. Yaralanan bir kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

BOMBALI TUZAKLAR ROKETLERLE İMHA EDİLDİ 

Güvenlik güçlerinin sokak aralarına kurulan bombalı tuzaklara yaklaşmadığı, uzaktan bombaatar ve lav silahlarıyla patlattığı öğrenildi. 3 mahallede şu ana kadar 20 bombalı tuzağın tespit edildiği belirtildi. YDG-H’nin tamamen kapattığı bir mahalleye ise henüz müdahale edilmedi. 

HALK TEPKİLİ: BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI'NIN YÜREĞİ YANIYOR MU?

İlçeye giriş ve çıkışların kapatılmasından dolayı, Diyarbakır-Bitlis karayolunda seyahat durdu. Yüzlerce kişi yolda saatlerce beklemek zorunda kaldı. Kendi memleket olan Silvan’a giremeyen şoförlerden Mehmet Sıddık Türk, sabah 04.00’ten beri ilçenin girişinde bekletildiklerini söyledi. Türk, “Çocuklarım ilçe merkezinde. Biz huzur ve barış istiyoruz. Cumhurbaşkanı'na buradan sesleniyorum; bundan sonra çatışma istemiyoruz. Biz de batıdaki insanlar gibi yaşamak istiyoruz.” dedi. Yolda mahsur kalan şoförlerden Ergin Göçen da şunları söyledi: “Burada gerçekten mağdur olduk. Kan dökmenin hiçbir anlamı yoktur. Burada sadece garibanların evlatları ölüyor. Burada milletvekillerinin çocukları ölmüyor, Başbakan'ın oğlu ölmüyor. Başbakan çıkıp televizyonda demesin ‘ben bunu sonuna kadar devam ettireceğim’. Evladı askerde olan ailelerin kapısına her gün bir acı haber geliyor. Ana ağlıyor, ananın yüreği yanıyor. Buna Başbakan'ın ve Cumhurbaşkanı'nın hakkı var mı? Onların içi yanıyor mu? Sonuçta garibanlara oluyor. Bu savaşı ne Türk ne de Kürtler istiyor. Hepimiz bu toprağın insanlarıyız.”

Kaynak: http://www.cihan.com.tr/tr/silvanda-o...

5- ETHA | Silvan'da bulunan HDP Milletvekili Pir: "Katliam yapılacak"

5- ETHA | Silvan'da bulunan HDP Milletvekili Pir: "Katliam yapılacak"

Silvan'da bulunan HDP Milletvekili Pir, 'İlçede yollar kapalı. Zaman zaman bomba sesleri, silah sesleri geliyor. Tanklar da var. İnsanlar sokağa çıkamıyorlar. Çok ağır çatışmalar var. Ankara'dan farklı bir emir gelmezse katliam yapılacak' dedi.

Devletin katliam girişiminde bulunduğu Silvan ilçesinde olan HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, ANF'ye bilgi verdi.

Pir, şunları aktardı: 'İlçede yollar kapalı. Zaman zaman bomba sesleri, silah sesleri geliyor. Tanklar da var. İnsanlar sokağa çıkamıyorlar. Çok ağır çatışmalar var. Telefonların hepsi kesilmiş durumda. Yüksek bir binaya çıktım şu an. Cep ve ev telefonlarının hepsi kesilmiş durumda.'

Kaymakam ve Vali ile görüştüklarini bildiren Pir, 'Kaymakam zaten yeni atanmış. Vali ise 'Beni de aşan durum; Ankara'dan talimat var' dedi. Ankara'dan bir yumuşama olmazsa, farklı bir emir gelmezse katliam yapılacak' dedi.

Pir, evlerin çatısına çıkıp video çekenlerin de tarandığını açıkladı.

Pir, şimdiye kadar öğrenebildikleri kadarıyla iki kişinin infaz edildiğini bildirerek, 'Biri keskin nişancı tarafından alnından vurulmuş' diye ekledi.

Kaynak: http://www.etha.com.tr/Haber/2015/08/...

6- İHA | Diyarbakır’da büyük operasyon

6- İHA | Diyarbakır’da büyük operasyon
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır Valiliği tarafından dün Silvan’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından sabahın erken saatlerinde PKK’nın gençlik yapılanması olan YDG-H üyelerine yönelik düzenlenen kapsamlı operasyonda, polise uzun namlulu silahla ateş eden bir kişi öldürüldü, bir kişi de yaralandı.

Diyarbakır Valiliği tarafından gece saat 01.00’den itibaren Silvan’da sokağa çıkma yasağı başlatıldı. Tekel, Mescit, Bahçelievler, Konak ve Feridun Mahallelerinde hendek kazıp barikat kurarak güvenlik güçlerinin mahalleye girmesine izin vermeyen gruba yönelik operasyon düzenlendi. YDG-H üyeleri, sığındıkları sağlık ocağından polise uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Çıkan çatışmada uzun namlulu silahla saldıran bir kişi öldürülürken, bir kişi de yaralandı.

İlçede operasyonlar devam ediyor.

Kaynak: http://www.iha.com.tr/haber-diyarbaki...

7- AGOS | Silvan’de ne oluyor?

7- AGOS | Silvan’de ne oluyor?

Silvan'a giden HDP ve DBP heyeti bölgeye ulaştı. Heyetin verdiği bilgilere göre, bölgede yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bir kişinin hayatı kaybettiği, iki kişinin yaralandığı söyleniyor.

Diyarbakır Valiliği dün Silvan, Lice, Kulp ve Dicle ilçelerindeki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan etti. Lice ve Silvan’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır Valiliği dün önce Silvan ve Lice’nin bazı bölgelerini özel güvenlik bölgesi ilan etti ardından da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ne zaman biteceği belirsiz. İlçeden çatışma haberleri geliyor. İlçede cep telefonu hatlarında ve internet bağlantılarında kesintiler olduğu bildiriliyor. 

Silvan’da çok yoğun çatışmalar var

Silvan’a giden HDP ve DBP heyetleri bölgeye ulaştı. Heyette yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, ilk gözlemlerini aktardı:

“İlçede merkezinde yoğun çatışmalar devam ediyor. Sürekli silah ve bomba sesleri geliyor. Bazı dükkanların yakılmış olduğunu gördük. Sürekli itfaiye sesleri geliyor. Kaymakamla görüşme yaptık. Bize kendisinin yapacak bir şeyi olmadığını söyledi. Bir kişinin hayatın kaybettiğini, iki kişinin ise yaralı olduğu haberlerini duyduk ancak doğrulatabildiğimiz bir bilgi yok. Görüşmelere devam edeceğiz. Silvan’da durum sıkıntılı.”

Heyette, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Edip Berk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Bağlar Belediye Eş Başkanı Birsen Kaya, Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Yenişehir Belediye Eş Başkanı Ülkü Baytaş ve il yöneticileri bulunuyor.  

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ilçede yaşananlara ilişkin olarak doğrulanmış bir bilgi olmadığını, Baro olarak Silvan’a heyet gönderdiklerini söyledi. 

Pir: Ankara'dan emir gelmiş

Agos'a konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Ziya Pir, 'bölgede iletişim hatları kesik, elektrik kesik, bilgi alamıyoruz. Şu anda Silvan yolundayız. Valilikle görüştük, Valiliğin ifadesine göre, Valiliği aşan bir durum var. Ankara'dan emir gelmiş' dedi.

Kaynak: http://www.agos.com.tr/tr/yazi/12513/...

8- Radikal | Sokağa çıkma yasağı olan Silvan'da çatışma; 1 ölü, 1 yaralı

8- Radikal | Sokağa çıkma yasağı olan Silvan'da çatışma; 1 ölü, 1 yaralı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde gece 01.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından güvenlik güçleri geniş çaplı bir operasyon başlattı. Operasyonlar sırasında bir kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Sağlıklı iletişim kurulamayan ilçeye giden HDP-DBP heyetinin ilk izlenimleri ise kaygı verici.

Diyarbakır Valiliği, Silvan’da günlerdir süren gerilimin ardından gece 01.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu kararın ardından ilçede sabaha karşı çok sayıda asker ve polisin katıldığı geniş çaplı bir operasyon başlatıldı. Elektrik, su ve telefon hatlarının kesik olduğu, GSM operatörlerden sadece birinin çalıştığı ilçeden sağlıklı haber alınamıyor. Ancak gelen ilk bilgiler çatışmalarda 1 kişinin hayatını kaybettiği 1 kişinin de ateşli silahla yaralandığı yönünde. Güvenlik kaynakları ölen ve yaralanan kişilerin silahlı PKK militanları olduğunu belirtiyor. Ancak bazı yerel kaynaklar ise ölen kişinin genç bir sivil olduğunu ve ilçeden çok yoğun çatışma ve patlama seslerinin geldiğini söylüyor. Silvan’a giden HDP ve DBP heyetleri de ilçedeki tablonun çok olumsuz olduğunu duyuruyor. Heyette yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, ilk izlenimlerini şöyle aktarıyor: “İlçede merkezinde yoğun çatışmalar devam ediyor. Sürekli silah ve bomba sesleri geliyor. Bazı dükkanların yakılmış olduğunu gördük. Kaymakamla görüşme yaptık. Bize kendisinin yapacak bir şeyi olmadığını söyledi. Görüşmelere devam edeceğiz. Silvan’da durum sıkıntılı.”

Bölgeye giden heyette yer alan HDP Diyarbakır milletvekili Ziya Pir’in sözleri ise oldukça ilginç: “Valilikle görüştük, Valiliğin ifadesine göre, Valiliği aşan bir durum var. Ankara 'dan emir gelmiş.”

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de ilçede yaşananlara ilişkin olarak doğrulanmış bir bilgi olmadığını, Baro olarak Silvan’a heyet gönderdiklerini aktarıyor.

İLÇEDE BARİKATLAR KURULDU

PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri yaklaşık 10 gün önce güvenlik güçlerinin girişini engellemek için ilçenin Selahattin, Tekel ve Mesçit mahallerinde sokak ve caddelere hendek kazıp, barikatlarla kapattı. Barikatları patlayıcıyla tuzaklayan ve bazıları silahlı olan YDG-H üyeleri sokaklarda kimlik kontrolü yaptı ve barikatı kaldırmak isteyen güvenlik güçleri ile yer yer çatışmaya girdi.

DBP Silvan İlçe Başkanı Barış Gülenyüzlü de 3 gün önce Mesçit Mahallesi Azizoğlu Meydanı'nda yaklaşık 300 kişi ile birlikte yaptığı açıklamada 'özerklik' ilan ettiklerini duyurdu ve 'Ankara'dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi öz yönetimimizle yönetmek istiyoruz' dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE OPERASYON

Diyarbakır Valiliği ise 10 gündür bu gelişmelerin yaşandığı ilçede bugün saat 01.00'dan itibaren ve ‘ikinci bir duyuruya kadar’ sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın ardından, sabaha karşı saatlerinde ilçedeki barikat kurulan mahallelere 1000 kadar güvenlik gücünün katıldığı bir operasyon başlatıldı.

Operasyon sırasında ilçenin bir çok noktasından silah sesleri duyulurken, çatışmalarda yaralanan 2 kişi Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan biri hastanede hayatını kaybetti.

DBP ÇAĞRI YAPTI, MİLLETVEKİLLERİ İLÇEYE GİTTİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak Diyarbakır halkını Silvan'a gitmeye çağırdı. Açıklamada, 'Silvan ilçemizde dün geceden beri güvenlik güçlerinin halka yönelik saldırısı artarak devam etmektedir. Olası bir katliamın önüne geçmek için başta Silvan'a yakın yerleşim yerlerinde oturan halkımız olmak üzere tüm halkımızı Silvan'a gitmeye çağırıyoruz” dedi.

DBP'nin çağrısının ardından HDP milletvekilleri ve partili belediye başkanlarından oluşan bir grup, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan'a gitti.

Heyette, HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir, Edip Berk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Bağlar Belediye Eş Başkanı Birsen Kaya, Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Yenişehir Belediye Eş Başkanı Ülkü Baytaş ve il yöneticileri bulunuyor.

ELEKTRİK, SU, TELEFON, İNTERNET

İlçede elektrik, su ve telefonların kesik olduğu, GSM operatörlerinden ise badece birinin çalışmaya devam ettiği belirtiliyor. İnternet bağlantısında da güçlükler yaşanıyor. Bu nedenle ilçeden sağlıklı haber akışı da sağlanamıyor.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/sok...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve sosyal medyadan basın mensuplarının paylaşımları | Güncelleniyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
5
4
2
0
0