Görüş Bildir
Haberler
4K TV'ler Ne Zaman Lazım Olacak ?

4K TV'ler Ne Zaman Lazım Olacak ?

Pchocasi
17.08.2014 - 21:52 Son Güncelleme: 17.08.2014 - 23:07

Gözle gördüklerimizi geçtik, yüreğimiz o kadar çözünürlüğe hazır mı ne dersiniz ?

Son dönemlerin en çok konuşulan teknolojik ürünlerinden olan 4K televizyonlar ve monitörler hiç şüphesiz. Daha yüksek çözünürlük sağlayan bu ekranlar oldukça güzel görünüyor fakat fiyatları da epey uçmuş durumda. Peki, 4K bize gerçekten lazım mı ?

TOPUN DİKİŞİNİ GÖRELİM

Özellikle geçtiğimiz aylarda 2014 Dünya Kupası’nın da yardımı ile 4K teknolojisi bu sene aldı başını gitti. Dünya kupası boyunca üç maçın 4K çözünürlükte verilecek olması teknolojinin başlı başına tüm dünyaya reklam yapmasını sağladı. “ Bu 4K nedir ? ” diye soracak olursanız, geçtiğimiz haftalarda burada yayınlanan yazımıza göz atabilirsiniz.

Bugün bir 4K TV almaya kalksanız yaklaşık olarak 8 bin TL ‘yi cebinizden çıkartmanız gerekiyor. Her ne kadar teknoloji tüketimine çok fazla harcama yapsak da yeni teknolojilerin fiyatları bazen ciddi rakamlara çıkarak tüketicilerin kalbine indirebiliyor.

PARANIN SATIN ALAMAYACAKLARI

4K teknolojisine sahip bir televizyonun alınıp alınmaması konusunda ilk sırada para gelmiyor tabii ki. Durumu oldukça iyi bir tüketici için 8 bin TL’nin önemi olasa da onun daha büyük bir sorunu var. İçerik olarak kullanıcıların tatmin edip edemeyeceği korkusu.

Dünya Kupası’nda yayınlanan 3 maçın 4K netlikte yayınlanacağı açıklanmıştı ancak maçlar canlı değil banttan olduğu için maçlar bittikten sonra bizlere sunulmuştu. Neden mi ? çünkü henüz 4K’yı canlı olarak steam etmek gibi bir imkan yok. Bunların yanı sıra 4K içerik genel olarak dönemin en büyük sorularından bir tanesi durumunda. Şuan için belli olan en net yayın bilgisi NetFlix adlı Amerikan şirketinin bu yıl bazı dizileri 4K olarak yayınlayacak olaması.

Ülkemizde NetFlix yayını bulunmadığı için bunun Türk tüketicisine bir yararı malesef ki olmayacak. 4K TV ‘ler tahmin edebileceğiniz gibi aynı zamanda akıllı TV’ler oluyor. Bu da demektir ki, içerisinde YouTube gibi servislerin yer alacağı. YouTube’un şuan için 4K çözünürlük özelliği bulunuyor. Eğer bir video 4K çözünürlükte çekildiyse kullanıcı bunu YouTube’a 4K ile yükleyebilir ve buradan 4K çözünürlüğü ile birlikte izleyebilmektedirler. Fakat bu içerikler sizleri ne kadar tatmin eder orası bilinmez. Kaldı ki, 4K yayınlar en az 15mbps internet bağlantısı istiyor.

Bir diğer içerik ise 4K Blue-Ray ‘ler. Son dönemlerin ortaya çıkan Blue-Ray çeşitlerinden Türkiye’de içerik anlamında ulaşılabilir kaynak olmaya yüz tutmuştur. Filmleri 4 kat daha net izleme ve aynı şekilde ses kalitesini de artırmaya yönelik çalışmaktadır.

4K ALMALI MIYIM ?

Sonuç olarak 4K teknolojisi size TV’ye değil de pencereden dışarıya bakıyormuş hissini uyandırdıysa eğer malesef gerek içerik sıkıntısı gerekse de altyazı hazırlıkları açısından henüz hazır değil. 3D TV ‘lerin ilk zamanlarını hatırlayın, benzer bir heves ile başlayıp sonra balon gibi sönen bu teknolojiye nazaran 4K’nın çok daha parlak bir geleceği olsa da ülkemiz için çok erken.

Pchocasi

Kaynak: http://www.pchocasi.com/4k-tvler-ne-z...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0