Görüş Bildir
Haberler
4 Farklı Kaynak ile Lice'de Neler Oluyor?

4 Farklı Kaynak ile Lice'de Neler Oluyor?

FreiGeist
11.09.2014 - 12:35 Son Güncelleme: 11.09.2014 - 13:51

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünde yapımına bir yıl önce başlanan ve Kürtçe eğitimin verileceği belirtilen okul inşaatı için bugün gerginlik yaşandı. Köye helikopterler desteğinde tespit çalışması için giden askerler ile köylüler arasında gerilim çıktı. Askeri yetkililer, tespit çalışması sırasında kendilerine ateş açıldığını ve kendilerinin de karşılık verildiklerini, olayda ölen yada yaralanan olmadığını belirttiler.

Daha önce karakol yapımı ve mezarlıkta bulunan PKK'lı Mahsun Korkmaz büstünün kaldırılması sırasında gerginliklerin ve can kayıplarının yaşandığı Lice ilçesinde bu kez Kürtçe eğitim vereceği belirtilen okul gerginliği yaşandı.

İlçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yalaza köyünde geçen yıl köylülerin kendi imkanları ile yapımına başladıkları ve kamuoyuna sadece 'Kürtçe eğitimin verileceği okul' olarak yansıyan 4 katlı inşaat için bugün güvenlik güçleri, köyde tespit çalışması yapmak istedi. 'Kamu kurum ve kuruluşları adına tespit ve devriye' işlemi adı verilen tespit çalışması için helikopter desteği ile bugün sabah saat 05.00 sıralarında 50 araç ile köye giden askerler, köy girişinde inşaatın yıkılacağı gerekçesiyle köylülerce engellenmek istendi. Burada köylüler ve askerler arasında gerginlik çıktı. Köylüler, okul inşaatını yıktırmayacaklarını belirtirken, askeri yetkililer ise, inşaatı yıkmayacaklarını sadece tespit çalışması yapacaklarını söyledi. Bu sırada askerlere kırsal alandan ateş açılınca, asker ateşin geldiği yöne ateş ile karşılık verdi. Yaşanan gerginlikte ölen yada yaralanan olmazken, inşaat ile ilgili tespit çalışması yapan askerler geri çekildi.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Lice'de Güvenlik Güçlerine Taciz Ateşi | Yeni Şafak - AA

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Yalaza köyünde Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okulla ilgili idari ve tespit çalışması yapan kaymakamlık görevlilerinin güvenliğini sağlayan jandarma ekiplerine taciz ateşi açıldı, olayda jandarma ekiplerine ait 12 araç hasar gördü.

Kaymakamlık ve tapu müdürlüğü görevlileri, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okulla ilgili idari işlem yapmak üzere Yalaza köyüne geldi.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de görevlilerin güvenliğini sağlamak üzere bölgede önlem aldı.

Ekiplerin çalışmalarını tamamlamasının ardından köyden ayrılma hazırlığı yapan görevlilere, terör örgütü mensuplarınca ormanlık alandan uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açılarak, el yapımı patlayıcı atıldı.

Jandarma ekipleri de taciz ateşine karşılık verdi. Olaylar esnasında isabet alan güvenlik güçlerine ait 12 araçta hasar oluştu.

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/gundem/li...

Lice'de Kürtçe Okul Gerginliği | Evrensel - DİHA

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde köylülerce Kürtçe eğitim verilmek amacıyla yapılan okulu yıkmak için askerler tarafından operasyon başlatıldı. Yurttaşların karşı çıktığı yıkımda, yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından askerler geri çekilirken, yurttaşların bekleyişi devam ediyor.

Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan kararın ardından Kerwas (Yalaza) köyünde köylülerin kolektif emeğiyle yapılan Kürtçe okulu yıkmak için askeri operasyon başlatıldı. Alınan bilgilere göre, sabah saatlerinde içerisinde özel hareket timlerinin de bulunduğu yüzlerce asker, 30 zırhlı araçtan oluşan konvoyla köye doğru hareket etti. Köyü ablukaya alan askerlerin okulu yıkmasına karşı çıkan köylülerse askerin geçişini engellemek için köyün girişinde canlı kalkan oldu. Askerlerin yıkıma karşı çıkan yurttaşlara rağmen ilerlemesinin ardından çatışma çıktı. Yaklaşık 20 dakika boyunca devam eden çatışmada ölen ya da yaralanan olmazken askerler Ortaç (Menyas) köyüne çekildi.

Askerlerin geri çekilmesinin ardından yaklaşık 200'e yakın yurttaş okulun bulunduğu alanda bir araya gelerek, bekleyişe geçti. Yurttaşlar, 'Canımızı veririz ama okulumuzu yıktırmayız' diyerek bekleyişlerini sürdürüyor.

Operasyonun yapıldığı saatlerde köye giriş-çıkış yollarının tamamı askerlerce kapatılırken, geçişlere izin verilmiyor. Yine Duru Jandarma Karakolu'nun bulunduğu alanda kurulan askeri noktadan araçların Fisovası'na doğru geçişine izin verilmiyor.

'YIKIM KARARI HUKUKSUZ'

Yıkım kararına ilişkin DİHA'nın görüştüğü Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş, okulun köye ait bir yapı olduğuna ve dolayısıyla mahkemece böylesi bir kararın alınamayacağına dikkat çekerek, kararın tamamen hukuksuz olduğuna vurgu yaptı. Erkuş, ilçe sınırları içerisinde olduğundan dolayı yıkım için söz sahibinin belediyede olduğunu söyledi.

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/91698/l...

Lice'de Gergin Bekleyiş Sürüyor | Bestanuçe - ANF

Amed'in Lice ilçesinde yapımı tamamlanma aşamasında olan Kerwas köyündeki Kürtçe eğitimin verileceği okulda bu sabah saatlerinde incelemelerde bulunan Kaymakamlık ve İlçe Tapu Kadastro personelinin askerler eşliğinde köye gelmesi gerginliğe neden oldu. Gelen askerlere taşlarla halkın karşılık vermesi üzerine, Kaymakamlık yetkilileri ve askerler geri çekilmek zorunda kaldı.

Yaşanan olaylar üzerine zırhlı araçlar köye giden yol üzerinde konuşlandırılırken, Duru jandarma karakolu bölgesinde de Amed-Lice karayolu askerler tarafından trafiğe kapatıldı.

Karayolunda bekleyiş devam ederken, askerlerin Kerwas köyündeki Kürtçe okulda keşif yapmak için gelen Kaymakamlık ve Tapu Kadastro personelinin güvenliği için bölgeye geldikleri ileri sürüldü.

Kaynak: http://www.bestanuce.eu/haber/129600/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0