Görüş Bildir
Haberler
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü: Türkiye Tütün Tüketen Ülkeler Arasında Yedinci Sırada...

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü: Türkiye Tütün Tüketen Ülkeler Arasında Yedinci Sırada...

Onedio Medya
05.05.2016 - 16:21 Son Güncelleme: 31.05.2016 - 22:57

Bugün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü. Ülkemizde erkeklerde sigara içme oranı yüzde 39’dan yüzde 42’ye, kadınlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e çıktı. Ancak asıl tehlike gençlerde. 2003-2012 yılları karşılaştırıldığında 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımı yüzde 51, diğer tütün kullanımı yüzde 88 arttı.  Uzmanlar sigara tüketiminin yeniden artmaya başlamasında geçim sıkıntısı, tütün arzının kısıtlanamaması, talebi azaltıcı önlemlerin etkisini kaybetmesi gibi nedenlerin etkili olduğunu vurguluyor. Dünyada her yıl 6 milyondan fazla kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı 2015 yılı itibariyle kaçak sigara ve sarmalık kıyılmış tütün ürünleri dâhil tüketilen sigara miktarının 125 milyar adede ulaştığını açıkladı. Erkeklerde sigara içme oranı yüzde 39’dan yüzde 42’ye, kadınlarda yüzde 12’den yüzde 13’e çıktı. 

Ancak asıl tehlike gençlerde. 2003-2012 yılları karşılaştırıldığında 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımı yüzde 51, diğer tütün kullanımı yüzde 88 arttı.

Al-Monitor’dan Tülay Çetingüleç'e bilgi veren Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç sigara tüketiminin yeniden artmaya başlamasında geçim sıkıntısı, tütün arzının kısıtlanamaması, talebi azaltıcı önlemlerin etkisini kaybetmesi gibi nedenlerin etkili olduğunu vurguluyor.

 

'Gelir dağılımı, adaletsizlik, yurt içindeki sıkıntılar ana sebepler'

'Gelir dağılımı, adaletsizlik, yurt içindeki sıkıntılar ana sebepler'

“Türkiye dünyada tütün tüketen ülkeler arasında yedinci sırada. Gelir dağılımı, adaletsizlik, yurt içindeki sıkıntılar ana sebepler. Dünyada da böyle. İşsiz güçsüzler arasında tüketim yüksek. Yoksulluk, tütün tüketimini artıran başlıca etken. Sosyo-ekonomik durumu yüksek olanlar daha az içiyor, daha çabuk bırakıyor. İngiltere’de bunun örneği var. 1979’dan beri devam eden tütün kontrol çalışmalarında işsiz güçsüzler arasında, geliri az olanlar arasında sigara içme sıklığında bir değişiklik yok. Genel popülasyona baktığınızda tüketim azalıyor, ama yoksul grubun tüketimi değişmiyor. Onun için tütün kontrolü yapacaksanız, başlamayı engelleyecek en önemli şey halkımızın cebine para koymak, refahını artırmaktan geçiyor.”

Prof. Kılınç sigaranın cazibesini azaltmak için siyah paketlerde satılması ve üzerine marka yazılmamasının etkili bir önlem olduğunu, ancak endüstrinin baskısı nedeniyle hükümetin bu tedbirden son anda vazgeçtiğini belirtti.

Peki, neden erkeklerde kullanım oranı daha yüksek?

Peki, neden erkeklerde kullanım oranı daha yüksek?
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Bizim ülkemizde erkek egemen bir toplum var. Erkekler bunu kullanabilme yetkisini kendisinde daha fazla görüyorlar. Aslında bu bütün dünyada böyledir. Sigara tüketimi önce erkeklerde artar. Ama erkeklerdeki artış artık doyma noktasına geldi. Bundan sonra düşmeye başlayacak.

'Endüstri kadınları hedef almaya başladı'

'Endüstri kadınları hedef almaya başladı'

'Bu nedenle endüstri kadınları hedef almaya başladı. Onlara yönelik operasyon yapıyor. Kadınların hoşlanacağı renkler ve paketlerle ürününü sunuyor. Kadınlara özgürlük ve erkekle eşitliğin bir işareti gibi algılatıyorlar sigara içmeyi. Bağımsızlıklarını ilan etmenin bir aracı gibi gösteriliyor bilinçaltında.”

Sigara tüketimi kız çocuklarda da yükseldi

Sigara tüketimi kız çocuklarda da yükseldi

Sigara tüketiminin 13-17 yaş kız çocuklarında yüzde 6.4’ten 10.3’e çıktığını kaydeden Prof. Kılınç’ın önerisi şöyle: “Geleceğin kadınları sigara bağımlısı olarak yetişiyor. Tütün endüstrisi bitkiyi mamul hale getirebilmek için içine kimyasal maddeler, hatta şeker koyuyor. İşte sigara arzını azaltacak en önemli düzenlemelerden biri bu katkı maddelerinin yasaklanması ve ürün çeşitliliğinin azaltılması. Bunun için de yeni ruhsat verilmemesi yolunu denemek gerekir. Pazarlama ağı sınırlandırılmadan soruna köklü çözüm bulunamaz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uyuşturucu kullanımında da artış var

Uyuşturucu kullanımında da artış var

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın soru önergesine Sağlık Bakanlığı’ndan verilen yanıta göre, uyuşturucu madde bağımlılarının tedavi ve ölüm sayısı 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde ikiye katlandı. 2007’de 136 kişi uyuşturucu kullanımından ötürü yaşamını yitirirken, 2013’te bu sayı 232’ye çıktı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tedaviye alınan hastaların sayısı ise 2009 yılında 108 bin 687 kişi iken, 2014 yılında 276 bin 307’ye yükseldi. Tedaviye başvuran hastaların 20-29 yaş grubunda yoğunlaştığı ve yüzde 94’ünün erkek, yüzde 5.6’sının kadın olduğu bildiriliyor. En fazla hasta sayısı yüzde 32.97 ile İstanbul’da.

Dünyada ise her yıl 6 milyondan fazla kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

Dünyada ise her yıl 6 milyondan fazla kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
150
63
44
30
18
16
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Simurg

O tütün kullanımı düşük ülkedekilere Tayyip'i gönderelim, adamlar kederden birinci sıraya yükselmezse bir şey demiyorum ben.

Simurg

Yorumumu beğenenleri ve cevap yazanları da tespit edip yanımda götüreyim de sıkılmayalım bari.

RiveryalıGeralt

Mühim olan içen değil içmeyene sağlanacak fatdalar. Ben her seferin de sahil manzaralarına geçtiğim de sigara içenlerin tiksindirici duman kokusunu çekmek zo... Devamını Gör

Hımınım

peki ben senin tiksinç suratını görmek zorunda mıyım? "o zaman bakma" diyeceksin, ben de diyorum ki "o zaman nefes alma".

Marbling

Sigara içmek kötü bir şeydir, asla özenilecek bir şey değildir. İçen de ölecek içmeyen de :P Ben bi sigara yakim *.*