Görüş Bildir
Haberler
3 Günlük Ulusal Yas İlan Edildi

3 Günlük Ulusal Yas İlan Edildi

ATKN
10.10.2015 - 17:41 Son Güncelleme: 11.10.2015 - 00:35

Ankara'da meydana gelen saldırıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Siyasi liderlere 'teröre karşı ortak bir tavırda buluşalım' çağrısında bulunan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yeniden görüşmeyi planladığını söyledi, Demirtaş'a yüklendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Ülkemiz, halkımız ve demokrasimiz büyük bir terör saldırısıyla hedef edinilmiştir. Bu saldırı herhangi bir şekilde tek bir gruba, o mitinge katılan vatandaşlarımıza ya da herhangi bir siyasi topluluğa karşı değildir. Bu saldırı, ülkemizin bütününe karşı yapılmış bir saldırıdır' ifadelerini kullandı.

'Saldırının iki canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğine dair kuvvetli emareler var'

Saldırının iki canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğine dair çok kuvvetli emareler olduğunu belirten Davutoğlu, 'Bu saldırı ülkemizin huzuruna, istikrarına doğrudan bir saldırıdır. Bu saldırı halkımızın her kesiminedir. Eminim bugün ülkemizin her yanında bütün vatandaşlarımız bu saldırıyı kendilerine, ailelerine, evlatlarına yapılmış bir saldırı olarak görmüşlerdir' şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırılarıyla ilgili 'Şundan emin olunuz ki bu saldırı kim tarafından yapılmışsa, hangi örgüt bunları desteklemişse, arkalarında hangi gizli odaklar desteği sağlamışsa, hepsi ortaya çıkarılacak ve hak ettikleri şekilde cezalandırılıp, hukuka teslim edilecektir' dedi.

Siyasilere çağrı

Siyasi liderlere bir kez daha çağrı yapmak istediğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

'Terörü, yapana göre değerlendirmeyelim, mağduruna göre de değerlendirmeyelim. Terör mağdurlarının hepsi mağdurdur ve onların hepsinin hukukunu korumak hepimizin vazifesidir. Terörü yapan da kim olursa olsun suçludur, katliam yapan insanlık düşmanlarıdır. Onlara karşı da omuz omuza duralım.'

Kanlı Cumartesi: Neler Yaşandı?

'Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile tekrar görüşmeyi planlıyorum'

Başbakan Davutoğlu, 'Teröre karşı ortak bir tavırda buluşalım, ortak bir çağrıda buluşalım. Bu çerçevede Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile tekrar görüşmeyi planlıyorum' dedi.

Davutoğlu, 'Böylesi zor şartlarda o ağır sorumluluğu üstlenmiş, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün siyasi partilere tam da bugün demokrasimizi korumanın, ülkemizi, halkımızı korumanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu çerçevede de bütün siyasi liderlerin söylemlerine, üsluplarına dikkat etmeleri, tahriklerden uzak durmaları, toplumda katlanarak artacak nefret, intikam söylemine kesinlikle kapılmamaları yönünde çağrıda bulunmayı gereklilik olarak görüyorum' ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu 'Ümit ederim ki bu yaşadığımız acı olay, halkımızın birliği ve beraberliğinin tahkim edilmesine, ülkemizin geleceği konusunda ortak kader inancımızın yaygınlaşmasına, omuz omuza vermemize ve gelecekle ilgili olarak terörden azade bir Türkiye, terörden azade bir Ortadoğu, terörden azade bir dünya kurmamıza vesile olur' şeklinde konuştu.

'CHP hükümete katılmış olsaydı teröre karşı en büyük desteği vermiş olurlardı'

Davutoğlu, 'Bugünlerde siyasi polemik yapmak istemem ama eğer Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP, bu hükümete katılmış olsalardı, teröre karşı dayanışma konusunda en büyük desteği vermiş olurlardı, bu yükü omuz omuza kaldırırdık, bu ülkeyi seçime hep birlikte götürürdük' dedi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Üç aydır şehit edilen onca askerimiz ve korucumuz varken, PKK'nın döşediği mayınlarla hayatını kaybeden, PKK'nın bombaladığı çorbacıda hayatını kaybeden siviller varken, onları görmezden gelip, daha ortada kesin bir veri yokken, bugün bu saldırıyı yapanlar konusunda hükme varıp, bir de devleti mesul göstermek, parlamentoda temsil edilen bir partinin genel başkanına yakışmaz. Bu açık bir tahriktir. 

'Demirtaş, 6-7 Ekim olaylarında nasıl halkı sokağa dökmüşse şimdi de aynı oyunun içindedir'

Buradan bütün vatandaşlarımıza bu tahrike kapılmamaları ricasında bulunuyorum. 6-7 Ekim olaylarında nasıl tahrik yapmışsa Sayın Demirtaş, nasıl halkı sokağa dökmüşse şimdi de aynı oyunun içindedir.'

'Gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması talimatını verdim'

Davutoğlu, 'Olayın oluş seyri itibarıyla bilgiler bana aktarıldı. Herhangi bir eksiklik, zaaf söz konusuysa, ki bu konularda gerekli araştırmalar, incelemeler yapılması talimatı verdim, kesinlikle bu zaafın giderilmesi için gerekli tedbirleri alır, herhangi bir ihmal söz konusuysa onun için de gerekli adımlar atılır. Kimsenin bundan tereddüdü olmasın' dedi.

'Ülkemizin demokrasisi tehdit edilmek isteniyor'

Başbakan Davutoğlu, 'Daha çok DHKP-C bağlantılı bir canlı bomba İstanbul'da yakalandı, bir başka canlı bomba da Ankara'da, özellikle yargı mensuplarına yapılacak bir saldırı hazırlıkları içinde yakalandı. Bütün bunlar bize, çok kapsamlı bir terör saldırısının Türkiye'yi hedef aldığını gösteriyor. Tek boyutlu, tek eksenli, bir gruptan sadece kaynaklanan değil değişik grupların terör saldırılarıyla Türkiye'deki istikrar, ülkemizin demokrasisi tehdit edilmek isteniyor' şeklinde konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın açıklamalarına ilişkin Davutoğlu, 'Bu derece sorumsuz açıklamalarla bizi terörle mücadeleden caydıracağını, kamu düzeni konusunda aldığımız tedbirleri erteleyeceğimizi, almayacağımızı düşünüyorsa yanılıyor. Biz Ankara'da da olsa Hakkari'de de olsa terörle mücadele edeceğiz. DEAŞ yapsa da DHKP-C yapsa da PKK yapsa da El Kaide de yapsa edeceğiz. Kim eline halkın huzurunu bozmak için silah alırsa, kim bir yere halkın huzurunu bozmak için bomba ya da canlı bomba gönderirse onlara karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecek' dedi.

Başbakan Davutoğlu, 'Bugünkü terörde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acıları üzerinde bir iç savaş çağrısında bulunuyorsa, 'devletin, halkına yönelik suçudur' diyorsa ve halkı, devlete isyana teşvik ediyorsa esas bunlar hukuken de millet vicdanında da sorgulanacak, yargılanacak, hükmü verilecek bir tutumdur. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir siyasi; modern, çağdaş bir devlette hiçbir siyasi böyle bir terör saldırısı karşısında dönüp de devletini, ait olduğu siyasal yapıyı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olması bağlamında söylüyorum onu, suçlamaz, teröristleri suçlar' diye konuştu.

'Sayın Demirtaş'ın açıklamalarında vahim unsurlar var'

Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

'Sayın Demirtaş'ın açıklamalarında vahim unsurlar var. Bizim bileğimize ne takılacağına millet karar verir. Hukuki olarak da biz, her an hesap vermeye hazırız. Ama hesap veremeyecek olanlar, halkı isyana teşvik edenler, 'Terörist cenazelerine katılmayan milletvekilleri hakkında soruşturma açacağım' diyenler, açık olarak 'Terör örgütüne sırtımı dayıyorum' diyenler, iki polisimiz evinde şehit edilirken '2 polis için bunca operasyona gerek var mı' diyerek insan canını yok sayanlar, barış sözcüğü kullanıp arkasından daha dün, Diyarbakır'da hamile eşinin ve 3 yaşındaki çocuğunun yanında polisimizi şehit edenlere karşı sesini çıkarmayanlar, halk tarafından manen kelepçelenmiştir. 

'Hesap soracak olan varsa buradayım'

Sayın Demirtaş'ın vicdanı kelepçelenmiştir, Sayın Demirtaş'ın izanı kelepçelenmiştir. Ben buradayım. Hesap soracak olan varsa buradayım, burada olacağım. Ankara'dayım, Diyarbakır'dayım, Konya'dayım. Türkiye'nin her yerindeyim.'

Başbakan Davutoğlu, 'Demirtaş'ın meselesi terörle mücadele değil, vatandaşların hüznü de değil, hüznünü paylaşmak da değil. Bizim yüreğimiz yanıyor, bunu herkes bilir ama onun meselesi bizim yüreğimizdeki yangını, ülke yangınına çevirmek. Ama eminim, HDP'ye samimi bir şekilde oy veren vatandaşlarımız dahi Demirtaş'ın bu ikili dilini, bu nefret söylemini gerektiği şekilde cezalandıracak, ona karşı gerekli tavrı ortaya koyacaktır' dedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0