Görüş Bildir
Haberler
3 Başlık ile Cerablus Neden Önemli?

etiket 3 Başlık ile Cerablus Neden Önemli?

Onedio Medya
24.08.2016 - 13:20 Son Güncelleme: 25.08.2016 - 02:48

Peki Cerablus neden önemli? Türkiye’nin askeri harekât başlattığı Cerablus hem Türkiye’nin, hem Suriye’nin hem de Ortadoğu’nun geleceği açısından kritik önemde. Türkiye’ye de en son Gaziantep’te olmak üzere bir çok saldırıda bulunmuş IŞİD’in batıya açılan son önemli kapısı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Al Jazeera Türk'den Ayşe Karabat mercek altına aldı...

Kentin kontrolü üç açıdan önem taşıyor:

  • IŞİD’in yok edilmesi

  • PKK'nın Suriye kolu PYD’nin Türkiye sınırını kuşatmasının önlenmesi 

  • Suriye muhaliflerine alan açılması

1. IŞİD’in dünya ile bağlantısını sağlayan son önemli bölge Cerablus

1. IŞİD’in dünya ile bağlantısını sağlayan son önemli bölge Cerablus

Yakın bir zamanda Mumbuç’u da kaybeden IŞİD gücünün önemli bir kısmını da Cerablus’a yığdı. Cerablus’tan IŞİD’in temizlenmesi durumunda, örgütün iyice gerileyeceği düşünülüyor. Bu, bütün dünyayı da rahatlatacak bir durum.

2. Türkiye’nin çevrelenmesi engellenecek

2. Türkiye’nin çevrelenmesi engellenecek

ABD, IŞİD ile mücadelesinde PYD’yi kara gücü olarak devreye soktu.  Haziran 2015’te PYD iki kantonunu, Cezire ve Kobani’yi birleştirdi. Bu iki kanton arasındaki alanı ağırlıklı olarak IŞİD’den aldı. Buralarda nüfus değişiklikleri de yaptı.

Birleşen iki kantonun batıdaki Afrin kantonuyla da bütünleşmesi durumunda, Suriye’nin kuzeyinde, bütün Türkiye sınırı boyunca, PYD’nin yönettiği bir yapılanma ortaya çıkacak. 

Türkiye, PYD’nin kontrolündeki bu iki kantonun birleşmesinin önlenmesi için PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi için defalarca uyarıda bulunmuştu. ABD’nin PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi için söz verdiği de biliniyor. Ancak PYD, Türkiye’nin kırmızı çizgisi olarak ilan ettiği Fırat’ın batısına, Türkiye sınırı boyunca değil ama daha güneyden geçerek Mumbuç’u aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Muhaliflere alan

3. Muhaliflere alan

Rus desteği alan Şam Yönetimi, Suriye’deki diğer muhalifleri son bir yılda ağır bir biçimde geriletti. Özellikle son zamanlarda Halep zaman zaman kuşatma altında kalıyor. Bu da muhalifleri zor durumda bırakıyor. Ayrıca Azez’deki muhaliflerle, İdlib’deki muhalifler arasında bir bağlantı da yok. Bu iki alan arasındaki koridor Ocak ayında Şam tarafından kapatıldı. Türkiye’nin başlattığı Cerablus harekâtına Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altında Suriye muhalifleri de katılıyor.  Cerablus ve civarından IŞİD’in temizlenmesi durumunda, muhaliflere de alan açılmış olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
250
43
18
13
11
9
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sedat Küçükok

Işid'in dünya ile bağlatısını sağlayan son bölge ne demek yahu? adamlar bariz türkiye üzerinden her haltı yapıyor yani??? hani sınır güvenliği sağlanıyor, ya... Devamını Gör

karaelmaslı

Kürt koridorunun orta kısmına denk gelen Cerablus ve Fırat'ın batısı olan Menbiç'in temizlenmesi bölgenin Türkmen kontrolünde olması Kürt akımının hızını old... Devamını Gör

theantisociaL

Daha en başında Amerika ve Nato'nun dayattığı Suriyeyi yok etme emperyal planına karşı durup sınır kapatılsaydı bugün ne Işid, ne de Pyd olurdu. Vaziyetin bu... Devamını Gör