Görüş Bildir
Haberler
25 Günlük Yürüyüşün Finali #AdaletMitingi ile Yapıldı: Kılıçdaroğlu'ndan 10 Maddelik Adalet Çağrısı

etiket 25 Günlük Yürüyüşün Finali #AdaletMitingi ile Yapıldı: Kılıçdaroğlu'ndan 10 Maddelik Adalet Çağrısı

Ulaş
09.07.2017 - 11:58

CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından, 'Adalet' diyerek Ankara'dan İstanbul'a 'Adalet Yürüyüşü' başlatan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüşü tamamladı. 25 günlük yürüyüşün ardından İstanbul Maltepe'de düzenlenen mitingde, 10 maddelik bir adalet çağrısında bulunarak, 'Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır' açıklamasını yaptı. CHP'ye göre, mitinge 1 milyon 600 bin kişi katıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25 gün süren Adalet Yürüyüşü'nü tamamlayarak saat 18:00'de miting alanına gelen Kılıçdaroğlu kalabalığı selamladıktan sonra konuşmasına geçti

25 gün süren Adalet Yürüyüşü'nü tamamlayarak saat 18:00'de miting alanına gelen Kılıçdaroğlu kalabalığı selamladıktan sonra konuşmasına geçti

Kılıçdaroğlu'nun kürsüdeki konuşmasından satır başları: 

'Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır'

'Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır'

Aziz vatandaşlarım, benimle birlikte 450 km’yi kat eden sevgili arkadaşlarım. Sevgili adalet arayışcıları. Maltepe meydanından bütün Türkiye’ye gönül dolusu muhabbetler gönderiyoruz.

15 Haziran 2017’de sabah saatlerinde Ankara Güvenpark’ta başladığımız yürüyüşü Maltepe’de noktaladık ama kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır.

'Olmayan adalet için yürüdük'

'Olmayan adalet için yürüdük'

Neden yürüdük? Bu sorunun cevabını da izin verirseniz vereyim. Olmayan adalet için yürüdük. Mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük. Bugün Sözcü muhabiri Gökmen Ulu’nun doğum günü. Kendisine buradan mutlu yıllar diliyoruz. İçeridesin kardeşim biliyorum. Ama unutma Maltepe Meydanı burada, senin yanındadır.

Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. KHK ile üniversite hocalarının kapının önüne konulması tam bir demokrasi ayıbıdır. Geçmişte bunu 1402’likleri hatırlarsınız darbe döneminde paşalar yapıyordu. Şimdi Kaboğlu gibi dünya çapında bilinen önemli isimler kapının önüne konuldu ve yurt dışına çıkışları da yasaklandı.

Kılıçdaroğlu: 'Yürüyüş yaptık ne istiyoruz?'

İşte 10 maddelik Maltepe Adalet Çağrısı

İşte 10 maddelik Maltepe Adalet Çağrısı
  • Temmuz darbe girişimini bir kez daha açık ve kesin bir dille lanetliyoruz. 15 Temmuz gecesi TBMM’nin kararlı, onurlu duruşu ve halkımızın sokağa çıkarak FETÖ darbe girişimine karşı direnmesi ülkemizin anayasal ve demokratik kazanımı olmuştur. Biz buna sokağın/halkın 15 Temmuzu diyoruz. Ancak bu darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması iktidar tarafından bilinçli olarak engellenmektedir. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için Fetullah Gülen Terör Örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.

  • İktidar tarafından 15 Temmuz darbe girişimi fırsat bilinerek, 20 Temmuz darbesi yapılmıştır. 20 Temmuz’da OHAL ilan edilmiş ve TBMM’nin yetkileri gasp edilmiştir. Biz buna Sarayın 15 Temmuzu diyoruz. Bir sivil darbeye dönüşen OHAL uygulamaları yasama, yargı ve yürütme gücünü tek kişide toplamıştır. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmelidir.

  • Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Dolayısıyla demokrasinin, can ve mal güvenliğinin vazgeçilmez kuralı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Adil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. “Kolektif suç” gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.

  • Bugün, OHAL uygulamalarıyla mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik hakları ellerinden alınmıştır. OHAL mağdurları adeta “sivil ölüme” terkedilmiştir. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara hukuk devletinin gereği olarak son verilmelidir.

  • 20 Temmuz sivil darbesinden sonra, 15 Temmuz darbe girişimiyle veya onun arkasındaki örgütle hiçbir ilişkisi bulunmayan, ama sırf Hükümete muhalif görüldüğü için bütün haklarından yoksun kılınan akademisyenler ve diğer kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Anayasa Mahkemesinin içtihatları dikkate alınarak, tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.

  • 150’nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

  • OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılamadığı bir ortamda ve üstelik “devletin bütün imkânları seferber edilerek” gerçekleştirilen Anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan anayasa yerine, bir kişinin beklentilerine yanıt veren bir Anayasa değişikliği Yüksek Seçim Kurulu’nun yasadışı kararıyla yürürlüğe konulmuştur. Bu bir “mühürsüz seçimdir.” Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.

  • Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olan, insan haklarına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti güçlendirilmeli, liyakat esası kamuda göreve başlama ve yükselmede esas alınmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmeli ve toplumsal adaletsizliği yeniden üreten eğitim politikaları değiştirilmelidir.

  • Sadece hukuk alanında değil, toplumsal yaşamın bütün alanlarında yaygın bir adaletsiz düzen devam etmektedir. İşsizlik, yoksulluk, insanca yaşam ücretinden yoksunluk, örgütsüzlük, ayrımcılık, yaygın şiddet, terör gibi çok geniş bir yelpazede yaşanan toplumsal adaletsizliklerin giderilmesi için ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal barışımızı bozan tüm antidemokratik uygulamalara eşit yurttaşlık temelinde son verilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahim görünümlerden biri olan kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli, kadınların özgürlük alanları korunmalı, kadın hakları toplumsal hayatın her alanında uygulanmalıdır.

  • Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemizin içindeki adaletsizlikleri de kökleştiren bir kısırdöngü yaratmıştır. Adalet sadece iç politikaya ve toplumsal yaşama değil uluslararası ilişkilere de hâkim olmalıdır. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. Türkiye yüzünü insan haklarına, hukuk devletine, adalete önem veren milletler ailesine çevirmelidir.

Ayrıca bakınız 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'ye göre, mitinge 1 milyon 600 bin kişi katıldı.

CHP'ye göre, mitinge 1 milyon 600 bin kişi katıldı.

İstanbul Valiliği ise mitinge 175 bin kişinin katıldığını açıkladı

Miting için tarihin en büyük dilekçesi hazırlandı.

Güvenlik için yaklaşık 16 bin polis görev aldı.

Güvenlik için yaklaşık 16 bin polis görev aldı.

İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan '15-16 bin personel görev yapacak. Son kontrollerimizi yapıyoruz. Arkadaşlar burayı bir kaç gündür hazırlıyor. Bütün detaylarıyla kontrollerimizi yaptık. Çok rahat bir miting olacak Allahın izniyle. Biz her türlü tedbiri aldık, buraya gelecek vatandaşlarımızın geleceği güzergaha kadar gemiyle gelenler diğer türlü gelenler tamamıyla tedbirimizi aldık. Herhangi bir sorun olmadan tamamlayacağız.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Twitter'da da #AdaletMitingi etiketi ana gündem başlıkları arasında. İşte yapılan paylaşımlardan bazıları:

Twitter'da da #AdaletMitingi etiketi ana gündem başlıkları arasında. İşte yapılan paylaşımlardan bazıları:
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2423
1069
340
164
134
55
38
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Başlığa planlı bir şekilde "aktroller" doluşmuş.Korkudan tutuşmuş bunlar.Bu kadar çok yazdıklarına göre yürüyüş amacına ulaşmış.Başaramayacaksınız.Atatürk'ün... Devamını Gör

Nur

oyle boyle de korkmamislar sirf yuruyuse yorum yapmak icin hesap acmislar,fotosop diyeni bile var mitingdeki kalabaliga,korkularinin yarattigi caresizligi si... Devamını Gör

Baba Voss

OHAL i iyice ayağa düşürdüler harbiden yarın ben bile ilan edebilirim. Adam çok güzel konuşmuş valla her maddeyi tek tek beğendim bağrıma bastım. İlerde iş v... Devamını Gör

sormadki

KEMAL KILIÇDAROĞLU'na hdp liler eşlik etti diye CHP liler vatan haini terörist ilan ettiniz yetmedi hayırcıları da aynı şekilde yaftaladınız . RTE seğil miyd... Devamını Gör