Görüş Bildir
Haberler
240 Yıllık Yazı Makinesi

240 Yıllık Yazı Makinesi

Batuhan
03.02.2016 - 10:42

İsviçre’nin en iyi saatçilerinden Pierre Jaquet-Droz, bundan tam 240 yıl önce 18. yüzyıla damgasını vuran en önemli teknolojik gelişmelerden biri olarak nitelendirilebilecek yazı yazma robotunu tasarladı. Küçük bir erkek çocuk boyutunda olan bu robot belki de dünyanın günümüze ulaşan en hayret verici robotu olma özelliğini gösteriyor. Jaquet-Droz bu robotla yazma sanatına yeni bir boyut getirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Robotun içinde neredeyse 6 bin parça bulunuyor. Bu parçaların hepsi robotun içine yerleştirilebilmesi ve robotun kendi kendine işlem yapabilmesi için minyatür hale getirilmiş. Robotun içindeki harflerin kaldırılabilmesi ve yerlerinin değiştirilebilmesi mümkün. Böylece robot her türlü kelimeyi kâğıda geçirebiliyor.

Jaquet-Droz’un 50 yaşındayken tasarladığı başyapıtı 40 harfe kadar olan cümleleri yazabilme özelliğine sahip. Yazmak için kullandığı kaz tüyünden kalemini mürekkebe batırıyor ve mürekkebin damlamaması için ise kalemi silkiyor. Gözleriyle yazdığı yazıyı takip ediyor ve mürekkep alırken de kafasını çeviriyor.

Robot son zamanlarda yazı yazmak için kullandığımız yegane teknolojik alet olan bilgisayarların atası olarak nitelendirilebilir. Robot Musée d'Art et d'Histoire of Neuchâtel müzesinde meraklıları için sergileniyor. 

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
29
11
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Hugo filminde böyle bi robot yok muydu ya?

Earthless

hugo o automaton'u konu alan bir film

feyk

gercekden etkiliyici. retro bilim kurgu filminden firlamis gibi.

Pasif Kullanıcı

Şaşkınlıkla ve hayranlıkla vidyosunu izledim. Muhteşem bir eser bu.