Görüş Bildir
Haberler
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Nedir? Sonbahar Ekinoksunda Neler Olur? İşte Gece - Gündüz Eşitliği Etkileri..

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Nedir? Sonbahar Ekinoksunda Neler Olur? İşte Gece - Gündüz Eşitliği Etkileri..

Tarihlerin 22 Eylül’ü göstermesiyle birlikte sonbahar ekinoksuyla ilgili detaylar merak edilmeye başladı. Gece ile gündüz, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kere gerçekleşen ekinoks güneşten gelen ışınların ekvatora dik gelmesiyle oluşur. Yılın ikinci ekinoks tarihi için geri sayım başladı. Peki, Sonbahar ekinoksu nedir? Sonbahar ekinoksu etkileri neler? İşte ekinoks tarihleri..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, mart ve eylül olmak üzere yılda 2 kez gerçekleşiyor. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana ekinoks adı veriliyor. Ekinoks sözcüğünün kökeni Latince aequus (eşit) ve nox (gece) sözcüklerinin birleşimi olan aequinoctium sözcüğüne dayanır.

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları bahar aylarının başlangıcını simgeliyor. 23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.

23 EYLÜL DURUMU

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKS ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.

Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)

Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.

Gel-git genliği en fazladır.

Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.

Türkiye'de saat 12:00 ‘de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın