Görüş Bildir
Haberler
2018’de Teknoloji Dünyasına Damga Vurarak Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayan 19 Yenilik

etiket 2018’de Teknoloji Dünyasına Damga Vurarak Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayan 19 Yenilik

Koskoca bir yılı geride bırakıyoruz, bilim ve teknoloji de yerinde durmadı tabii, bu yıl nelerle tanıştık bir hatırlayalım mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. VR teknolojisinde devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı.

VR eldivenler ve tasarlanan ortamla görme engelli kişiler dünya mirasını zenginleştiren sanat eserlerini ve bir sonraki aşamada birçok sanal objeyi dokunarak keşfedebilecek.

2. Washington Üniversitesi hastalıkların erken teşhisi için dişlerimizde yer ayırmaya hazırlanıyor.

Tasarladıkları elektronik diş, ağızda bulunduğu süre boyunca tükürük analizini yaparak ağız kaynaklı ortaya çıkacak enfeksiyonları teşhis edecek ve tanımlanan cep telefonuna yahut bilgisayara analizleri aktaracak.

Uzun vadede stres seviyesini ve hatta diyabet riskini bile ölçerek kullanıcısına bildirecek biçimde geliştirmesi planlanıyor.

3. Elektrikli araçlara dair en büyük soru işareti neredeyse giderildi.

İsveç'in 2030'a dek fosil yakıtların kullanımını sonlandırma projesiyle ortaya çıkan fikire göre karayolunda oluşturulan düzeneğin üzerinde seyahat ettiğiniz sürece aracınızın bataryası şarj oluyor.

4. Hava kirliliğine sebep olan araçlarımızı daha akıllı hale getirecek bir çözüm ortaya atıldı hatta kullanılmaya başlandı.

4. Hava kirliliğine sebep olan araçlarımızı daha akıllı hale getirecek bir çözüm ortaya atıldı hatta kullanılmaya başlandı.

İlk olarak İngiltere'de kullanılmaya başlanan otobüsün seyahat ettiği rotadaki havayı olduğundan neredeyse iki kat daha temiz hale getirmesi planlanıyor.

Şehirlerin her noktasını arşınlayan otobüslerin tümünde benzer bir uygulamaya gidilmesi halinde bu oranın 2.5 katına çıkması işten bile değil.

5. Sahra Çölü'ne yağmur yağdırmaya ve yeşil hayatı başlatmaya hazırız.

5. Sahra Çölü'ne yağmur yağdırmaya ve yeşil hayatı başlatmaya hazırız.

Illinois ve Maryland Üniversitesi'nin yaptığı ortak çalışma rüzgar ve güneş tarlalaları oluşturarak kurak bölgeleri mümbit hale getirebilmeyi amaçlıyor.   Neredeyse 9 milyon metre karelik alanda çöle hayat verebilecek proje bilim ve teknolojinin iklimlendirme etkisini de gözler önüne seriyor. Bakalım, neler olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İlk bakışta insandan ayırt etmesi imkansız robotları karşımızda görmeye başlayabiliriz.

Mesmer adı verilen robot serisi sadece insan gibi görünmüyor, hareketleri de tıpkı bir insan gibi 'akıcı', bu haliyle belli bir mesafeden bir insandan ayırt etmek pek mümkün değil. Üreticilerinin 'güçlü, sessiz ve kabiliyetli robot' olarak tanıttığı Mesmer serisi daha çok eğlence sektöründe kullanılacak.

Robotların ilginç ve biraz da korkutucu bir özelliği, şayet göz temasında bulunursanız o teması sürdürmeleri.

Westworld gerçek oluyor.

7. Bir insan kadar becerikli, insan eli kadar hassas robotik eller üretildi.

Elon Musk'ın da yatırımcıları arasında olduğu girişim kendi içerisinde yaptığı simülasyonlarla yapacağı hemen her hareketi, ardından gelecek diğer hareketleri bir düzene yerleştiriyor ve bir insan gibi akıcı hareketler yapabiliyor.

8. Harvard Üniversitesi'nde araştırmacılar okyanuslarda zarar vermeden yakalanması neredeyse imkânsız canlılar için bir çözüm geliştirdi.

Denizanası ve ahtapot gibi yumuşak organizmaları, zarar görebilecekleri sularda tespit ettikten sonra onlara zarar vermeden yakalamak ve güvenli sulara taşıyabilmeyi amaçlıyorlar.

9. Drone teknolojisinde yeni çağa adım attık.

Tokyo Üniversitesi'nde tıpkı bir ejderha gibi, uçarken farklı şekillere girebilen bir drone geliştirildi. Farklı alanlara girip çıkabilen yapısıyla büyüyüp küçülebiliyor, yeri geldiğinde kendini minimal hallere de sokabiliyor, cisimleri bu rotada taşıyabiliyor.

10. Ayakta gereğinden fazla kalınan işlerin yorgunluğu ütopik bir icatla son bulacak.

İki ayrı pozisyonuyla kullanırken hem hareket edebilmeyi hem de istenildiği zaman oturabilmeyi sağlıyor. Çalışma hayatı hareketli sektörlerin önemli ihtiyaçlarından birine merhem olması düşünülen bu cihaz taşınmaya daha uygun bir geliştirmeyle bir anda hayatımıza dahil olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mars araştırmalarında yüzeyde ilerleyen araçların devri kapandı kapanıyor.

11. Mars araştırmalarında yüzeyde ilerleyen araçların devri kapandı kapanıyor.

Hem de bir futbol topu büyüklüğündeki bu yenilikle!

NASA mühendislerinin tasarladığı helikopter, dedektiflik faaliyetlerine ek olarak başka bir gezegende uçan en hafif araç olma payesine de erişecek. Mars 2020 aracıyla Mars'a taşınarak seyahatine başlayacak helikopter 2021'de, tahmini Şubat ayında ilk verileri kaydedecek.

12. Türk bilim insanı Anıl Yüce'nin de geliştirme ekibi arasında yer aldığı akıllı ilaçlama robotu tarıma dair bildiklerimizi kökten değiştirecek.

Herkesin sofrasında yer bulan tarım ürünlerinde daha iyiyi hem daha az maliyetle hem de en verimli biçimde sunmayı amaçlayan bu robot, bir tarım arazisinin bütününü ilaçlamak yerine ihtiyaç görülen kısımlarını ilaçlayarak doğallığı riske etmiyor.

13. Beyin üzerinde yapılan tedavilerde bu cihazla artık riskler yerini güvene bırakıyor.

Hastanın kafasına yerleştirdiği bu VR gözlüğe benzer aygıtla kafatasının anlık MRI görüntüsü alınabiliyor ve 3 boyutlu modellenerek doktorun bilgisayarına iletiliyor.  Örneğin bir tümörün nerede ve hangi boyutlarda olduğu, nasıl gelişim gösterdiği hasta tarafından da net olarak izlenebiliyor.

Daha da heyecan verici olan, bu yöntemin doktorlar tarafından beyin operasyonlarını gerçekleştirirken de kullanılabilecek olması!

14. Dokunmatik ekrana alerjisi olanlar için her yüzey artık bir klavye.

Bu yeni aygıt parmak hareketlerinizi tanıyarak sanal bir mouse ve klavye işlevi görüyor. Alışması biraz zor fakat Bluetooth bağlantısı sayesinde hemen her cihazda klavyeniz elinizin 'etrafında' oluyor. 

Ne demek 'etrafında', anlatalım. Giyilebilir bir sanal klavye bu ve siz hareketlerinizin hangi harflere karşılık geleceğini tanımladıktan sonra tamamen size özel hale geliyor.

15. Sydney Üniversitesi araştırmacıları herhangi bir yarayı neredeyse 60 saniyede tedavi edebilecek 'yapıştırıcı dikiş' tasarladı.

Yara üzerine enjekte edilen sıvı herhangi bir UV ışık kaynağıyla aktive olarak yara sanki hiç açılmamış gibi kapatıyor. Yani ameliyat sonrası tekrar tekrar yenilenen dikişler tarihe karışmak üzere.

Ayrıca iç organlarda da uygulanabildiğine dair deneyler yapıldı, başarı yakın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bir 'ajan balık' tasarlandı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bir balık üretti.

Kumanda edilebilir bir robot fakat ona 'ajan balık' demek daha doğru. Çünkü su yaratıklarını gözetlemek için o kadar gerçekçi ve fark edilemez biçimde denizde yol alıyor ki diğer balıklar ondan şüphelenmiyor bile.

17. Tokyo Üniversitesi'nde araştırmacılar doktorlar ve hastaları arasında iletişim sağlaması için 'deri göstergesi' geliştirildi.

17. Tokyo Üniversitesi'nde araştırmacılar doktorlar ve hastaları arasında iletişim sağlaması için 'deri göstergesi' geliştirildi.

Bu esnek deri, oratalama 1 hafta boyunca kişinin sağlık durumunu hastane sistemine kaydediyor ve kimi hatırlatmaları doktorlardan hastalara üzerindeki ekranıyla direkt olarak iletiyor.

18. Yapılan işlerde harcanan ortalama gücü azaltmayı hedefleyen yardımcı iskelet, kullanılmaya başlandı.

'Ağır iş' kavramını ortadan kaldıracak Exoskeleton, kas gücüyle yaptığımız işlerde kaldırılabilecek ağırlıkların yükünü üstüne alıyor.

19. Kısmi görme bozukluklarında büyük bir boşluğu dolduracak yardımcı üretildi.

19. Kısmi görme bozukluklarında büyük bir boşluğu dolduracak yardımcı üretildi.

Tutulduğu yöndeki yazıları sesli olarak okuyan, kıyafetlerdeki renkleri tespit edebilen aygıt kütüphanesinde bulunan kişileri tanıyarak karşılaştığınız kişinin adını bile size söylüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
265
67
32
6
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
emzirsene

bizim 2023 hedefleri neydi ?

Resho

500 kez revize edilen hedefler mi?

Ali Günay

bunları göremeden neslimiz tükenicek :(

r.i.p.

Papaz eriğini imam eriğine çeviren buluşumuz nerede ??