Görüş Bildir
Haberler
2016'da dünya ekonomisini alt üst edebilecek 10 ihtimal

2016'da dünya ekonomisini alt üst edebilecek 10 ihtimal

mahide şahin
18.12.2015 - 21:18

Piyasalarda olması beklenmedik gelişmeler

2016 ‘da petrolün varil başına 100 USD olması ya da Euro’nun 1,23 USD’ye doğru yol alması bir

hayal olabilir mi, yoksa gerçekleşebilir mi?

Saxobank, 2016’da  piyasalarda olması beklenmedik 10 adet olayın gerçeklemesi durumunda finansal piyasaları altüst edebileceği öngörüsünde bulunmuş.

Kopenhag merkezli banka, geleneksel olarak her yıl beklentilerini paylaştığı için, beklenmedik olaylar ilişkin tahminleri de fazla şoke edici sayılmaz. Bankanın şef ekonomistinin dediğine göre; ironi olan  bu yıla ait şoke edici gelişme tahminlerinin bir kısmının sadece şoke edici olması ve bunların da  piyasalardaki fikir birliğini bastırmak için aksi yönde gelişmesi.. “Gerçekte birçoğumuz acayip olaylara normal zamanlarda – ki, var olsalar bile – bakmayız. ” diyor Saxobank ekonomisti.Gelişmekte olan ülkelerin 2016’da iyi olması şoke edici olur!

Başka bir deyişle diye açıklamasına devam eden  Saxobank ekonomisti 2016’da gelişmekte olan ülkelerin iyi performans göstermesinin, Ruble’nin en iyi performans gösteren para birimi olmasının ve kredi piyasalarının sürekli emisyon nedeniyle çökmesinin beklenmesinin şoke edici olacağını ifade ediyor.

Peki, bu gelişmelerin gerçekleşme şansı var mı? Bekleyip göreceğiz…

1. Petrol fiyatlarının 100 USD‘a doğru toparlaması

Eper OPEC zayıf petrol fiyatlarının ekonomilere verdiği zararla boğuşmaktan yorulup  üretimi keseceğini söylerse; petrol fiyatları yukarı tırmanabilir ve yatırımcıların tekrar piyasaya girmelerini sağlayabilir..

2. Ruble’nin %20 değer kazanması

Petrol fiyatlarında olabilecek bir yukarı hareket Rusya’nın enerji odaklı ekonomisinin patlama yapmasını sağlayabilir. Bu durumda uluslararası yatırımcılar da ülkeye girmenin yolunu arayacaklardır.

3. Euro’nun 1,23 $’a tırmanması

FED’in yapmış olduğu 5 faiz artırım periyodunun 4’ünün ilk artırımı esnasında USD zirve yapmış. Bu da parasal sıkılaştırma ile doların ters orantılı olduğunu gösterir...  Yani, dolar yeni yılda düşebilir ve Euro’yu 1,23 ‘e kadar çıkartabilir.

4. Silikon tekboynuzlular dünyaya inebilir

2016’da FED’in faiz arttırımlarının tüm varlık sınıflarında fiyatlanmasıyla alternatif yatırımların getirilerinin risk sermayesi şirketlerinin kurulmasıyla yukarılara çıkabilir. Bu da risk sermayesi şirketlerinin halka arzlar için iştahlandıracak ve sonuçta risk sermayesi fonlamasında büyümenin yavaşlamasına yol açacaktır.

5.Olimpiyatlar Brezilya ekonomisi için umut olabilir

Brezilya, gelişmekte olan ülkeler için herşeyin yanlış gidebileceği konusunda afiş sayılırdı ancak 2016’da bu değişebilir. Olimpiyatların Brezilya’da yapılacak olması ekonominin resesyondan             ( durgunluk ) çıkmasını sağlayabilir. Olimpik oyunlara harcanan yatırımlar ve mütevazi reformlar geri dönüşü tetikleyebilir üstelik zayıf para birimi sayesinde ihracatı da güçlenecektir. Diğer gelişmekte olan ülkeler de bu yükselmeyi takip edebilir ve 2016’da %25 yükselebilir.

6. Demokratların tekrar Kongre’de ezici üstünlüğe sahip olması

Cumhuriyetçilerin güçlü bir aday gösterememeleri oy verenlerin morallerini bozabilir. Bu da Demokrat parti için zafer anlamına gelip; USD ‘nin ve riskli varlıkların değer düşüklüğüne neden olabilir.

7. Gümüş %33 yükselebilir.

Durgun geçen 2015’ten sonra maden şirketleri bakır ve çinko gibi metallerde üretimi kısmayı hedefleyebilir. Üretim yavaşlarsa; Çin, Avrupa ve ABD  piyasalardaki ekonomik aktivite ve talep artacağı için gümüş fiyatlarını da yukarı çekecektir. Üstelik çevresel etkiler nedeniyle yapılan politikalar da metallerin güneş pilinde kullanılması nedeniyle metallerden yana olmakta.

8. Uluslararası şirket bonolarında erime

2016  sonlarına doğru FED ABD ekonomisinde aşırı ısınmanın olacağını anlarsa; agresif faiz artırımlarını aşağı çekecektir. Normalde sıkılaştırma politikasında şunları beklersiniz; küresel tahvil piyasalarında satış dalgası ve sonrasında getirilerde yükselme..  Bankalar ve aracı kurumlar sert bir biçimde bono portföylerini erittikleri için ortada piyasa miyasa kalmaz; alış tarafındaki emeklilik fonları , bono fonları ve sigorta şirket fonları  çok geç kalmış olduklarını anlayıp panik satışa geçerler..

9.El Nino kasırgasının enflasyonu patlatması

Gelecek yıl El Nino ‘nun tarihi olarak en güçlü şekilde geleceğine yönelik yapılan hava durumu tahminleri kuraklığa yol açması ve küresel tarım üretimini vurması nedeniyle gıda arzı düşecek ve  talep artacak bu da Bloomberg Agriculture Spot Index’in %40 yükselmesine neden olacak , ayrıca enflasyon baskısını da ekleyelim.

10. Avrupa “vatandaşlık geliri’ ni uygulamaya başlar

Artan eşitsizlik ve %10’un üzerindeki işsizlik oranı nedeniyle Avrupa, vatandaşların temel yaşam standartlarını güvenceye alan bir umumi gelir uygulamasını gündeme alır. Bu durumda lüks mallara olan talep hızla düşer, eşitlikçi toplumda başka değerler yükselir.

Kaynak: http://ekonomi.haberra.com/2016da-pet...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0