Görüş Bildir
Haberler
2016-2019 Orta Vadeli Programı'ndan Öne Çıkan 8 Başlık

2016-2019 Orta Vadeli Programı'ndan Öne Çıkan 8 Başlık

ATKN
04.10.2016 - 10:50 Son Güncelleme: 04.10.2016 - 16:56

Başbakan Binali Yıldırım, 2016-2019 Orta Vadeli Programı'nı açıkladı: 2016 büyüme hedefi yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye, 2017 büyüme hedefi yüzde 5'ten 4'e revize edildi. Bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 7,5, önümüzdeki yıl için de yüzde 6,5. Yıldırım, 'Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemi ile devam edemeyiz' dedi ve yargılama sürelerinin kısalacağını ifade etti. 

Ayrıca okullarda 2019'a kadar ikili öğretime son veriliyor. Öğrenciler artık tam gün okula gidecek. Okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında 2016-2019 Orta Vadeli Programı'nı açıkladı.

İşte Başbakan'ın açıklamalarından satır başları ve öne çıkan başlıklar:

1- Bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşecek, büyüme hedefi ise yüzde 4,5'ten 3,2'ye revize edildi

1- Bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşecek, büyüme hedefi ise yüzde 4,5'ten 3,2'ye revize edildi

Yıldırım, bu sene öngörülemeyen bir şeyin olmaması durumunda enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini, 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5, 2018'de ise yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, yüzde 3-4 bandında bir büyümeyi hedeflemediğine işaret eden Yıldırım, 'Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyi 2016 yılında yakaladık. Büyüme oranlarını mutlaka 2017'den başlayarak 2019'a kadar belirli bir oranda yukarı çekeceğiz, bu yüzde 5'in altında olmayacak.' dedi.

  • 2016 büyüme hedefi yüzde 4,5'ten 3,2'ye,

  • 2017 büyüme hedefi yüzde 5'ten 4'e revize edildi.

  • 2016 cari açık/GSYH hedefi yüzde 3,9'dan 4,3'e,

  • 2017 cari açık/GSYH hedefi yüzde 3,7'den 4,2'ye,

  • 2018 cari açık/GSYH hedefi yüzde 3,5'ten 3,9'a revize edildi.

Bütçe açığı tahminleri:

  • 2016 bütçe açığı/GYSH hedefi yüzde 1,3'ten 1,6'ya,

  • 2017 bütçe açığı/GYSH hedefi yüzde 1'den 1,9'a,

  • 2018 bütçe açığı/GYSH hedefi yüzde 0,8'den 1,6'ya revize edildi.

  • 2019 bütçe açığı/GYSH hedefi yüzde 1,3 olarak belirlendi.

Başbakan Binali Yıldırım şöyle devam etti:

'Orta Vadeli Programın 5 temel amacı var. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var, milletimizin tam desteği var. 15 Temmuz'da en iyi şekilde gördük. Meydanlara indik, terör gruplarına en iyi dersi verdik. Milletimizin desteği olunca istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Kapsayıcı bir büyümeyi de etkin hale getireceğiz. Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak.

4. madde ekonomizin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Rekabet gücü artmazsa sürdürülebilirlik olmuyor. Herkes ihracatçı oldu. Eskiden belirli ülkeler ihracat yapıyordu. Şimdi herkes yapıyor. O halde farklı ürünler yapmak lazım. Teknolojiye yenilikçiliğe yatırım yapmalıyız. Verimliliği artıracağız. Daha çok üreteceğiz. Daha makul fiyatlarla satma imkanı yakalayacağız.

2- Büyümede 5 strateji

2- Büyümede 5 strateji

Büyümede 5 stratejimiz olacak. İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz. İnsana yatırım sürecek. Mesleki konularda meslek geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. Genç nüfus daha fazla, güç demektir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Lokomotif öncü Türkiye için gençlerdir. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Fiziki altyapı gayet iyi, yollar, demiryolları, hastaneler, okullar, Türkiye'nin her tarafı doğusunda batısında aynı standartta aynı şekilde altyapıyı yaptık.

3- 2017 bütçesi Ekim'de Meclis'e sunulacak

3- 2017 bütçesi Ekim'de Meclis'e sunulacak

2017 senesi için bütçemizi yaptık. 2017 Ekim'de Meclis'e sunacağız. Bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Bu ne anlama geliyor? Bakın turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı. Bir darbe geçti, terörle mücadele, 1 Kasım seçimlerinde çalışanlara verdiğimiz vaatler vardı. 

Asgari ücret, vergi kolaylıkları, kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da malesef kurak bir yıl geçirdik. Buna rağmen yüzde 2'nin altında yani 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bu çok büyük bir başarı. Katkısı olan bütün bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yükseğe çıksaydı. Bunun sonucu yaşayacaktık, daha sonra. Bütçe açığı devam edecek. 2017'de 1.9'u bilerek görebiliriz. Bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Sonrasında 2018'de tekrar azalmaya devam edecek. Türkiye yüzde 10'u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor. 

Altyapımız, özel sektörümüz sağlam. Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak, kimseyle alışveriş yapmasak hiçbir derdimiz olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi, Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama hiçbir vatandaş istemez sanırım. Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli. İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. Kaynak var.

4- Arabuluculuk sistemi geliyor

4- Arabuluculuk sistemi geliyor

Ekonominin rekabet gücü artıracağız, yatırım ve ticareti geliştireceğiz. Reformlar lazım. Bir sefer yapıp bitirilecek işler değil. İş uyumsuzlukları veya uyuşmazlıkları var. Bunlarla ilgili her konu mahkemelere gidiyor, mahkemeler de yıllar sürüyor. Hem davacı hem davalı mağdur oluyor. Çalışma hayatı olumsuz etkileniyor. Yeni bir sistem getiriyoruz, arabulucuk sistemi. Hak ihlallerinde arabuluculuk mekanizmasıyla mahkemelerde sürünmeden oturup anlaşıp işlerine devam edecekler.

5- Yargılama süreleri kısalıyor

5- Yargılama süreleri kısalıyor

Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemi ile devam edemeyiz. Kanun Meclis'te. Yargılamada ciddi bir hızlanma. Noterlik sistemini de AB standartlarına uygun olarak düzenleyeceğiz. Yargılama süreleri kısaltılmalıdır. 15 Temmuz darbecilerinden başlatıyoruz. FETÖ'ye ulaşmış binlerce kişi var. Hepsi darbeye karışmış değil. Darbeciler davaları uzatmak için başkalarının isimlerini veriyorlar işi sulandırmaya çalışıyorlar, darbecilerin yargılanması süratle yapılacak. Milletimizin yüreğine su serpilecek. Yargılama sürelerini kısaltmanın yolları var. İhtisas mahkelemeleri kurulacak. Uzlaşma mekanizması getirilecek. Bazı konularda mahkemeye gitmeden orada uzlaşacaklar, helalleşip gidecekler. 

Denizlik, bilişim gibi kendi bölümlerinde mahkemeler kurulacak. İstanbul Finans Merkezi'ni yasal ve fiziki altyapısı ile hayata geçireceğiz.

'Ekonominin üretim gücünü artıracağız'

30 tane 40 tane ayrı izin ruhsat var. Bunların hepsi tek merkezden yapılmış olacak. Taşınır rehni, sadece bina arsa gibi varlıklar değil elindeki bilgisayar, torna tezgahı herhangi bir değer de iş yaparken teminat olarak görülecek. Bankalar bunları görmüyor. Bunları imkan dahiline getirecek, taşınır rehni kanunu yeni dönemde yasaya girecek. Çıraklık eğitimini zorunlu hale getiriyoruz. Ekonominin üretim gücünü artıracağız. Patent kanunu hayata geçireceğiz. Sanayide yerli üretimi kamu alımları ile destekleyeceğiz.

'Sağlıkta yerlileşmede önemli çalışmalar yaptık'

Sağlıkta yerlileşmede önemli çalışmalar yaptık. Sağlıkta yerlileştirme ve millileştirmede de daha ileri bir noktaya geleceğiz. Uzay araştırmalarında da çalışmalar yapacağız. Enerji çalışmalarımız olacak. Bilgi toplumuna gidiyoruz.

6- Türkiye Uzay Ajansı kanunu hazır

6- Türkiye Uzay Ajansı kanunu hazır

Türkiye Uzay Ajansı kanunu hazır, bu dönemde çıkaracağız.

7- 2019'a kadar ikili öğretime son verilecek, öğrenciler tam gün okula gidecek

7- 2019'a kadar ikili öğretime son verilecek, öğrenciler tam gün okula gidecek

Okullarda tabletler, akıllı tahta ve internet var. Bunu bütün kırsallarda artması lazım. Geniş bant dediğimiz akıl yollarının genişletilmesi lazım. Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır. İkili öğretime son vereceğiz. Tekli öğretim olacak. Yarım gün okuyacaklardı, artık tam gün. Öğrencilere kötü haber: 2019 sonuna kadar tarihe karışacak. 

Yıldırım, bu konuyla ilgili gazetecilerin detay istemesi üzerine artık 'sabahçı-öğlenci' ayrımı olmayacağını, öğrencilerin tam gün-tam zamanlı okula gideceğini söyledi ve ekledi: 'Yemeklerini de okulda yiyecekler. Aynen işe gider gibi; sabah gidip okula da akşam geliyorsun.'

8- Okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek

8- Okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek

Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz. Türkiye'de yabancı dil bilme oranı diğer ülkelere göre istediğimiz düzeyde değil. 4-4-4 sisteminde ilk 4'ten sonraki 5. yılı yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek.'

Ajanslar, Onedio

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
47
24
10
9
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Remzi Boldon

Gelecekten umudu olmayan bir tek ben miyim?

Kayzer Soze

Sayın başbakanım, üretim yok, ihracat malumunuz; kredi kartına getirilen 9 taksit sınırlamasını 12`ye çıkararak, tüketici kredilerinde 48 ay olan vadeyi 72 a... Devamını Gör

y.e.k

Agzina saglik...

Deneri

Okul öncesi eğitim ucretsiz olursa ve zorunlu olursa guzel olur hem okul oncesi ogretmenleri karli cikar hem cocuklar hem veliler.Cocuklar daha oyun hayatini... Devamını Gör