Görüş Bildir
Haberler
2015 Yılı Düşük Ücret Artışları İle Geldi

2015 Yılı Düşük Ücret Artışları İle Geldi

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

2015 yılı zamlarla gelirken, emekçilerin ücret artışı zamlardan daha düşük seviyede kaldı. “2015 Maaş Zammı Memnuniyet Araştırması” emekçilerin yüzde 62’sinin hiç zam alamadığını ortaya koydu. Mevcut işlerini değiştirmeye hazır kişilerin oranı ise yüzde 85.

Yeni yıl zorluklarla gelirken, insan kaynakları sitesi Eleman.net'in yaptığı araştırma özel sektörde çalışan milyonlarca emekçinin maaşlarında herhangi bir artış olmadığını gösterdi. 11 bin kişi ile yapılan “2015 Maaş Zammı Memnuniyet Araştırmasına” göre emekçilerin yüzde 62’si zam alamadı. Yüzde 1 ile yüzden 5 arasında maaş artışı alanlar ise yüzde 24 civarında oldu. Maaşları yüzde 20 artış gösterenler ise sadece yüzde 2 civarında kaldı.

MAAŞ ARTIŞLARINDA MEMNUNİYET YALNIZCA YÜZDE 4

“Maaşınıza yapılan zamlardan memnun musunuz?” sorusuna olumsuz yanıt verenlerin oranı yüzde 88 olurken memnun olanlar ise yalnızca yüzde 4 oranında kaldı. Araştırma emekçilerin işlerinden memnun olmadığını da ortaya koydu. “2015 yılında işinizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 85 civarında “evet” yanıtı verildi.

2014 YILINDA ÜCRET ARTIŞLARI ORTALAMASI YÜZDE 6,8

Bir başka araştırma şirketinin yaptığı “2014 yılı ücret artışları” raporuna göre ise 2014 yılında ücret artışları yüzde 6,8 civarında seyretti. Ücret artışları 2013 yılı ile benzer oranlarda seyrederken, araştırmaya katılan şirketlerin önemli bir çoğunluğu Ocak ayı içerisinde ücret zammını gündeme getirdiği sonucu ortaya çıktı. Sektörlere göre en çok ücret artışı kimya sektöründe yüzde 9,7 civarında gerçekleşti. Metal, tekstil, ilaç sektörü gibi ekonominin lokomotifi olan sektörlerde ücret artışı yüzde 6 civarında gerçekleşirken, en düşük artış oranı 2014 yılında kamuda gerçekleşti.

2015 YILI EMEKÇİLERİ ZORLAYACAK

2015 yılında Merkez Bankası’nın yüzde 5, uzmanların ise yüzde 7 ile 9 arasında seyredeceğini düşündüğü enflasyon oranı düşünüldüğünde 2015 yılı ücretlerin baskılandığı bir yıl olarak başlamış oldu. Bu durumda memnuniyetsizlik artarken, hükümet bu durumu azaltmak ve seçimlerde avantaj sağlamak için asgari ücreti enflasyon oranının üzerinde arttırdı. Ancak bununla birlikte özel sektörde çalışanların oranı yüzde 87 civarına yükseldiği düşünülürse, ortalama ücretlerin 2015 yılında azalacağı ve enflasyon karşısında “yenileceği” düşüncesi ağırlık kazanıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren şirket yöneticisi ücretler üzerindeki beklentinin son yıllarda arttığına dikkat çekerken, “yeni bir modele geçilmesi gerekiyor” dedi. 

  • İleri Haber
Kaynak: http://ilerihaber.org/2015-yili-dusuk...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın